ministerul sănătății a introdus noi reguli pentru acordarea concediului medical
foto: arhivă

Printr-o nouă schimbare legislativă, procesul de acordare a concediilor medicale devine mai complicat pentru pacienți. Aceștia trebuie acum să efectueze două vizite la medicul de familie într-un interval de șapte zile, chiar și în cazul unor afecțiuni precum gripa, virozele sau rujeola. Această procedură este impusă chiar și atunci când pacienții sunt deja bolnavi. Excepție fac doar 35 de boli extrem de contagioase, pentru care medicul poate acorda din start 7 zile de recuperare.

Ordinul emis de Ministerul Sănătății modifică modalitatea de acordare a concediilor medicale de către medicii de familie, însă nu afectează procedura aplicată de medicii specialiști. Principalele schimbări includ faptul că medicii de familie nu mai pot stabili necesitatea unei perioade de izolare mai lungi de patru zile pentru pacienți, indiferent de boala diagnosticată. Excepție fac doar pacienții diagnosticați cu una dintre cele 35 de boli din grupa A (cum ar fi ciuma, rabia, sifilisul, tusea convulsivă), notează Observatornews.

Noua legislație prevede că un asigurat în sistemul public are dreptul la maximum șapte zile de concediu medical de la medicul de familie. Aceste zile trebuie distribuite în cel puțin două episoade de boală, iar nicio perioadă de concediu nu poate depăși patru zile.

În plus, salariații afectați de boli infecto-contagioase din grupa A sau persoanele salariate cu o incapacitate gravă de muncă pot primi de la medicul de familie o perioadă mai lungă de 28 de zile de concediu medical. Asigurările pentru concedii și indemnizațiile de asigurări de sănătate se bazează pe declarația fiscală depusă în vederea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Ultima oră