Sute de elevi ai școlilor cu predare în limba germană, au celebrat împreună, sâmbătă, 11 mai 2024 alături de părinți și profesori, Maifest, tradiționala sărbătoare a școlilor germane. Evenimentul a ajuns anul acesta la cea de-a 31-a ediție și reprezintă o tradiție importantă de la mijlocul secolului al 19-lea.

Cu mic, cu mare, elevii școlilor și a grădinițelor germane din Sibiu au pornit ieri, îmbrăcați în Tracht, portul popular al comunității săsești, în paradă, din Piața Mare spre Pădurea Dumbrava, pentru a sărbători cu acest prilej ediția anului 2024 a sărbătorii Maifest. Scopul evenimentului este serbarea primăverii în mijlocul naturii.

Serbarea școlilor germane a devenit o tradiție importantă la mijlocul secolului al 19-lea. În fiecare an, în luna mai, în multe sate și orașe săsești aveau loc atunci serbările pădurii, cunoscute și sub numele de serbarea de mai, serbarea școlii sau sărbătoarea lui Grigore. În Sibiu, serbarea școlilor de sfârșit de an, a fost reluată în formă schimbată la începutul anilor 90, după o întrerupere de mai mult de 50 de ani, numindu-se acum Maifest. Considerat a fi un obicei creștin, evenimentul are loc de obicei în primul sfârșit de săptămână al lunii. În multe regiuni cu prilejul acestui eveniment se mai practică tradiția ridicării unui stâlp împodobit.

sute de elevi din sibiu s-au reunit la maifest 2024, tradiționala sărbătoare a școlilor germane

An de an, în Sibiu, elevii școlilor germane prezintă o paradă a portului în Piața Mare, după care se deplasează cu muzică de fanfară împreună cu spectatorii în Pădurea Dumbrava.  Acolo are loc spectacolul ansamblurilor de dans școlare, fiecare clasă prezentând de-a lungul zilei câte o coregrafie a dansurilor populare săsești.

sute de elevi din sibiu s-au reunit la maifest 2024, tradiționala sărbătoare a școlilor germane

Evenimentul este organizat de Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu, iar obiectivul acestuia este printre altele promovarea culturii germane în România, îmbogățind astfel peisajul cultural românesc prin continuarea tradițiilor culturale germane, facilitând totodată și accesul publicului larg la cultura germană.

Evenimentul de sâmbătă, 11 mai 2024 a transformat încă o dată Pădurea Dumbrava într-un loc neîncăpător. De-a lungul întregii zile, sute de elevi au dansat, au cântat, s-au jucat, și au avut prilejul să petreacă o zi minunată împreună în natură.

Ultima oră