imagini spectaculoase din agnita cu aurora boreală produsă de furtuna solară care lovește pământul în weekend (foto, video)

Aurora boreală, cunoscută și sub denumirea de „luminile nordului”, a oferit vineri seara un spectacol rar și fascinant chiar în inima Transilvaniei, la Agnita. Fenomenul, rareori vizibil de la aceste latitudini, a fost intensificat de o puternică furtună solară. Imaginile spectaculoase au fost trimise de un cititor. Fenomenul a fost semnalat și se alți cititori din Sibiu, care au văzut cerul roșu spre vest, mult după apusul soarelui, fiind intrigați dacă nu cumva este luminat de un incendiu.

imagini spectaculoase din agnita cu aurora boreală produsă de furtuna solară care lovește pământul în weekend (foto, video)

De fapt fenomenul rar se datorează furtunii solare care este așteptată să lovească Pământul sâmbătă. Intensitatea furtunii și eventualele probleme pe care le-ar putea cauza nu pot fi estimate.

Centrul de Predicție Climatică Spațială, din Statele Unite, a emis o alertă de furtună geomagnetică G4, a doua de până acum, ca grad de importanță în rândul avertizărilor de acest gen transmise către întreaga populație a Globului.

S-au produs cinci erupții în atmosfera solară

Cinci erupții înregistare la nivelul atmosferei solare își vor face resimțite efectele și pe planeta noastră. În contexul acestor fenomene, oamenii vor fi protejați de câmpul magnetic al Pământului, însă rețelele de electricitate ar putea avea de suferit, ajungând chiar să cedeze. Atenționările recente vizează și navele spațiale aflate în misiune, care pot fi deviate de pe traiectoria lor, în urma furtunilor solare. Avertizările rămân în vigoare până duminică, potrivit Centrului de Predicție Climatică Spațială.

Ultima furtună solară puternică a fost înregistratăa acum două decenii

Ultima dată când Pământul a fost lovit de o furtună G5 – cea mai puternică pe scara sa de intensitate – a fost în octombrie 2003. Atunci, Suedia s-a confruntat cu întreruperi de curent prelungite, în vreme ce transformatoarele din Africa de Sud au înregistrat daune semnificative.

Intensitatea reală a furtunii poate fi înregistrată cu până la 90 de minute înainte ca aceasta să lovească Pământul, atunci când sateliții pot face măsurători ale exploziilor de energie care se apropie.

imagini spectaculoase din agnita cu aurora boreală produsă de furtuna solară care lovește pământul în weekend (foto, video)


Aurora boreală își va face apariția în mod neobișnuit

Potrivit Biroului Meteorologic al Marii Britanii, zone mari din Asia, Europa și America de Nord pot vedea aurora boreală noaptea, dacă cerul va fi senin. Spectaculosul fenomen ar putea fi urmărit chiar și de pe meleagurile britanice.

Nici țara noastră nu va fi ferită de fenomene celeste impresionante. Cititorii noștri au trimis, pe adresa redacției, mai multe fotografii spectaculoase cu un cer desprins din scenariile SF, făcute vineri seara. Acestea au fost realizate în orașul Agnita.

 

imagini spectaculoase din agnita cu aurora boreală produsă de furtuna solară care lovește pământul în weekend (foto, video)


Mai multe zboruri, deviate din cauza radiațiilor emise în urma petelor solare

Petele solare se formează pe suprafața Soarelui datorită liniilor puternice de câmp magnetic, care ies din interiorul acestui corp ceresc prin suprafața lui. Ele apar întocmai precum niște pete întunecate, în comparație cu mediul care le înconjoară. Aceste pete pot deveni atât de mari, încât să măsoare de mai multe ori suprafața Pământului.

Pentru că apariția lor este generată de liniile puternice de câmp magnetic, ieșite la suprafață din interiorul Soarelui, zborurile transpolare dintre Europa, Asia și America de Nord ar putea fi deviate pentru a se evita, atfel, expunerea la radiații a pasagerilor și a echipajului.

 
 
 
 

Ultima oră