protest neobișnuit! două pensionare au fost arestate, după ce au încercat să distrugă cu dalta și ciocanul vitrina în care era expus documentul istoric „magna carta”

Două femei octogenare au ajuns pe mâna polițiștilor londonezi, după ce au atacat cu un ciocan și cu o daltă vitrina de sticlă, care proteja exponatul „Magna Carta”. Documentul datează din 1215 și este primul în care s-a consemnat principiul conform căruia regele și guvernul său nu sunt mai presus de lege. Întâmplarea s-a petrecut în Biblioteca Britanică din Londra, care deține două dintre cele patru exemplare ale „Magna Carta”, potrivit Libertatea.

Dr. Sue Parfitt, în vârstă de 82 de ani, și Judy Bruce, o profesoară de biologie pensionară în vârstă de 85 de ani s-au năpustit asupra vitrinei cu un ciocan şi cu o daltă, încercând să distrugă sticla care proteja documentul istoric „Magna Carta”. Cele două femei, membre ale grupului ecologist „Just Stop Oil”, au ridicat apoi o pancartă pe care scria: „Guvernul încalcă legea!”. „Este guvernul mai presus de lege?”.

În timpul protestului desfășurat, Parfitt a mai fost auzită susținând: „Magna Carta este venerată pe bună dreptate, fiind de mare importanță pentru istoria noastră, pentru libertățile și legile noastre. Dar nu va exista nicio libertate, nicio legalitate, niciun drept, dacă vom permite ca prăbușirea climei să devină catastrofală.”.

Biblioteca a confirmat că cele două bunicuțe „au atacat vitrina de sticlă ” care proteja exponatul. „Echipa de securitate a bibliotecii a intervenit pentru a preveni deteriorarea suplimentară a casetei, care a fost minimă.”, au transmis reprezentanții instituției. Totodată, ei au mai anunţat închiderea „galeriei comorilor” în care a fost expusă publicului „Magna Carta”.

Biblioteca Britanică din Londra deține două dintre cele patru exemplare ale „Magna Carta”, care au reușit „să supraviețuiască” trecerii timpului, celelalte două fiind depuse la catedralele Lincoln și Salisbury.


Ultima oră