Președintele României, Klaus Iohannis, aflat în vizită în SUA a avut o întâlnire cu Joe Biden la Casa Albă, cu un dialog important pe teme strategice. Discuțiile au acoperit aspecte cruciale ale cooperării bilaterale, inclusiv în domeniile securității, economic și energetic, potrivit Mediafax.
„Am avut o discuție foarte consistentă astăzi, la Washington, D.C., cu Joe Biden, la Casa Albă, despre Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite, inclusiv cooperarea în domeniul securității, economic și energetic”, a scris pe platforma X Klaus Iohannis.
El a spus că a discutat cu președintele Biden și despre pregătirea Summit-ului aniversar de la Washington din luna iulie a acestui an și despre obiectivele României acolo.
„Obiectivele României, este o listă întreagă, unele sunt chestiuni foarte tehnice, dar aș menționa câteva pentru că sunt foarte importante și sunt obiective naționale: întărirea flancului estic, și asta am pus-o în discuție astăzi. Avem trupe, dar după părerea mea nu este suficient, este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru flancul estic și pentru apărare, dar și pentru descurajare, însă descurajare nu înseamnă să aducem și mai mulți soldați pe flancul estic, descurajare înseamnă să fim echipați ca lumea, înseamnă să avem producție de apărare. (…) Descurajare înseamnă să devenim noi mai puternici iar pentru asta trebuie să alocăm sume mai mari pentru industria de apărare, pentru cei care se ocupă de achiziția de sisteme, dar lucrurile merg mult mai departe, dacă vrem să avem un sistem funcțional pe flancul estic el trebuie să aibă o acoperire logistică pe măsură”, a mai declarat Klaus Iohannis.
Speranțe pentru Visa Waiver
În cadrul discuțiilor, Klaus Iohannis a pus accent pe importanța includerii României în programul Visa Waiver, un subiect vital pentru cetățenii români. Președintele României a exprimat optimism, menționând că sunt în derulare campanii de conștientizare și eforturi diplomatice pentru îmbunătățirea ratei de acceptare a vizelor, elemente esențiale pentru aderarea la acest program. Această inițiativă va facilita mobilitatea și va întări legăturile între România și Statele Unite.
Candidatura la Șefia NATO Discutată
Într-o altă secțiune a întâlnirii, Iohannis a abordat și tema candidaturii sale la conducerea NATO. Președintele a menționat că a fost o conversație scurtă dar semnificativă, subliniind că prezența a doi candidați puternici este benefică pentru dinamica organizației. Iohannis a reiterat competiția crucială pentru această poziție, pentru a asigura dezvoltarea și adaptabilitatea Alianței Nord-Atlantice în fața provocărilor globale.
„Discuția nu a fost una lungă, a fost una relativ scurtă și dacă m-ați întrebat dacă există riscul să nu existe consens, da, există riscul. Și tocmai de aceea cred că este foarte bine să existe două candidaturi, doi candidați care în general sunt considerați acceptabili, pentru că o organizație puternică are nevoie și de competiții puternice și până la urmă unul dintre cei doi candidați probabil va fi ales următorul secretar general”, a declarat șeful statului.
Miercuri, președintelui Klaus Iohannis îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.