Jurnal de Pelerin, ziua I: Pe Muntele Taborului (Israel), unde coboară Lumina sub formă de nor

Reporterul Ora de Sibiu însoțește, în Săptămâna Luminată, un grup din Sibiu şi Braşov şi cei 2 preoţi însoţitori, Ovidiu Polexă şi Alin Albu, pe urmele lui Hristos în Țara Sfântă și Iordania, pentru a relata experiența  inedită, într-un serial de reportaje sub forma unui jurnal de pelerin.  El va fi observator la faţa locului privind securitatea din zonă, protecţia pelerinilor, cultura şi obiceiurile din locurile sfinte, peisajul şi aşezămintele biblice. Așteptați-vă să descoperiți frumusețea și profunzimea acestei aventuri spirituale, în fiecare episod ce va urma.

Ziua I- la Biserica Ortodoxă “Schimbarea la Faţă”

Nici bine nu am aterizat marţi, 7 mai 2024, în Tel Aviv, pe Aeroportul Ben Gurion, la ora 12:30, după un zbor de aproximativ 2,5 ore, de la Bucureşti, că am trecut destul de uşor de controlul paşapoartelor şi ne-am îmbarcat, toţi cei 33 de pelerini, în autocarul pus la dispoziţie de Asia Tour, cu destinaţia Muntele Tabor.

De acolo, ne-am împărţit, fiind preluaţi în microbuze, câte 10 persoane, pentru a putea urca, pe nişte poteci înguste pe care autocarele nu pot intra şi a ajunge, în cca 7 minute, sus pe Muntele Tabor, la Biserica Ortodoxă “Schimbarea la Faţă”. Muntele Tabor (sau Thabor) este unul din munţii cei mai celebrii din Galileea, care are 588 de metri şi domină valea din jurul său, iar drumul seamănă cu cel spre staţiunea Păltiniş, din judeţul Sibiu, cu serpentine şi văi adânci. Parcurs fără grabă, pe jos,  cu cele peste 4.500 de trepte săpate în piatra muntelui, drumul poate  dura cam o oră şi 10 minute, dar cu microbuze ne-a fost uşurată călătoria.

La coborâre, ne-au întâmpinat multe pisici, sporovâitoare şi foarte afectuoase, ce păreau obişnuite cu oamenii. Biserica este de fapt o manastire greco-ortodoxa, de maici, dintre care multe şi din România. Dincolo de porţile mănăstirii, pe noi, pelerinii, ne-au aşteptat 2 măicuţe românce, care ne-au întâmpinat cu cozonac şi ouă roşii vopsite natural, dar şi cu multă căldură şi bucurie să primească pelerini din ţară. Mai mult, au asistat şi ele la momentul de slujbă oficiată în limba română de către părinţii ghizi, alături de întreg grupul de pelerini.

Ne-au mărturisit că pisicile le sunt de mare folos, că prind şoareci şi şerpi, fără ajutorul lor neputând să facă faţă acolo, pe munte.

Jurnal de Pelerin, ziua I: Pe Muntele Taborului (Israel), unde coboară Lumina sub formă de nor
Sibieni, la slujba din biserica ortodoxă Schimbarea la faţă, de pe Muntele Tabor

De asemenea, Muntele Tabor din Israel este  cunoscut de către creştini ca fiind locul unde Iisus Hristos s-a schimbat la faţă, arătându-şi dumnezeirea, pentru că aici, la data de 6 august, odată cu sărbătoarea numită  “Schimbarea la Faţă”, coboară din cer un nor, în fiecare an, care cuprinde muntele, iar oamenii îl pot atinge cu mâna. Conform scrierilor biblice, pe acest munte din ţinuturile Galileii, s-a suit Isus cu trei dintre ucenicii Lui ( Petru, Ioan şi Iacov) și s-a schimbat la faţă înaintea lor și a început să strălucească asemenea unui Soare, mai puternic decât soarele de pe cer. Apoi i-a întrebat pe ucenicii Săi: „Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul omului?”, iar ei au răspuns: „Unii zic că ești Ioan Botezătorul; alții, Ilie; alții, Ieremia sau unul din proroci, ne relatează preotul Alin Albu, din Braşov. Dar Schimbarea la Față a Domnului arată în avans Învierea Domnului, după ce se va ridica din mormânt a treia zi.

Norul care coboară în acea zi este Lumina pură, lumina necreată, similară cu Lumina Sfintei Invieri. Norul apare dimineaţa, la finalul Sfintei Liturghii, oficiată la  Praznicul Schimbarii la Faţă a Mântuitorului, acesta fiind una dintre cele 4 minuni anuale care au loc în Ţara Sfântă.

Norul se manifestă diferit, de la an la an. Uneori este ca o ceaţă care cuprinde totul. Alteori vin ca nişte norişori răsfiraţi, printre sau pe deasupra pelerinilor, sau ca un abur extrem de fin care vine în valuri şi aduce multă răcoare şi picături fine de apă.

Icoana făcătoare de minuni de pe Muntele Taborului

Jurnal de Pelerin, ziua I: Pe Muntele Taborului (Israel), unde coboară Lumina sub formă de nor
Icoana făcătoare de minuni de pe Muntele Tabor o înfăţişează pe Maica Domnului

Icoana Maicii Domnului “Trandafirul cel neveştejit” de pe Tabor este o copie a celebrei icoane a Maicii Domnului de la Mânăstirea Meteora, o icoană a Maicii Domnului neobişnuită care pare a fi tipărită pe un ziar, dar cunoscută ca fiind mare făcătoare de minuni. Icoana aceasta este  înconjurată, de obicei, de o mulţime de fotografii ale pelerinilor şi de plăcuţe metalice, care exprimă cererile lor către Maica Domnului (foto).

„Mulţi pelerini care îşi doresc copii s-au rugat la această icoană, iar apoi au revenit să aducă mulţumire, după ce minunea s-a împlinit”, ne mărturiseşte preotul Ovidiu Polexă, unul dintre ghizii însoţitori. „Numeroase mărturisiri avem şi privitoare la vindecări miraculoase”, adaugă preotul.

Renaşterea bisericii de pe Tabor, urme de identitate românească

Bucuria prezenţei pelerinilor la Biserica Schimbarea la faţă, de pe Muntele Tabor, a fost întregită de surpriza pe care părintele Polexă ne-a făcut-o când ne-a mărturisit că ctitorul acestei biserici este un român, şi anume  cuviosul arhimandrit, stareţ şi duhovnic Irinarh Rosetti, cu rădăcini boiereşti, care a început, în 1859, alături de un ucenic, reconstrucţia acestui locaş, după ce locaşul sfânt a suferit multe invazii. A vieţuit în mănăstire timp de 16 ani iar plecarea sa la Domnul a avut loc în 26 dec 1859 şi şi-a găsit odihna chiar în curtea mănăstirii pe care a zidit-o. După moartea sa, mănăstirea a fost locuită de monahi greci  şi aparţine canonic de Mitropolia Ortodoxă de Nazaret.

Jurnal de Pelerin, ziua I: Pe Muntele Taborului (Israel), unde coboară Lumina sub formă de nor
Cartea Sfântă a Evangheliei, urme de identitate românească pe Muntele Tabor din Israel

Contribuţia stareţului român Rosetti şi a ucenicului său nu sunt singurele urme de identitate românească de pe Muntele Tabor, în prezent maicile din ţara noastră fiind cele care se îngrijesc de mănăstirea ortodoxă, iar Evanghelia redactată în limba română, prezentă în strană, în biserică, stă mărturie.

Jurnal de Pelerin, ziua I: Pe Muntele Taborului (Israel), unde coboară Lumina sub formă de nor
Grup de pelerini din Sibiu şi Braşov, pe Muntele Tabor, Israel

Cu feţele şi inimile luminate de magia locului, câţiva dintre pelerinii din Sibiu şi Braşov au dorit o primă fotografie de grup, apoi s-a smuls cu greu din acel loc cu înaltă încărcătură spirituală şi am fost preluaţi, cu toţii, din nou, de microbuze şi duşi înapoi la poalele muntelui.

Aici ne-am răsfăţat cu câte un pahar de suc natural de rodie, pentru care am plătit 5 dolari şi am pornit mai departe, alte câteva ore cu autocarul, să ne căutăm hotelul din Tiberias, locul de odihnă din prima zi a pelerinajului nostru pe Pământul Sfânt.

Povestea continuă, cu următoarele episoade, atât în Israel,  despre  Minunile de la Mănăstirea “Sfântul Sava cel Sfinţit” şi Biserica Naşterii Domnului din Betleem , cât şi în Iordania, unde unul dintre locurile biblice este  Izvorul lui Moise, marele profet, descoperit de noi în următoarea zi de pelerinaj, sau  Muntele Nebo- de unde profetul a privit spre Pământul Făgăduinţei (ziua a IV-a) , precum şi cetatea Petra, din ziua a III-a, una dintre cele 7 minuni ale lumii. Nu rata nici experienîa noastră de la Râul Iordan, unde Iisus a fost botezat sau mănăstirile  din cel mai vechi oraş al lumii, Ierihon. Pelerinajul se va încheia cu locul în care moaştele Sfântului Gheorghe sunt scăldate în mir

Sibienii interesaţi să descopere locurile din Ţara Sfântă pot să se  înscrie la următoarele pelerinaje în Israel, organizate de Mitropolia Ardealului  şi să se adreseze Centrului de Pelerinaje Sfântul Mare Mucenic Oprea din Sibiu, str. Mitropoliei nr.36, Tel: 0767321520, persoană de contact preot Emil Oancea.

Ultima oră