Bach și Pergolesi, “invitații” Summitului Muzical European organizat de Filarmonica din Sibiu

Cea de a V-a ediție a Summitului Muzical European organizat de Filarmonica de Stat Sibiu propune publicului iubitor de operă un program bazat pe compoziții muzicale de Giovanni Battista Pergolesi și Johann Sebastian Bach,titluri ale căror librete, deși au fost scrise acum câteva sute de ani, reflectă aceleași situații pe care le întâlnim și în zilele acestea.

Bach și Pergolesi, “invitații” Summitului Muzical European organizat de Filarmonica din Sibiu

Regia și coregrafia sunt semnate de Alexandru Pătrașcu și Marina Minoiu.

În opera bufă “La serva padrona”, de G.B. Pergolesi, le regăsim pe Serpina, Uberto și Vespone. Personajul feminin, Serpina, va fi interpretat de soprana Milița Pantin – o voce la început de drum, deja cu premii importante și care a debutat de curând pe scena Operei Naționale Române din Timișoara, în opereta “Liliacul” de J. Strauss. Deține toate calitățile necesare unei cariere ascendente în lumea lirică. Ambiția, munca și dăruirea tinerei soprane îi permit să abordeze un repertoriu vast, de la cel preclasic, la cel contemporan, de la lied la vocal-simfonic.

Uberto este rolul pe care îl va semna baritonul Andrei Marinache, o altă prezență cu o perspectivă din ce în ce mai mare în domeniul artei lirice. Un tânăr talentat, cu premii, recitaluri, concerte, burse, care confirmă faptul că alegerile repertoriale potrivite pot contura un drum sigur pe calea aleasă.

Vespone este personajul mut, însă cu o importanță majoră în desfășurarea acestei lucrări. Cine îl va interpreta? Lăsăm această surpriză să fie descoperită!

“Succesul «Servei» a fost unul din marile evenimente ale istoriei muzicii și cariera strălucită pe care a făcut-o această genială creație a tânărului napolitan după moartea compozitorului a contribuit în chip esențial nu numai la triumful operei buffa în întreaga Europă, dar a înrâurit întreaga viață artistică a altor țări și, în primul rând, al Franței”, menționa Alfred Hoffman în Drumul operei.

Sub genericul “Bach, colegul de birou”, vom regăsi două cantate compuse de J.S. Bach: Cantata țăranilor BWV212 și Cantata cafelei BWV211. Un privilegiu pentru publicul Filarmonicii Sibiu, cele două lucrări fiind prezentate la nivel național doar în acest proiect. Îi vom cunoaște pe soprana Cleopatra David, baritonul Constantin Doppler, basul Ștefan Lamatic și cu Sebastian Toșa. O distribuție bine sudată, cu atenție la detalii tehnice și interpretative și care abia așteaptă să fie în fața publicului sibian de Ziua Europei.

Evenimentul muzical va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, la Sala Thalia. Biletele sunt puse în vânzare la prețul de 60 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari) la casierie și pe www.iabilet.ro.

Bach și Pergolesi, “invitații” Summitului Muzical European organizat de Filarmonica din Sibiu

Ultima oră