Doi englezi au înființat o școală de artă botanică și ilustrare în Copșa Mare. „Vin studenți din toată lumea”
Rachel și James de Candole, fondatorii școlii de artă botanică și ilustrarea din Copșa Mare

Doi englezi din Marea Britanie s-au mutat în Copșa Mare unde au pus bazele unui proiect inedit care pune accent pe flora din Transilvania. Studenți din toată lumea vin la cursurile de artă botanică și ilustrare susținute de specialiști la „Școala de artă botanică și ilustrare”. Mihaela Sava este botanistul rezident care le explică studenților particularitățile plantelor.

Rachel și James de Candole s-au stabilit în Copşa Mare împreună cu copiii şi animalele lor în în urmă cu aproximativ zece ani. Mutarea a venit din dorința de a se stabili într-o țară pitorească, perfectă pentru o viață liniștită. „Ne-am dorit să locuim într-un loc liniștit, într-o țară deluroasă, deschisă, bună pentru călărie. Avem proprii noștri cai de diferite rase și vârste pe care îi școlim în mod clasic”, povestește James.

Pentru început, familia de Candole a restaurat vechea primărie din sat, pe care au transformată în propria casă. „Este bine să fii printre oameni care trăiesc din cultivarea pământui și care au timp pentru tine. Cu toate animalele de îngrijit, este greu să evadezi, dar lumea vine la noi ca să nu ne simțim izolați. O mulțime de prieteni și prieteni ai prietenilor vin să călărească, să se plimbe și să picteze”, spun soții.

„Școală de artă botanică și ilustrare în Copșa Mare, un proiect inedit”

Rachel și James au înființat școala de artă botanică și ilustrație din Transilvania în 2018. Aceștia și-au propus să pună bazele unei școli rezidențială privată, dedicată observării, ilustrării și conservării florei pajiștilor, ceea ce au și reușit cu multă muncă și dedicare. Școala se află pe terenul casei familiei din Copșa Mare.

„Pe lângă programul nostru de predare, avem o echipă de 18 ilustratori botanici care lucrează pentru noi. Ei ilustrează din viață toate plantele cu flori găsite în pajiștea de deasupra satului. Acesta este un proiect de 4 ani, respectiv 2023 – 2026, și este plătit din taxele studenților. Nu primim fonduri publice. Scopul proiectului este de a defini ce floră există astăzi în această zonă. Peste 10, 20 de ani, botaniștii vor putea revedea zona și vor putea determina dacă flora s-a schimbat semnificativ”, a spus James de Candole.

Doi englezi au înființat o școală de artă botanică și ilustrare în Copșa Mare. „Vin studenți din toată lumea”

„Vin studenți din toată lumea”

La școala de artă botanică și ilustrare din Coșa Mare vin anual zeci de studenți și persoane pasionate de botanică și ilustrații. „Studenții noștri și tutorii vin din toată lumea. Studenții stau într-o fermă pe care am restaurat-o în sat. Ținem opt clase pe an. În fiecare clasă sunt șase, deci 40 de elevi pe an. Mulți dintre studenții noștri sunt oameni de știință din domeniul medicinii și ecologiști”, a spus James de Candole.

Elevii petrec o săptămână întreagă observând și desenând plante sălbatice din pajiștea din Copșa Mare. Perioadele de studiu intensiv la biroul sunt echilibrate cu „munca de câmp”, care găzduiește aproximativ 300 de specii de plante cu flori. Mihaela Sava este botanistul care conduce echipa de ilustratori care produc un ghid de teren. ​„Mulți dintre aceștia sunt și artiști care vin să observe plantele în mediul natural. „Artiștii vin aici să vadă plantele în mediul natural și cu ilustrațiile pe care le fac la școala de botanică din Copșa Mare participă la diverse concursuri științifice”, spune Mihaela Sava, botanist.

Doi englezi au înființat o școală de artă botanică și ilustrare în Copșa Mare. „Vin studenți din toată lumea”
Mariella Baldwin și Mihaela Sava adunând specii de plante

La finalul proiectului, va fi finalizat inclusiv un ierbar care va cuprinde 300 de ilustrații în total. De asemenea, va fi digitizat și publicat la sfârșitul proiectului, mai exact în 2026, pentru a înregistra și ilustra plantele din pajiștile din sat.

Sursa foto: Christian Doyle

 

 

 

Ultima oră