muzeografii sunt hotărâți să boicoteze noaptea muzeelor. ministrul culturii aduce soluții. raluca turcan: „în cel mai rău caz salariile vor fi majorate cu luna mai”

Funcționarii publici din domeniul cultural, inclusiv muzeografi, bibliotecari și specialiști în protecția patrimoniului, anunță o grevă în perioada care marchează 20 de ani de desfășurare a evenimentului „Noaptea Muzeelor” în România. Ministrul culturii, Raluca Turcan susține că există o soluție care să rezolve această criză.

În loc să sărbătorească Ziua Muzeelor pe 18 mai, reprezentanții Sindicatului CulturMedia se văd nevoiți să „comemoreze” probleme ce țin de degradare a mediului de muncă, subfinanțare, tratament discriminatoriu și umilințe. Ei critică faptul că, în jurul acestei date, publicul european este invitat la Noaptea Europeană a Muzeelor, sub deviza „Muzeele, Sustenabilitatea și Starea de bine”, în loc să aibă un eveniment generos și sărbătoresc care să marcheze 20 de ani de Noaptea Muzeelor în România.

Citește și: Angajații din muzeele din România anunță grevă pentru Ziua Muzeelor. 20 de ani de umilințe și mizerie.

muzeografii sunt hotărâți să boicoteze noaptea muzeelor. ministrul culturii aduce soluții. raluca turcan: „în cel mai rău caz salariile vor fi majorate cu luna mai”

În contextul acestei situații, Raluca Turcan a afirmat în emisiunea „Ora Politică” faptul că se întreprind eforturi pentru rezolvarea problemei inechității salariale în rândul bugetarilor din domeniul cultural. Ministrul a anunțat că sunt șanse foarte mari ca salariile să fie majorate începând cu luna mai.

„Sunt într-un permanent dialog cu angajații din sistem, pentru că am și experiența de fost ministru al Muncii și știu cât de tare pot să fie zdruncinate sistemele publice atunci când salarizăriile sunt în primul rând inechitabile. Pe oameni de multe ori, să știți că îi deranjează mai tare inechitatea decât nivelul de salarizare, care la un anumit moment poți să spui că poate fi înțeles și acceptat. Dar când văd că pentru unii se poate și pentru alții nu se poate, atunci evident că văd roșu și au în mine un sprijinitor. Mai mult decât atât, ministrul Finanțelor este un sprijinitor al acestui demers de a majora salariile și am convingerea că, în cel mai rău caz, în cel mai rău caz, salariile vor fi majorate cu luna mai, încă mai trag speranța că se poate aplica cu luna aprilie”, a spus Raluca Turcan.

Angajații din muzee și biclioteci câștigă mai puțin cu 23% față de bugetarii din educație

Ministrul culturii a subliniat că în sectorul cultural există o problemă cronică de subfinanțare, caracterizată de inechități salariale pronunțate. Angajații din muzee și biblioteci câștigă cu până la 23% mai puțin decât cei din educație. Pentru a corecta această discrepanță, a fost finalizat un act normativ la începutul lunii, care a primit toate aprobările necesare pentru a fi implementat.

„Am găsit un domeniu cronic subfinanțat, marcat de inechități care s-au accentuat și ca urmare a unor majorări salariale din alte domenii, cum ar fi educația. Și atunci, oamenii care lucrează în muzee și biblioteci, de exemplu, au ajuns să câștige mult mai puțin, chiar și cu 23% mai puțin decât oamenii care lucrează în muzeele și bibliotecile din domeniul educațional, în condițiile în care ei gestionează patrimonii de milioane de lei. Am finalizat încă de la începutul lunii un act normativ. Am acordul Ministerului Finanțelor, zilele acestea dacă nu mă înșel, cred că acum două zile a apărut execuția bugetară și am deja acordul premierului, vicepremierului, ministrului Finanțelor să reușim să aducem echitate și în privința salarizării celor din sectorul public”, a mai spus Raluca Turcan.

muzeografii sunt hotărâți să boicoteze noaptea muzeelor. ministrul culturii aduce soluții. raluca turcan: „în cel mai rău caz salariile vor fi majorate cu luna mai”

Ultima oră

Comentariul meu