Un rezident din orașul Tălmaciu a semnalat faptul că pe proprietatea sa au fost abandonate oase de oaie și carne stricată, amplasate în apropierea unui drum și constituind un potențial pericol. El a menționat că mirosul emanat este extrem de puternic. Cu toate acestea, bărbatul nu a depus o plângere oficială, deoarece are îndoieli că primăria va lua vreo măsură în această privință.
Localnicul a remarcat că problema nu este una izolată, menționând că în trecut au fost descoperite oase abandonate inclusiv de către reprezentanții unor restaurante de pe Valea Oltului, în zona apropiată a terenului său, în câmp. El sugerează că aceștia aduceau resturi provenite de la felurile principale servite în localuri. În legătură cu această situație, bărbatul nu a depus o plângere și nici nu a făcut o sesizare la Primăria Tălmaciu deoarece a considerat că lucrurile nu se vor rezolva.
[brid video=”1641681″ player=”38897″ title=”Oase abandonate pe un teren din Tălmaciu” duration=”12″ description=”undefined” uploaddate=”2024-05-02″ thumbnailurl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1641681_th_663380b94ac26_1714651321.jpg” image=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1641681_hsd_66338210b74b5_1714651664.jpg” contenturl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/sd/1641681.mp4″ width=”16″ height=”9″]
„Un abator clandestin care aruncă oasele și tot ce rămâne după tăierea oilor. În Tălmăcel, chiar între Tălmaciu și Boița lângă autostradă se întâmplă. Cred că e un camion de oase. E un lucru obișnuit. Mai sunt două restaurante pe Valea Oltului și toate oasele la noi pe câmp se aruncă. Unde sunt oasele, acolo e drum. Numai a mortăciune miroase. La noi la primărie degeaba mergi, te duci la ei dar cum te duci așa vii. Am zis că nu are rost sa mă mai duc degeaba și să fac sesizare. Nu o să îl găsesc pe primar sută la sută”, a spus localnicul.
Proprietarul terenului riscă să fie găsit vinovat
Contactat de Ora de Sibiu, primarul orașului Tălmaciu, Ioan Oancea, a declarat că va trimite un echipaj al Poliției Locale pentru a identifica proprietarul terenului respectiv, și pentru a încerca să rezolve situația. El a subliniat că în lipsa unei sesizări scrise, primăria nu poate lua măsuri specifice. Oancea a explicat că în absența unei plângeri din partea proprietarului terenului împotriva unui posibil vinovat, acesta riscă să fie considerat responsabil pentru resturile animalelor găsite pe proprietatea sa.
„Acolo sunt doi oieri care au saivanele în zonă. O să trimit poliția. Dacă este vorba de un teren care este proprietate privată și atâta timp cât nu este o reclamație scrisă, nu avem ce să facem. Se mai întâmplă, duc oase să dea de mâncare la câini. A mai fost aceeași situație acum doi ani de zile dar la momentul acela am identificat făptașul. El a motivat ca dădea mancare la câini. Probabil că este drumul de exploatare. Trimit acum Poliția Locală să identifice al cui este terenul. Noi dacă găsim problema pe terenul respectivei persoane, amenda merge către proprietar. Dacă face o plângere care să indice că s-a întamplat asta, atunci căutăm vinovatul. Să zicem că eu mă deplasez pe teren și găsesc pe terenul omului mizeria asta, în mod normal mă îndrept către el, dacă nu există o plângere împotriva cuiva”, a declarat primarul.
Primarul a explicat că procedura, în cazul unei sesizări, implică trimiterea Poliției Locale pentru a identifica zona în care a avut loc incidentul și făptașul. Apoi, în funcție de circumstanțe, pentru igienizarea zonei ar putea fi necesară adresarea către Direcția Sanitar-Veterinară (DSV) și a altor instituții. Oancea a menționat că una dintre soluții ar putea fi contactarea unor specialiști pentru incinerarea resturilor animalelor.
„Dacă se face sesizare, în primă instanță trimitem Poliția Locală ca să identifice zona și făptașul, apoi în funcție de ce este în zona respectivă, pentru a o putea igieniza va trebui să contactăm DSV și celelalte instituții apoi să luăm legătura cu Protanul sau altcineva pentru a le putea duce la incinerare. Alte variante nu știu să vă spun”, a mai explicat Ioan Oancea.