Primăria a scos la licitație proiectarea, elaborarea documentațiilor pentru obținerea avizelor necesare și serviciile de asistență tehnică în vederea amenajării Parcului Sub Arini din municipiul Sibiu.
Cel mai mare parc al municipiul Sibiu – Sub Arini – este unul dintre cele mai vechi parcuri publice din România. Acesta a fost înființat în 1857 de către municipalitate pe locul unei foste păduri de stejari. Proiectul de amenajare a fost întocmit la acea vreme de inginerul Wolfgang Seifried care a coordonat lucrările de organizare a acestei noi zone verzi. Parcul avea inițial doar două alei principale și începea din capătul străzii Școala de Înot și se termina la „Digul cu Pini” de lângă Bolta Rece. Ulterior, au fost declanșate lucrări de extindere spre Pădurea Dumbrava, ajungând în prezent la o suprafață de 22 de hectare. Acum este necesară o nouă extindere a suprafeței de spații verzi, cât și revitalizarea celor existente, motiv pentru care Parcul Sub Arini va intra într-un proces de modernizare.
„Necesitatea reabilitării și modernizării Parcului Sub Arini derivă din nevoia de petrecere a timpului liber li de recreere, contribuind la creșterea gradului de civilizație și la înfrumusețarea orașului, în vederea apropierii de standardele europene, cu directe implicații benefice în asigurarea unui climat sănătos de conviețuire în cadrul comunității locale și cu un impact pozitiv asupra creșterii gradului de socializare a locuitorilor orașului și nu numai”, se arată în caietul de sarcini pentru „Servicii de proiectare faza PT + DE + DATC + verificare proiect + elaborare documentații pentru obținere avize faza PT + asistență tehnică” pentru amenajarea Parcului Sub Arini.
Atribuirea contractului de servicii de proiectare are în vedere realizarea documentațiilor tehnice necesare pentru obținerea avizelor și acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism, pentru obținerea autorizației de construire, pentru autorizarea executării organizării lucrărilor și realizarea proiectului tehnic de execuție. Firma care va fi contractată va trebui să propună conceptul în termen de 20 de zile de la data semnării contractului și să elaboreze proiectul tehnic, DTAC, DTOE și să obțină avizele necesare în termen de 3 luni de la data semnării contractului. Pe toată durata de execuție a lucrărilor va trebui să presteze servicii de asistență tehnică. Valoarea contractului este de 743.661,75 lei.
Modernizarea parcului se va face cu fonduri prin Programul Regiunea Centru 2021-2027, Prioritatea 3: O regiune cu comunități prietenoase cu mediul.
Modernizarea Parcului Sub Arini va presupune implementarea unor noi abordări menite să accentueze elementele cu valență istorică ale parcului, cât și adăugarea unei valori de patrimoniu peisager pe harta orașului. Pistele de biciclete existente vor fi desființate, urmând să fie creată o alee de tip „shared space”, adică un spațiu comun pentru bicicliști și pietoni. Cărările de pământ, realizate de-a lungul timpului de oameni, vor fi nivelate și transformate în poteci tematice, pavilionul muzical existent va fi reabilitat, fântânile din zona statuii Mihai Eminescu vor fi înlocuite cu o fântână pietonală, se va realiza un iaz prevăzut cu ponton, va apărea o zonă de relaxare, iar locul de joacă dinspre stadion va fi extins.
Citește și: Modernizarea Parcului Sub Arini va costa 8,4 milioane de euro. Cum va arăta