Ghid pentru minivacanța de 1 Mai la Sibiu

Primăvara, Sibiul pare un oraș desprins dintr-o carte de povești: atunci când soarele îi învăluie arhitectura, când porumbeii se lasă fugăriți de câte-un copil în Piața Mare, sau când râsete se aud voioase de la terasele ce-i înconjoară piețele centrale.

Minivacanța de 1 mai este cu siguranță oportunitatea ideală de a alege o vizită la Sibiu. Iar acest lucru se vede deja. Orașul este plin, diminețile se savurează cu câte-o cafea și, mai nou, cu câte un New York roll alături; iar serile sunt animate de oameni cu chef de viață și depănat amintiri. Câteva zile aici și ai impresia că ai pătruns într-un alt timp, unul unde clădirile vechi și colorate spun povești nespuse. Iar noi, locatarii, trebuie să recunoaștem, Sibiu are această capacitate magică de a te face să te simți imediat parte din povestea lui.

În Piața Mică ferestrele cele mici și rotunde ale acoperișurilor, ochii orașului parcă te privesc cu curiozitate. Secretul aici este să nu te grăbești: plimbă-te pe străduțele înguste, intră în câte-o curte veche, vorbește cu oamenii, descoperă istoria bastioanelor, a meșteșugurilor și a vecinătăților Orașului de Jos. Intră într-un butic, descoperă cafele delicioase de specialitate și pornește într-o călătorie a gusturilor locale. Iar atunci când vine seara, lasă-te cuprins de magia luminițelor din Piața Mare și bucură-te de atmosfera vibrantă a orașului la apus de soare.

Iată câteva recomandări pe care ți le dăruim, pentru câteva zile de minivacanță minunate:

Începe fiecare zi cu o cafea și un mic dejun la soare:

Dacă până anii trecuți te întrebai unde să iei micul dejun în oraș, astăzi avem așa o mare varietate de locații, că e și greu să alegi cel mai gustos, sănătos și hip loc. Recomandăm Restaurant Pasaj pentru varietatea de produse locale și melange-ul de gusturi dulci și sărate, penru ouăle turcești și pentru frigănelele din cozonac.

Foto: Facebook/ Restaurant Pasaj Sibiu
Foto: Facebook/ Restaurant Pasaj Sibiu

Eggcellent brunch&coffee pentru că sunt pet friendly și pentru varietatea de produse sănătoase, inclusiv matcha latte în loc de cafea – partea mai puțin bună aici e vuiala mașinilor aproape de cele câteva mese de pe terasă, dar înăuntru e foarte frumos. Deli11 pentru a te bucura și de frumoasa arhitectură de pe strada Avram Iancu alături de o cafea delicioasă, probabil cea mai hip stradă a sezonului actual turistic. Ultima zi poți să o petreci boem pe terasa de la Café Wien unde pe lângă varietatea de preparate te poți bucura și de o priveliște unică asupra Orașului de Jos, asupra acoperișurilor medievale și asupra primei fabrici ardelene de maşini agricole şi turnătorie de fier, Rieger, astăzi parte din aceasta, monumente istorice.

Foto: Primăria Municipiului Sibiu
Foto: Primăria Municipiului Sibiu

Ia străduțele la pas sau descoperă istoria orașului pe bicicletă:

Sibiul oferă vizitatorilor săi o multitudine de simboluri, piețe ascunse și monumente istorice care spun povestea complexă și fascinantă a istoriei orașului. Pornește din Piața Mare. Aici poți admira frumoasele clădiri colorate, poți vizita impresionantul Palat Brukenthal cu ale sale curți interioare, sau statuia ascunsă a Sfântului Ioan Nepomuk. Urcă apoi în Turnul Sfatului, unul dintre simbolurile cele mai recunoscute ale orașului ce oferă o panoramă superbă asupra întregului oraș și împrejurimilor sale. Continuă către Piața Mică, pe Podul Minciunilor, primul pod de fier din România. Explorează farmecul străduțelor întortocheate ale Orașului de Jos. Treci pe la Catedrala Evanghelică din Piața Huet, pe la Mănăstirea Ursulinelor și oprește-te să te odinești în Piața Schiller, acum liberă de mașini. În Piața Mare Târgul de Paști oferă o oportunitate perfectă pentru divertisment pentru cei mari și pentru cei mici deopotrivă.

 

Foto: Facebook/ Amore Perfecto
Foto: Facebook/ Amore Perfecto

Deserturi bune la:

Da, spuneam mai devreme de New York roll – nu vrei să-l ratezi! Se găsește la cafeneaua Amore Perfecto din Piața Mare. Cu cremă de fistic, ciocolată sau caramel este desertul senzațional alături de o cafea absolut perfectă. Îndrăznesc să-i spun printre cele mai bune din oraș 😊

Chiar lângă, la Kulpa se găsește o înghețată, de te lingi pe degete – la propriu.

Copiii se joacă la:

Pentru copii locul central de distracție este în curtea librăriei Erasmus, la capătul străzii Mitropoliei – aici părinții beau o cafea liniștiți, iar copiii își fac de lucru la frumosul loc de joacă de alături. Pentru o experiență cu mai multă agitație însă Pacul Sub Arini oferă oportunități ideale pentru consum de energie, joacă, alergare și explorare a naturii. Iar la apus Parcul Belvedere oferă unul dintre cele mai spectaculoase apusuri de soare din Sibiu; și o tiroliană, și câteva oportunități drăguțe de joacă, și un pumptrack fun, pentru cei ce au bicicletele la purtător.

O zi în natură:

Muzeul Astra este locul unde vei vrea să te plimbi zilele acestea și să descoperi tradițiile la ele acasă. O zi nu este suficientă pentru farmecul muzeului în aer liber, cel mai mare de acest gen in Europa. Alege să iei și un coșuleț de picnic cu tine pentur a te bucura de tihna unei zile perfecte petrecute în aer liber. Și mergi încolo cu o bicicletă sau cu autobuzul – cu mașina vei sta cu siguranță într-o coloană înfernală în trafic și nu vrei asta în vacanță, nu-i așa?

Foto: Facebook/ Muzeul Astra
Foto: Facebook/ Muzeul Astra

Iar dacă vrei să petreci o zi activă în natură alege una dintre drumețiile organizate de Anii Drumeției – în fiecare zi a minivacanței te poți alătura, iar turele și experiențele sunt cu adevărat spectaculoase.

Pentru cei ce preferă să combine aventura cu relaxarea, Complexul Lacul Binder se deschide începând cu 1 mai și oferă oportunitatea de a practica sporturi nautice – wakeboarding, schi nautic, stand up paddle boarding și caiac; volei pe plajă, sau pur și simplu plimbări pe aleile care înconjoară lacul și relaxare pe pontoane și pe plaja verde.

Dacă plouă:

Dacă plouă nu prea ai ce face în Sibiu. Dar cu siguranță poți merge la film. Recomandăm Paștele în Artă, un documentar ce explorează povestea Paștelui așa cum este descrisă în artă, de pe vremea primilor creștini până în zilele noastre. Filmat în galerii din Ierusalim, Statele Unite și din întreaga Europă, filmul prezintă diferitele moduri în care artiștii au descris povestea Paștelui de-a lungul veacurilor și descrie astfel istoria noastră, a tuturor.

Pentru toată familia recomandăm Guvernul copiilor 2, un documentar vizionar, regizat de Ioana Mischie, în care copii români cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani își expun ideile cu privire la lumea viitorului care este mai apoi adusă la viață cu ajutorul unor tehnologii inovative folosite de o echipă transdisciplinară de creatori români. „Eu cred că orice adult are imaginația foarte bogată, trebuie doar să-i dați frâu liber și să o descoperiți”, a fost concluzia unei fetițe participante în proiectul Guvernul copiilor 2 la finalul sesiunii de întrebări și răspunsuri de după premiera filmului de la Cinema Elvire Popesco. Într-adevăr, Guvernul Copiilor 2 își propune să ne inspire să reflectăm asupra lumii viitorului într-un mod optimist, în care barierele limitelor „raționale” sunt zdrobite de niște copii vizionari, imaginativi, care au convingerea că visurile lor pot deveni realitate.

Sau pentru cei ce iubesc muzica încă rulează în cinematografele din Sibiu Back to Black: Povestea lui Amy Winehouse. Un film care, dincolo de muzică şi de sentimente, vorbeşte fără menajamente despre adicţie, bulimie, relaţii nesănătoase şi efectele toxice ale faimei.

Recomandarea zilei:

Pentru data de 1 mai, inedită poate fi participarea la petrecerea organizată în Curtea Muzeului de Istorie Casa Altemberger. Aici DJ locali și-au propus să anime atmosfera și să scoată lumea la dans.

Foto: Facebook/ Artă.nonstop
Foto: Facebook/ Artă.nonstop

Pe strada Tribunei nr 13, în vitrina celei mai instragramabile fațade ale orașului, cu mesajul Mă gândesc la ea, non-stop, realizat de artistul Mircea Nicolae, are loc o expoziție în care colajele și astrofotografia se întâlnesc pentru a oferi o perspectivă profundă și necenzurată asupra relației noastre cu mediul înconjurător și tumultul unei lumii interioare.

Din 1 până în 4 Mai pleacă din gara Cornățel, la ora 10, 12.30 și 15, Mocănița pe Valea Hârtibaciului până la Hosman. Trenul personal 2923 Sibiu-Cornățel-Agnita la data de 19 aprilie 1972, avea în compunere vagon WIT de încălzire și vagoane de clasă. Ceva similar aveți ocazia să retrăiți zilele astea, când cursele cu mocănița hârtibăceană vor fi trase cu locomotiva cu abur.

Foto: Facebook Asociația Prietenii Mocăniței - David Rowbotham
Foto: Facebook Asociația Prietenii Mocăniței – David Rowbotham

Pe 2 mai are loc la Agora Cisnădioara, Târgul de Paști al Producătorilor Locali organizat de Asociația My Translvania, eveniment ce reunește an de an meșteșugari și artizani din Sibiu, comunitatea orașului și deschide astfel sezonul de slow- și mindful-living.

 

Foto: Facebook/ Butoiul de Aur
Foto: Facebook/ Butoiul de Aur

Iar în încheierea zilelor propunem:

O degustare de bere la Flow Refugiu Urban, singurul Taproom din oraș cu multe multe sorimente de bere și o terasă tare drăguță, sau o seară pe Terasa Butoiului de Aur, cel mai vechi restaurant din România ce oferă astăzi în inima Sibiului o bere locală, artizanală, rece și bună,  într-o varietate de soiuri pentru toate gusturile.

Ah, da, și cei mai buni mici se mănâncă la….

spuneți-ne voi în comentarii după ce aflați, vă rugăm 😊

 

*Acest ghid de minivacanță poate fi folosit ca atare și în alte minivacanțe la Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică