Duminică seara, sibienii au avut ocazia să participe la concertul live al trupei byron. A fost un eveniment de club, petrecut în Oldies, parte a unui turneu de primăvară care i-a purtat pe artiști prin toată țara. Cu această ocazie, byron a lansat videoclipul piesei „Cadou”, de pe albumul Efemeride, apărut anul trecut în octombrie, și realizat de basistul trupei.
Lazslo Demeter s-a folosit de o cameră de filmat de 360 de grade, care distorsionează imaginea în mod grotesc și comic în același timp, în timp ce membrii trupei s-au amuzat să se miște, să danseze, ba chiar să alerge, ținând camera de filmat în gură. Videoclipul piesei „Cadou” poate fi vizionat aici.
Disonanța dintre cine vrem să fim și cine suntem, de fapt
După concert, l-am intervievat pe Dan Byron la o cafea, de dimineață, și am aflat mai multe despre cum e să fii pe drum, în turneu, cum s-a ales trupa cu un nou chitarist, ce înseamnă să fii artist român în acest moment (2024), și care sunt parte dintre subiectele de inspirație ale byron-ilor când vine vorba de versuri.
„Azi noapte am visat că eram refugiat/ Iar oamenii-mi zâmbeau politicos și-apoi mă acuzau/ Că pregătesc un atentat într-un oraș de prin Banat/ Și-am să provoc un război, nu mai bine mă duc eu înapoi?” sunt o parte din versurile piesei „Consumatori de vise”, de pe albumul Nouă, apărut în 2019. L-am invitat pe Dan Byron să comenteze circumstanțele în care le-a scris și ne-a lămurit că încerca să explice „bunătatea asta pe care o arătăm la suprafață” și „ vorbitul pe la spate”, când arătăm ce credem cu adevărat; disonanța dintre cine vrem să fim și cine suntem, de fapt.
În România sunt tot atâtea feluri de public câte orașe
Întrebat dacă publicul care vine la concerte este diferit, de la oraș la oraș, Dan Byron spune că sunt tot atâtea feluri de public câte orașe. „Eu glumesc câteodată când zic că România trăiește în mai mulți ani, în paralel. Sunt zone care sunt într-o altă decadă, sunt zone care sunt adaptate cât de cât la anul oficial, din calendar. Nu cred că există niciun oraș în România care să fie totuși chiar în 2024, gândindu-ne că ora exactă se dă la Londra sau Berlin sau la New York. Dar se fac eforturi”.
La concertul de duminică seara, oamenii au cântat și au dansat pe sound-ul de rock alternativ- progresiv, demonstrând că știu pe de rost o bună parte din versuri. Am vrut să știm ce crede Dan Byron despre menirea artistului în societate, tocmai din perspectiva versurilor pe care le scrie. „Misiunea artistului mi se pare că e una foarte simplă: el nu trebuie să facă niciun efort să scrie sau să pară altceva decât este. Pentru că el este o reflecție a vremurilor pe care le trăiește. Dacă citim o carte de la 1900 o să înțelegem cum era viața la 1900”, a declarat el.
Byron a adăugat de curând un nou membru în echipă, un tânăr chitarist spaniol, Dany, care cântă la chitară acustică, și care l-a înlocuit pe veteranul Dan Georgescu. Prilej care a declanșat o nouă cugetare, de data aceasta pe tema momentului în care e bine să te oprești atunci când faci muzică. „Eu nu știu să fac altceva. Și nici nu vreau să fac altceva”, a spus Dan Byron, chiar dacă recunoaște că showbiz-ul „e un job care n-are stabilitate, e foarte nesigur, de pe-o zi pe alta, și e foarte solicitant”.
Vă invităm să urmăriți interviul realizat luni dimineața. Mulțumim trupei byron pentru videoclipul „Cadou” pe care ni l-a pus la dispoziție pentru a ilustra acest reportaj video.