Tradiția continuă: Sfânta Lumină va ajunge la Sibiu la timp, indiferent de situația din Ierusalim
Foto: Arhiva Mitropoliei Ardealului

În ciuda situației tensionate din Israel, Lumina Învierii va fi adusă în Sibiu cu ajutorul unui avion privat,  potrivit surselor din cadrul Mitropoliei Sibiu. Programată să ajungă pe 4 mai 2024, aceasta va fi distribuită în aceeași seară, în intervalul orar 20:00-20:30, de Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. După Sibiu, zborul va continua spre alte aeroporturi din România,  Lumina Învierii fiind  către credincioși, datorită unei tradiții inițiate în 2009.

Ce e Sfânta Lumină

In timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt, la Ierusalim, se aprinde, în fiecare an, un foc care se pogoară din cer şi care, în primele minute, nu arde, numit Sfânta Lumină.

Mulţi dintre cei prezenţi au comparat această lumină cu un glob care se împrăştie în mii de raze, care ajung până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra. Rolul Patriarhului Ierusalimului, Teofil al III-lea a, este acela de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce cu ea în Capela Îngerului, din incinta Sfântului Mormânt. Apoi, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, simbolizând vârsta mântuitorului la momentul râstignirii, cu care iese şi împarte lumina credincioşilor care aşteaptă (foto).

Tradiția continuă: Sfânta Lumină va ajunge la Sibiu la timp, indiferent de situația din Ierusalim
Sursa foto: basilica.ro

Această Sfântă Lumină ia calea eparhiilor din sute de colţuri ale lumii, prin delegaţii acestora, care o transportă cu avionul sau cu maşina, în candele speciale, pentru a ajunge la credincioşi.

Ca în fiecare an, în România, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de câtre Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie şi va fi oferită, în 4 mai 2024, delegaţilor eparhiilor, prezenţi la Aeroportul Internaţional Henri Coandă, din Bucureşti. Din anul 2015, Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie este Reprezentantul Patriarhiei Romane la Locurile Sfinte și Superiorul Așezămintelor Bisericești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan.

În aceeaşi seară de 4 mai 2024, în jurul orei 19.00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, anunţă Biroul de presă al Patriarhiei Române, într-un  comunicat

Sfântă Lumină, preluată din aeroport de câtre IPS Laurenţiu Streza, va fi pleca şi în alte 3 judeţe

„În funcţie de cum se vor derula procedurile în Ierusalim, în special la aeroportul din Tel-Aviv, pe fondul situaţiei delicate din Ţara Sfântă, Lumina Învierii va ajunge la Sibiu, dar nu putem decât aproxima ora, aceasta însemnând că va fi aproape la fel ca anul trecut”, după cum ne-au declarat surse din cadrul Mitropoliei Sibiu.

Acestea ne-au mai precizat că „sibienii pot sta liniştiţi, Sfânta Lumină va ajunge cu certitudine la ei, cu un avion privat care va pleca din Bucureşti şi care, după Sibiu, îşi va continua zborul către  aeroporturile din Cluj, Maramureş (Baia Mare) şi Satu Mare, pentru a duce Lumina Invierii credincioşilor din aceste parohii”.

La Sibiu, Sfânta Lumină va ajunge în 4 mai 2024, după aceeaşi procedură ca anul trecut, când aceasta a fost preluată şi oferită, după ora 20.00-20.30, de către Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, la Aeroportul Internaţional din Sibiu, tuturor delegaţiilor din eparhiile Mitropoliei. Iar  preoții din Sibiu  o vor putea lua de la Catedrala Mitropolitană după ora 21.00, au aproximat reprezentanți ai Mitropoliei Ardealului.

În noaptea de 4 mai 2024, cu ocazia Sărbătorii Învierii Domnului, Sfânta Lumină, adusă la Catedrala Mitropolitană şi la celelalte biserici din judeţul Sibiu şi va fi împărţită credincioşilor, la miezul nopţii.

Ultima oră

Comentariul meu