gala premiilor gopo la teatrul naţional bucureşti: „libertate”, de tudor giurgiu, a câștigat 11 statuete. două scenarii premiate simultan, în cadrul galei. voturile nu le-au putut departaja!

A avut loc cea de-a 18-a ediție a premiilor „Gopo”, iar momentul decernării râvnitelor distincții a adunat laolaltă peste 900 de persoane din lumea filmului românesc și nu numai. În cadrul galei, au fost recompensați câștigătorii mai multor secțiuni cinematografice. La Tudor Giurgiu și la artiștii din echipa sa au ajuns cele mai multe statuete, lungmetrajul „Libertate” adunând 11 premii în total. Supriza galei a fost reprezentată de cele două scenarii pe care voturile nu le-au putut departaja. La această secțiune, câștigătorii s-au calificat cu scenariile filmelor „Libertate” și „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, în regia lui Radu Jude. Gazda așa-numitelor „Oscaruri ale filmului românesc” a fost Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

La Gala Premiilor Gopo, „Libertate”, produs de Oana Bujgoi Giurgiu şi Tudor Giurgiu, a fost senzația serii. Producția a fost votată drept cel mai bun lungmetraj. Raluca Turcan, ministrul Culturii, şi actriţa Victoria Cociaş au fost cele care au anunțat și premiat, pe scena Teatrului Național din București (TNB), acest film extrem de apreciat. „Felicitări echipei, a fost un film foarte greu!”, a spus Oana Bujgoi Giurgiu.

Lungmetrajul i-a mai adus lui Tudor Giurgiu și premiul pentru cea mai bună regie.
„Libertate” a continuat, astfel, să bifeze rând pe rând și câștigurile de la celelalte secțiuni. Prin urmare, cel mai bun actor în rol principal a fost considerat Alex Calangiu. Rolul Viorel Stănese din cel mai bun lungmetraj i-a adus acestuia prima statuetă „Gopo” din cariera sa. Actorul i-a dedicat premiul fiicei sale.

Tot în „Libertate” s-a putut remarca și evoluția celui ce-a fost desemnat drept cel mai bun actor în rol secundar: Iulian Postelnicu. Statueta a ajuns în mâinile sale pentru rolul Lt. Col. Dragoman. Este a patra statuetă câştigată de actorul aflat la ce de-aa şasea nominalizare.

În cadrul celui mai cunoscut eveniment dedicat cinematografiei din România, oamenii talentați din spatele proiectului „Libertate” au mai primit și premii pentru: cel mai bun montaj, cel mai bun sunet, cele mai bune decoruri, cele mai bune costume, cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură.

Astfel, Reka Lemhenyi a câştigat un „Gopo” pentru montajul filmului „Libertate”. „Am o prietenie de mult cu Gopo, de când chiuleam ca să văd filmele cu Omuleţul. Acum îl am şi sunt foarte fericită. Cred că am făcut un film foarte important!”, a spus, pe scenă, Reka Lemhenyi.

Un „Gopo” pentru cel mai bun sunet a ajuns, anul acesta, la Tamás Székely şi André Rigaut tot pentru filmul „Libertate”. Vali Ighigheanu a primit statueta pentru decorurile realizate la același film, în timp ce Viorica Petrovici a cucerit cinefilii cu ajutorul costmelor. „A fost complicat să reconstitui nişte costume dintr-o perioadă pe care toată lumea o ura.”, a spus creatoarea pe scenă. Amuzată, aceasta a împărtășit publicului o anecdotă. Ocupându-se de costumele pentru „Libertate”, a primit un telefon ca să fie certată că a greșit un epolet.

Premiul pentru imagine oferit de RSC Romanian Society of Cinematographers i-a revenit lui Alex Sterian pentru lungmetrajul lui Tudor Giurgiu.

Pentru machiajul protagoniștilor din „Libertate”, un „Gopo” a primit și Domnica Bodogan, iar premiul pentru cele mai bune coafuri a mers la Petya Simeonova, care a adus un plus-valoare în aceeași producție.


Cine sunt actrițele anului și ce roluri le-au adus notorietate

Votanții au ales, totodată, și cele mai bune actrițe. Ilinca Manolache a fost desemnată cea mai bună actriţă într-un rol principal, jucând-o pe Angela Răducanu în filmul „Nu aştepta prea mult de la sfîrşitul lumii” de Radu Jude. Cea mai bună actriţă în rol secundar a fost aleasă Maria Popistaşu pentru rolul interpretat în „Taximetrişti”.


GOPO la dublu. Cele mai bune două scenarii, votate la egalitate

Supriza galei au fost cele două scenarii pe care voturile nu le-au putut departaja. Prin urmare, la secțiunea cel mai bun scenariu un premiu „Gopo” a mers către Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu, și un altul către Radu jude. Primii doi câștigători s-au calificat cu scenariul lungmetrajului „Libertate”, în vreme ce Radu Jude a primit un număr egal de voturi pentru scenariul producției „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”.
Pentru ambele filme, statuetele „Gopo” au fost înmânate de Adrian Văncică şi Diana Gheorghian.

Cel mai bun film documentar

„Între Revoluţii”, de Vlad Petri, este considerat cel mai bun film documentar al acestui an. Rămas pe scena TNB după ce i s-a înmânat premiul, regizorul a făcut și un apel la pace: „Astăzi, asistăm la o catastrofă umanitară în Orientul Mijlociu. În Gaza, peste 30.000 de oameni au murit. Cred că e important să nu rămânem indiferenţi. Stop genocidului din Gaza!”.

Cel mai bun scurtmetraj

Premiul „Gopo” pentru cel mai bun scurtmetraj a ajuns fost acordat pentru „Acolo unde bărcile nu ajung”, în regia Vlad Buzăianu.

Cel mai bun film european

Cel mai bun film european dintre cele distribuite în România în 2023 a fost desemnat „Anatomia unei prăbuşiri”, de Justine Triet, distribuit de Voodoo Films.


Premiul Publicului

Filmul „Miami Bici 2”, în regia lui Jesus del Cerro, cu peste 550 de mii de spectatori aduşi în săli, a fost recompensat cu Premiul Publicului.


Cel mai bun film de debut

Premiul pentru cel mai bun film de debut a fost acordat de primarul general al Capitalei Nicuşor Dan. „Sunt şi eu un cinefil amator. Dar cel mai mult apreciez munca dumneavoastră în campania electorală. Am avut de zis trei fraze şi mi-a luat toată ziua.”, a glumit edilul. „Lăsând gluma la o parte, ne dorim o viziune strategică şi să vă ajutăm mai mult decât vă ajutăm acum.”, a mai spus Nicuşor Dan, care a citit din plic câştigătorul „Spre Nord” de Mihai Mincan.


Cea mai bună imagine

George Chiper-Lillemark a primit premiul pentru cea mai bună imagine a filmului „Spre Nord” de Mihai Mincan. În aceeași producție, pentru secțiunea „Tânără speranţă, s-a făcut remarcat Niko Becker în interpretarea lui Dumitru.


Cea mai bună muzică originală

Votanţii au considerat că cea mai bună muzică originală îi aparține lui Marius Leftărache pentru filmul „Boss”. Este al treilea premiu „Gopo” câştigat de compozitor, după 14 nominalizări.


O seară specială cu premii speciale

Premiul Special al galei i-a revenit lui Adrian Ştefănescu, cascador-profesionist cu o carieră de 52 de ani în cinematografie.

George Constantin şi Gina Patrichi, doi titani ai ecranului şi ai scenei, au fost evocaţi prin prisma performanțelor lor. Două premii speciale au fost acordate, în numele lor, copiilor. Mihai Constantin şi Ana Anagnoste au primit statuetele „Gopo” .


Dan Nuțu, Gopo pentru întreaga activitate

Oana Pellea i-a înmânat premiul pentru întreaga activitate lui Dan Nuţu. „Este o seară a libertăţii. Îi mulţumesc lui Tudor Giurgiu că mi-a dat ocazia să vorbesc liber despre o mare iubire a vieţii mele, un om pe care camera de filmat l-a adorat şi îl adoră, un om care a ales libertatea la un moment dat, lăsând o carieră excepţională în spate. Jumătate din România am fost moarte după el. Dacă aş fi emigrat în America vreodată, aş fi emigrat pentru el.”, a spus Oana Pellea despre Dan Nuţu.


Rodica Mandache, Gopo pentru întreaga carieră

Rodica Mandache a fost omagiată, în cadrul galei, de către Marius Manole. Marea actriţă a primit premiul pentru întreaga carieră. „Sfatul cel mai important pe care l-am primit de la Rodica Mandache: întotdeauna vremurile sunt grele, dar publicul nu trebuie niciodată înşelat!”, a spus emoționat Marius Manole.

Seara nu a fost lipsită de momente artistice. Eva Kiss, din Danemarca, a interpretat la Gala Premiilor „Gopo” piesa „Libertate”. Un alt moment special a fost oferit la gală de trupa „Delta pe Obraz”. Momentul artistic in memoriam Rona Hartner a fost susținut cu melodii vibrante și înduioșătoare, interpretate de taraf.
La finalul galei, participanții au fost invitați pe terasa teatrului, pentru a închina un pahar și pentru a celebra, astfel, reușitele colegilor și prietenilor cineaști.

Ultima oră

Comentariul meu