Mieii sacrificați sunt cu 60 la sută mai scumpi decât acum trei ani în Piața Cibin din Sibiu. Client: “La București e mai ieftin”

Cei mai harnici producători au adus luni, în Piața Cibin, primii miei pentru Paște. Sibienii au venit în număr mare să se intereseze de prețul cărnii de miel de anul acesta, însă cei mai mulți urmează să cumpere miel miercuri sau joi.

Friptura de miel este nelipsită de pe masa de Paște, chiar dacă prețul cărnii este mai mare de la an, la an. Ilie este primul producător care a adus miei în Piața Cibin și vine de la Roșia. Peste 15 miei sunt puși la vânzare și urmează să mai aducă și alții.

Sibienii au venit în număr mare să afle cât costă mielul anul acesta. Cei mai mulți se gândesc să cumpere o jumătate de miel, rar se vând miei întregi. „Am adus cam 15 bucăți de început. Au venit o grămadă de oameni să se intereseze, ca la început. Miercuri, joi, vineri atunci este „bătaia pe miel”. Noi servim oamenii după toate buzunarele. Dăm și un sfert de miel, și o jumătate sau unul întreg. Depinde cât vrea omul. De obicei oamenii vor să cumpere jumătate de miel. Întregi am dat foarte puțini pentru că spun că sunt singuri sau că unii din familie nu mănâncă miel și de asta iau mai puțin. Până sâmbătă avem miei de tăiat într-una. Acum, ce ne ajută Dumnezeu, aia facem”, spune Ilie Topolog, producător local.

Mieii sacrificați sunt cu 60 la sută mai scumpi decât acum trei ani în Piața Cibin din Sibiu. Client: “La București e mai ieftin”

Anul aceste, prețul kilogramului de carne de miel a ajuns la 55 de lei, mai scump decât în anul precedent, când sibienii plăteau în jur de 50 de lei pentru un singur kilogram.Și anul trecut prețul a fost tot cam la fel. Anul acesta vindem kilogramul de carne de miel cu 55 de lei kilogramul”, spune Ilie.

Producătorul explică de ce prețul de 55 de lei nu e mare și de ce lucruri ar trebui să țină cumpărătorii înainte să se grăbească să spună că e scump. „Tot timpul este greu să crești un animal ca după aceea să îl valorifici. Asta știu ce-i care lucrează în agricultură, dar care nu știu cât de grea e munca spun că e scump. Eu îi chem la oi pe ploile și  «vânturile» astea, să vedem dacă și atunci li se mai pare scump”, spune Ilie. Mieii sacrificați sunt cu 60 la sută mai scumpi decât acum trei ani în Piața Cibin din Sibiu. Client: “La București e mai ieftin”

Carnea de miel, mai scumpă cu aproape 60 la sută față de 2021

În Piața Cibin din Sibiu, prețul cărnii de miel a crescut semnificativ din 2021 până în 2024. În 2021, un kilogram de carne de miel costa 35 de lei. Până în 2022, prețul a ajuns la o medie de 41.5 lei pe kilogram, înregistrând o creștere de 18.57%. În 2023, prețul a continuat să crească, atingând 50 de lei pe kilogram, ceea ce reprezintă o creștere anuală de 20.48%. În 2024, prețul a ajuns la 55 de lei pe kilogram, marcând o creștere de 10% față de anul anterior. Comparativ cu 2021, prețul cărnii de miel în 2024 a crescut cu 57.14%.

Mieii sacrificați sunt cu 60 la sută mai scumpi decât acum trei ani în Piața Cibin din Sibiu. Client: “La București e mai ieftin”

„La București e mai ieftin”

Sibienii au venit în număr mare la hala de carne din Piața Cibin să se intereseze cât costă anul acesta carnea de miel. În doar 3 minute, mai bine de cinci oameni au întrebat prețul cărnii, după care au plecat. Producătorul spune că în a doua parte a săptămânii  o să vină mai mulți să cumpere, nu doar să întrebe.

Cei mai mulți care au aflat că prețul mielului este de 55 de lei kilogramul, au spus că revin mai târziu însă au fost și mulți care s-au arătat revoltați de prețul de anul acesta. „Este scump, la București e mai ieftin”, a spus un sibian.

Citește și: Carne de miel mai scumpă față de anul trecut la Sibiu. Comerciant: Oamenii mănâncă numai de Paști și de-aia cresc prețurile”

 

Ultima oră

Participă la discuție

3 Commentarii

Publică

  1. Oare le-au mărit și salariile ciobanilor cu 60%?….Negustorie în toată regula!..din zeci de magazine ale producătorilor 10% reprezintă marfa lor!!!!

  2. Normal că la București este mai ieftin, deoarece 70% din cei care vând carne de miel la Piata Cibin nu sunt crescători de ovine. Autoritățile de ce nu își fac datoria să verifice speculanții(Samsarii)??? Sau cineva ia bani de la ei???

  3. Carnea de miel este neapărat obligatorie la Paște sau este o tradiție? Eu zic că este un măcel al animalelor din aceasta rasă doar pentru bani și tradiție! Alte popoare cum sărbătoresc Paștele, tot la fel ca noi, ucigând atâtea animale?De Crăciun porcul,iar acum mielul!Oare asta înseamnă cu adevărat nașterea și învierea Domnului Iisus Hristos? Vă las pe voi să vă gândiți la răspuns!🙏