Vitamina D ar putea fi o armă importantă în lupta împotriva cancerului (studiu)

Potrivit unui studiu recent publicat în revista Science, vitamina D ar putea juca un rol crucial în lupta împotriva cancerului. Cercetătorii au descoperit că șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în vitamina D au prezentat o rezistență sporită la tumori și au avut un răspuns mai eficient la tratamentele de imunoterapie, scrie Mediafax.

Studiul a fost realizat în colaborare la Institutul Francis Crick din Londra, la Institutul Național de Cancer (NCI) al Institutului Național de Sănătate (NIH) din SUA și la Universitatea daneză din Aalborg.

Cercetarea a evidențiat că vitamina D acționează la nivelul intestinului, favorizând creșterea unei bacterii benefice numită Bacteroides fragilis. Această bacterie pare să contribuie la stimularea sistemului imunitar al șoarecilor, conferindu-le o mai mare rezistență la cancer.

Studiile anterioare au sugerat deja o posibilă legătură între deficitul de vitamina D și riscul de cancer la om, deși dovezile nu erau concluzive. Analiza unui set de date provenind de la 1,5 milioane de persoane din Danemarca a relevat, de asemenea, o asociere între nivelurile scăzute de vitamina D și un risc crescut de cancer.

În plus, o analiză separată efectuată pe pacienți cu cancer a indicat că persoanele cu nivele mai ridicate de vitamina D au avut șanse mai mari de a răspunde pozitiv la tratamentele de imunoterapie.

Caetano Reis e Sousa, autorul principal al studiului, explică: „Este posibil ca vitamina D să regleze microbiomul intestinal pentru a promova o creștere a unei bacterii care sprijină o imunitate mai puternică împotriva cancerului. Această descoperire ar putea să devină, în viitor, crucială pentru tratamentul cancerului la om, însă sunt necesare cercetări suplimentare.

Ultima oră