o studentă îl acuză pe decanul facultății de drept din sibiu de hărțuire și discriminare. sebastian spinei se disculpă: „sunt acuzații false și neadevărate”
foto: ulbsibiu.ro

O studentă la Facultatea de Drept din Sibiu acuză conducerea facultății de discriminare și instigare la ură. Acuzațiile sunt aduse conducerii printr-o petiție online, în care sunt prezentate pe larg faptele care ar fi dus la incitarea la ură și discriminarea tinerei.

Andreea M. este studentă în ultimul an la Facultatea de Drept din Sibiu și este subiectul unei petiții online prin care sunt aduse acuzații grave conducerii facultății. În petiție se arată cum tânăra povestește cum a devenit ținta incitărilor la ură și a discriminărilor realizate de către cadrelor didactice, după ce i-ar fi fost divulgată identitatea din spatele unei sesizări făcute la decanat.

„După ce o studentă, Andreea M., a sesizat în septembrie 2023 abateri de la normele academice comise de două cadre didactice, sesizare cu dovezi (dintre care un cadru didactic cu multă experiență), conducerea Facultății de Drept a pornit o întreagă hărțuire la adresa studentei, chiar o persecuție continuă, sprijinită în aceste acțiuni ilegitime și de un număr limitat de cadre didactice din interiorul Facultății de Drept, inclusiv de unul din prodecani interesat de relația studentei cu Decanatul Facultății. Arătăm că anterior oricăror sesizări s-a insistat într-o rezoluție fără consecințe, prin discuții avute la fața locului, discuții fără rezultat și cu îndrumarea din partea acelui prodecan la formularea de sesizări, acel prodecan în luna ianuarie a negat că ar fi spus acest lucru. Precizăm că mai există o sesizare adresată pentru discriminare instituției  competente, unde asemenea nu a fost oferit un punct de vedere oficial până la termenul solicitat, acesta fiind oferit cel mai probabil telefonic”, se arată în petiția online.

Potrivit petiției, hărțuirea față de studenta Andreea M. a continuat după ce i-a fost divulgată identitatea dintr-o plângere adresată la nivelul unei Comisii a ULBS. „Studentei nu i-a fost cerută, așa cum prevede același Regulament Etic, permisiunea pentru divulgare. Arătăm că petițiile anonime așa cum prevede legea nu sunt luate în considerare, iar studenta avea dreptul la protejarea identității. Chiar și un membru al Comisiei respective, ce predă cursuri la Facultatea de Drept a fost atenționat în scris chiar de către studentă în noiembrie 2023 cu privire la acest aspect, aspect care a rămas neclarificat. La acea Comisie a fost reclamată nu doar o fraudă, dar și un comportament neacademic, comportament neanalizat și nereținut în hotărârile Comisiei respective”,  se mai arată în petiție.

În petiție se arată că incitarea la ură si discriminare ar fi fost făcută prin Decanul facultății care ar fi denaturat realitatea, fapt ce a determinat afectarea imaginii studentei. „Din a doua sesizare au fost divulgate din interiorul decanatului, informații din petiția adresată pentru discriminare unui fost reprezentant al studenților. Acest aspect a fost adus chiar și la final de martie în atenția Decanului, care în loc să discute situația adusă în discuție, a evitat subiectul”, scrie în petiție.

În petiție este susținut faptul că studenta a fost afectată emoțional de cele întâmplate. „Așadar, prin inducere în eroare voită și dezinformare, conducerea Facultății de Drept sibiene a înțeles să continue aceste acțiuni imorale. Toate aceste presiuni au dus și la îmbolnăvirea fizică, dar și afectarea emoțională a studentei Andreea M. și respectiv începerea evitării locului. Aceste persoane sunt autorii morali ai dramei surmontată de studenta noastră, nefiind singura victima ce întâmpină probleme în parcursul academic. Precizăm că în prezent, studenta, care este în ultimul an, se teme pentru siguranța și libertatea ei, dar și pentru viața ei privată și integritatea ei”, se arată în finalul petiției.

Decanul Facultății de Drept din Sibiu, Sebastian Spinei, susține că afirmațiile aduse de studentă sunt mincinoase. „Acuzațiile sunt false și neadevărate”, a declarat decanul Facultății de Drept.

Potrivit surselor Ora de Sibiu, la începutul lunii aprilie studentei i s-a făcut rău în curtea facultății, după o discuție aprinsă cu Decanatul. Citește și: Panică în curte la Facultatea de Drept. O femeie a căzut din picioare (foto)

Ultima oră

Participă la discuție

33 Commentariu

  1. Stimată domnișoară Andreea Mihalc. (prescurtat numele, cum faceți și dvs cu alții), „vedetă” IUmor, cea care i-a „speriat” pe Cheloo și pe Bendeac încă de acum ceva ani, astfel încât Antena 1 a zis psss și a fugit mâncând pământul (vezi Youtube), cea care vorbește despre propria persoană la persoană a treia atât prin comentarii cât și în conversații față în față, dar nu se recunoaște în propriile poze, ne spuneți, vă rog, ce se întâmplă din punct de vedere juridic cu o persoană cu probleme de natură psihiatrică evidente, neglijată de cei care ar trebui să îi poarte de grijă, care face acuzații false, își terorizează colegii cu mesaje, amenințări, hărțuiește pe oricine și oricând, de fiecare dată când „i se pune pata” pe o persoană sau o situație? E adevărat că la Drept învățăm că discernământul se prezumă după vârsta de 16 ani, dar asta nu înseamnă că orice persoană majoră, încă nepusă sub ocrotire, poate face orice își dorește fără să suporte niște consecințe de natură penală, civilă, doar pentru că până acum toți oamenii cu care a interacționat au ales să nu intervină acolo unde FAMILIA ar trebui să fie primul ajutor și sprijin. Considerați răspunsul la această întrebare o modalitate de a vă arată cunoștințele juridice de drept civil și penal, pe care oricum considerați că sunt mult mai vaste decât notele mici pe care afirmați că le primiți pe nedrept. La final, aș adauga doar că odată cu acest scandal public pe care l-ați declanșat, „inspirată” de trecutul dumneavoastră glorios cu Antena 1 și universitatea de la care v-ați transferat, sper că autoritățile abilitate își vor face datoria până la capăt, iar acest cancan de Sibiu va înceta să mai tragă prin noroi numele unor persoane cu prea mult bun simț. Sănătate, că în rest, nu aveți nevoie de nimic!

  2. Fac un anunt pentru toti cititorii : studenta a ajuns sa fie hartuita si persecutata de o colega pe nume Raisa Rah. ( num.de familie prescurtat), care este apropiata de unele cadre didactice si probabil a primit unele informatii chiar de catre cel din articol cu privire la relatia dintre ea si decanat. Victima nu a vorbit nu ea dinainte de inceperea anului universitar. Hartuitoarea este in fapt suparata pentru ca in trecut nu si-a impartit la o disciplina sarcinile la timp si se razbuna pe ea facand info calomnioase. Aceasta studenta va raspunde PENAL si are o problema serioasa cata vreme victima a lasat-o in pace si brusc sa s-a apucat. Aceasta studenta poate face cu oricine si mai mult va lucra in domeniul dreptului. Victima nu a avut neplaceri din partea colegilor. Cei care o cunoasteti pe persoana care ii face neplaceri victimei aveti grija.

    1. Noi am fost martori la acele discuții și putem spune cu mâna pe inimă că nu e așa cum crezi. Nu ai fost hărțuită, iar pentru o eventuală răspundere penală a colegei noastre, nu există nicio infracțiune pe care aceasta să se întemeieze (nu sunt îndeplinite condițiile pentru o infracțiune, mai ales pentru hărțuire). Ne pare rău dacă tu vezi lucrurile așa, și ne dorim să te ajutăm, dar pentru asta trebuie să te lași ajutată. Acuzațiile nu te ajută, pentru că în realitate, ele chiar nu au un fundament solid, și nu spunem asta ca să ne împotrivim ție, aceasta este realitatea. Sperăm să fii bine.

      1. „Studenti” … cata neasumare . Fata stie ce s-a vorbit pe grupul de Whatsapp al anului 4 .Ce ii pasa Raisei sau ce va pasa voua de nu stiu ce emisiune la care a participat? Hahaha! In ce consta ajutorul? Scotand-o de pe grup si sunand-o cu nr privat ? Ok, nu stim cine a fost. Studenta n-a vorbit cu Raisa de dinainte de inceperea anului si a inceput o cearta pe grup in scris. Astia care spuneti ca nu sunt dovezi aveti o reala probleme se vede. Care ati intrebat-o daca e bine dupa tot scandalul? Acolo sunt fraze scrise gen ” umanoida asta” si ” nu intra in examen”. Sa va fie rusine la toti astia care v-ati permis sa ii faceti asta. Si insinuari grave si calomnioase. O sa vedem pana la urma cine minte mai tare.
        Cu cat curaj sustin unii ca nu e Hartuire ! Asta sa o spuneti in fața autoritatilor competente. Pentru ca sunt discutii scrise pe un grup cu foarte multa lume. Sa ai curaj sa sustii asa ceva cand e totul scris e clar! Te rog sa nu mai raspunzi. Nu vrea nimeni sa faca conversatie cu niste hartuitori care nu isi asuma, instigati fiind si aruncand cu fel si fel de informatii. Sa-si vada de treaba si fata aia care a inceput ca nu i-a zis nimic, continua s-o hartuiasca si batjocoreasca si sa scormoneasca rahaturi. E foarte usor sa te iei de cineva care nu ti a vorbit. Cand o sa se ia ea de voi mai vorbim. Deocamdata voi nu aveti dovezi ca s a luat de ea. Asa fac unii de la drept !

        1. Nu mai vorbi despre ajutor! 😉 Când ajutorul a vrut să fie oferit, nu a fost acceptat. 😉
          Ah, și să-ți reamintesc: citește ce înseamnă infracțiunea de hărțuire, dacă la penal special nu ai trecut și nu știi deja, poate te lămurești și tu până la absolvire. 😉

      2. Asta e vocabular de viitor profesionist al dreptului ? „Umanoida” asta sau „nu intra in examen” sau „sa o scoata cineva din grup, imi asum consecintele”? Toata discutia aia nu era la cafea ci in scris iar asta nu se mai poate contraria ! Cu siguranta victima a vorbit apropiatilor despre asta si poate au si vazut .
        Nu stiu cine va invata asa dar nu va invata bine, nu aveti ce cauta la drept atunci ! Nu poti sa faci ce vrei sau sa spui ce vrei despre cineva . Un bullying nu se poate ignora iar daca cei de la drept il pornesc e clar !
        De cand decide un student hartuitor ca un alt student nu intra in examen ? Si indraznesti sa spui ca nu e hartuire si ca vreti sa o ajutati? Asa o ajutati, jignind-o si persecutand-o si apeland-o cu nr privat , luandu-va de ea ca e nu stiu cum in mod calomnios dupa un articol de ziar ?! Unii, evident. Cei care nu au intrat in jocul asta sunt de felicitat, se vede ca au avut educatie aleasa , nu marlanie ! A hartui pe cineva e o alegere, ca esti provocat sau nu. Nu e treaba nimanui ce face victima ! Cine nu are ce face sa nu se joace ! Se poate apara profesorul singur . Daca unii iau asta ca pe o joaca facand afirmatii grave si calomnioase atunci sa -si asume urmarile .
        Avem nevoie de exemple nu de asa ceva .

  3. Un alt anonim pus dintre ceilalti sa sustina ceva ce crede el ca e adevarat. Cand o sa vezi vreo dovada sau vreo sesizare atunci poti sa iti exprimi parerea. Deocamdata ce faceti unii din voi e circ ieftin. Nu inseamna ca daca e profesor sau Decan are automat dreptu ‘ de a proceda asa ! Nu toti care gresesc in mod repetat sau abuzeaza recunosc . Acest lucru tine de omenie si propria constiinta pe care nu toti o au ! Public e usor sa sustii sa zici ca nu e asa, cu siguranta Acest decan in privat isi recunoaste vina . Stim cu toti diferenta intre adevar si alt „adevar”. Nu exista scuze pentru asemenea fapte iar cel in cauza trebuie sa accepte si sa-si asume nu sa continue. Parca e conducatorul institutiei . Si victima nu-si asuma identitati gen „Jeni R.” E usor sa aperi fara sa stii exact. Grija si la asta. Ca in rest la circ ieftin si insulte si lipsa de bun simt se pricep mai nou si O parte din colegi ! Totul pe raspunderea proprie !

    1. Cine face circ? Noi sau tu? Tu acuzi fără să fi atașat dovezi, asta nu e ține de conștință și omenie? Arată-mi mie unde ai fost insultată. Nu poți susține un lucru fără dovezi, iar apoi să te superi că nu ești apărată de alții. Noi facem circ că apărăm un om pe care îl cunoaștem, nevinovat? Atunci cum numești ceea ce faci tu? Acuzi fără dovezi. Tot ameninți că o să apară. Ok, când o să apară, o să te credem, până atunci singura care face circ ești tu.

      1. Se pare ca ori sunteti un cadru didactic ori un alt student apropiat de domnul profesor anonim. Iar in caz ca nu ai vazut, sunt niste comentarii anterioare ( cateva) de sustinere a studentei-victime. Vinovatie exista. Aceste comentarii nu sunt decat alte presiuni asupra studentei de a nu face cunoscute dovezile si inregistrarile, ca asa pare. Petitia aceea a strans niste semnaturi si va mai strange , deci asta e o dovada ca studenta e sustinuta si aparata. Ba chiar poate e invers, dnul decan sa nu aiba dovezi in ce s-ar ‘apara’. Aici NU studentul declara nevinovatia cuiva. Cu siguranta cele scrise in articol si asumate si inclusiv mama studentei poate oferi opiniei publice un punct de vedere. Supararea e mai degraba ca situatia a ajuns in public. Unii o tin pe a lor – ca victima ‘acuza fara dovezi’. Cu cata nonsalanta se poate face o asemenea afirmatie. Si mai mult anonimilor nu e nimeni obligat sa arate dovezile. In rest, Atentie la termeni, unii sunt gresit folositi ” ameninti ” ca o sa apara – nu e in fapt nicio amenintare. Dar nimeni din exterior nu poate fi atat de sigur ca nu sunt dovezi. Si cele intamplate ulterior in scris studentei ulterior articolului pe Whatsapp – Nici acolo nu sunt dovezi ? Asa E cand unii aud doar ceea ce vor ei.

  4. Vai de el articol! Este plin de acuzații fără să arate clar ce a-a întâmplat. Am înțeles numai că studenta a fost discriminată. Scoala este discriminatorie: cine nu știe carte ia patru, cine e prost crescut și vorbește urat, este admonestat, avertizat, pedepsit. Unii pentru asta ne trimitem copiii la școală: să învețe carte și să li se formeze caracterul. Înțeleg ca studenții de la drept fac scandal ca să-și exerseze abilitățile necesare în viitor când se vor ocupa doar de asta, dar ar trebui să-și exerseze și caracterul, probitatea morală.

    1. „Sunt acuzatii false si neadevarate” . Dupa care punct. Trebuia motivat de ce in opinia domniei sale acestea sunt neadevarate. In conditiile in care au mai fost probleme in trecut. Aceasta facultate se pare ca lucreaza impotriva studentilor si le distrug visele. Trebuie doar sa ajunga acele inregistrari unde trebuie, daca si la drept exista lipsa de bun simt. Daca acest decan care are atatia ani in institutia asta si zice ca nu are nimic cu ea De ce nu si-a asumat in articol? Nu vi se pare ca ceva nu se leaga? Nicaieri in Ro nici la Suceava nu cred ca s-a lovit fata de atata agresivitate si ura cat a inteles acest individ sa aiba.

      1. Nici la Suceava nu au loc astfel de lucruri acolo unde calitatea poate fi considerata joasa. Si culmea, Se intampla la Sibiu. Tot ei se arata indignati dupa lipsa de bun simt si ignorarea regulilor. Daca asa este sistemul nu Inseamna ca trebuie sa sufere tineri si sa fie adusi aproape de capatul puterilor din cauza hartuirii unora si a unui comportament nejustificat ! Sau sa-i pretinzi sa-si ceara scuze pentru ca a ‘ avut tupeul’ sa spuna pe fața ca nu e Ok asa ceva. Aici au o parte din vina si cei de la ULBS care nu preintampina si se lasa convinsi de cel vinovat.

        1. Pentru cei care nu cunosc, Mama studentei a avut o discutie cu Decanul dar fara rezultat si fapte concrete ulterior. Fata asta nu are aceleasi drepturi ca si ceilalti de nu incap unii de acolo de ea ? Cum sa traumatizezi o studenta In cel mai crucial an de studiu ?

      2. ”nici la Suceava nu cred ca s-a lovit fata de atata agresivitate si ura cat a inteles acest individ sa aiba”, hmmm. În articol nu specifică nimic despre faptul că „victima” ar fi fost prin Suceava. Deci tu ești victima care pune 101920 de comentarii prin care te aperi ca și cum ai fi altă persoană. Asta spune multe despre credibilitatea ta..

  5. Toți studenții din anul 4 de la Facultatea de Drept pot confirma că niciuna din aceste acuzații nu sunt adevărate. Înainte de a se publica un articol, ar trebui făcută măcar o scurtă cercetare, pentru a se putea stabili adevărul și a nu se publica ”știri” nefondate. Noi o cunoaștem pe colega și știm că are niște probleme în a discerne între realitate și ceea ce crede ea că se întâmplă.

    1. Auzi ” student ” care nu iti asumi numele. Habar nu ai ce dovezi sunt. Nici nu iti asumi numele. Aceasta persoana mereu se disculpa. Victima are niste inregistrari, sa vedem atunci cum o sa se sustina unele lucruri. Multi colegi nici nu cunosc victima.

      1. E usor ca profesorul in cauza acum dupa aparitia articolului sa ii instige si pe ceilalti studenti si sa ii convinga ca nu e adevarat. Vom vedea reactiile dupa ce inregistrarile pot fi puse la dispozitie si pot fi facute publice. E usor sa spui despre victima ca nu discerne intre ce e real si ce s-a intamplat fiindca asa spune un decan. Si complicii ii pedepseste legea. Asa ca studentule din anu 4 anonim vezi-ti de treaba daca tot nu iti asumi public identitatea.

        1. Domnul perofesor în cauză nu instigă pe nimeni. Nu a comunicat cu niciun student de la apariția articolului. Treaba cu discernerea, o spun eu, din ce am văzut eu, nu din ce mi s-a spus. Nu l-am auzit nici eu și nici colegii vreodată pe domnul decan să ne vorbească despre tine. ;)) Așa că, dragă ”victimă”, vezi-ți tu de treabă, dacă tot ce spui acolo este fals.

          1. Cine spune ca e fals trebuie sa si demonstreze. Ba din contra, absolut totul este real iar unii au fost de fața. Exista si un domn care in decembrie a vorbit la fața locului si poate confirma.va fi cuvantul lor impotriva cuvantului studentei. Cine a gresit sa-si asume. Nu sa faca presiuni.

          2. Va fi cuvantul studentei impotriva cuv.lor , s-a strecurat o greseala.
            Referitor la lipsa unui punct de vedere scris orice publicatie se poate convinge singura facand o adresa. Degeaba se cauta Adevarul a fi acoperit, actiunile spun tot.

          3. ”Cine spune ca e fals trebuie sa si demonstreze”, spune tot despre studenta victimă de la drept. Există un principiu în drept, cel ce acuză trebuie să dovedească. Consultă și art. 249 CPC. Se pare că nu stăpânești termeni juridici. Consultă și codul penal, și vei vedea că infracțiunea de hărțuire, descrie cu totul alte fapte decât crezi tu. Nu o să-ți mai răspund. Dar cei care citiți acest articol, nu credeți tot ce spune oricine, mai ales fără dovezi. Iar Ora de Sibiu.. poate faceți cercetări înainte..

          4. ‘ STUDENT ‘ – si dovezile pe care le detine victima pot fi atasate la un articol in caz ca nu stiai. Eu zic in continuare sa iti pastrezi parerea pentru ca habar nu ai ce dovezi sunt. Cu siguranta dovezile pot fi aduse in atentia presei. Degeaba incercati sa ziceti unii ca nu e asa. Chiar nu are nimeni timp de acuzatii de non sens. Chiar si orice marturie a mamei studentei va conta. In rest cunoastem cum sta treaba cu a acoperi cand ceva e rau. Si eu pot sa zic ca faci afirmatii fara dovezi cand De fapt tu detii dovezi . Se vrea doar acoperirea realului. Asta nu tine decat de constiinta. Oricum studenta a fost atentionata de „bunele intentii” ale Conducerii Facultatii. Sa nu mai vorbim ca a fost indrumata din ULBS sa mearga in justitie.
            Decat sa-si asume vina cel care a gresit prefera sa o transfere asupra victimei si sa isi ia aliati ! ASTA SE INVATA LA DREPT..DIN PACATE ! Trist ! Dar sa nu uitam, Marturia mincinoasa se pedepseste !

          5. Măi.. Ce mărturie a mamei, și unde?.. Că într-un proces rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv, nu pot fi martori.. mai dă și pe la cursuri dacă tot ai timp de acuzații și comentarii.

      2. Auzi “Articol” , “Absolvent drept”, “Jeni R”, și toate celelalte apelative.. Tu de ce nu îți arăți identitatea? A, pentru că ești o singură persoană, și ești persoana din articol. Știu foarte bine ce “dovezi” ai tu. Ai întrgistrări, dar ai spus singură că nu îți merge telefonul ca să le poți arăta, culmea. Știu și ce discuție ai avut cu decanul, în care nu te-a jignit și discrimitat în niciun fel. Tot ce spui tu că se întâmplă, este doar în mintea ta. Nu are nimeni nimic cu tine, tu creezi conflicte.

        1. In spatele unui comentariu poate e chiar cineva care a intervenit recent la fata locului. Pentru cine nu stie, inregistrarile se descarca ulterior. Nu stiu ce a fost cu mobilul fetei,sigur tel.ii e functional. acele inregistrari vor ajunge si la nivelul ULBS. Chiar exista. Cine are interese contrare sa-si vada de treaba

        2. In fapt va asigur ca nu stiti exact ce discutie aprinsa a avut cu decanul. Suspect in orice caz comentariul. Dar mereu va fi cineva de la autoritati care sa favorizeze vinovatul sau pe cel ‘puternic’. Ca-n Romania de altfel.

      3. Pentru’ – ‘ ( nu stiu cu cine vorbesc si nu stii cu cine vorbesti, chiar nu si-ar asuma studenta identitati) – in legea civila scrie clar in ce conditii afinii si rudele se pot asculta in proces. Dar nu e vorba doar de mama, fii convins ca mai sunt martori. Iti urez sanatate si nu uite nimeni, RĂUL nu are scuze ! Suntem siguri ca si dnul prof va vedea aceste comentarii

        1. Ca să-ți demonstrez ultima oară că nu știi despre ce vorbești. Art. 316, ”În procesele privitoare la filiaţie, divorţ şi alte raporturi de familie se vor putea asculta rudele şi afinii prevăzuţi la art. 315”. Eu zic că nu te regăsești în niciuna din aceste situații, deci ce să vezi, în cazul tău nu se aplică.

  6. Felicitari! Sper sa se faca dreptate intr-un final! De aceeasi discriminare aveam parte si anii trecuti din partea multor “profesori”

  7. Multi nu o sa avem curajul tau ! Suntem alaturi de tine desii nu te cunoastem si suntem studenti la alta facultate ulbs ! comportamentul asta de a fi calcat in picioare si umilit pentru curajul de a spune adevarul sau efectiv de a incerca sa-ti depasesti conditia planeaza de mult! Pentru ei esti bun daca esti “nul” ca opinie,daca ii pupi in cur si esti servantul lor ! Fii puternica si sa nu lasi frica sa te doboare vreodata !

    1. Dacă ești student, ar fi mai bine să înveți să scrii mai întâi. Altfel, riști să fi “discriminat” la vreun examen și să-ți dea un 3 pt că nu înțelege proful ce scrii. Lăsați discriminările și fuga la bibliotecă! După ce știi românește și o limbă străină, după ce ești tobă de carte în domeniul pe care îl studiezi și după ce ai cei 7 ani de acasă poți vorbi în public despre discriminare, adevăr etc. Până atunci, stai calm!

  8. Felicitari! N-am avut curajul tau…
    Am avut parte in aceasta Facultate de atatea … incat mi-au trebuit mai mult de 10 ani sa-mi treaca greata si intru din nou (de nevoie) in acea curte…