Fenomen îngrijorător în Australia. Țărmul a fost împânzit de balene găsite fără suflare (Video)
A view of dead whales after mass stranding in North Tolsta, Isle of Lewis, Britain, July 16, 2023 in this picture obtained from social media. Cristina McAvoy/via REUTERS

În jur de 100 de balene-pilot au fost în pericol de moarte, în Australia de Vest. Peste 20 au fost găsite fără suflare. Din fericire, o mare parte au putut fi, însă, salvate după ce oamenii le-au ajutat să-și reia înotul în larg.

Peste 100 de balene-pilot au eșuat în apele mai puțin adânci, dinspre țărmul unui golf din Australia de Vest. Pentru câteva dintre ele, înotul spre țărm a fost fatal. Imaginile devenite virale au suprins o suprafața de peste 500 de metri populată cu aceste vietăți marine, aflate în agonie. Nu este prima dată când balenele mor într-un număr atât de mare, nemaiputând să se întoarcă în larg.

Fenomen îngrijorător în Australia. Țărmul a fost împânzit de balene găsite fără suflare (Video)

De această dată, mai multe echipe care activează în zona de conservare a faunei sălbatice, alături de autorități locale și voluntari, au intrat în apă pentru a le ajuta pe balene să-și reia înotul în larg.
Această subspecie de balenă poate atinge până la șase metri-lungime. Exemplarele sunt extrem de prietenoase și docile, așa că prezența oamenilor nu le-a stingherit. Au cooperat și, astfel, au putut fi salvate.

Pia Courtis, ofițer regional al Faunei Sălbatice din Australia de Vest, a declarat că vor fi prelevate mostre de la balenele găsite fără suflare, înainte ca acestea să fie preluate de pe țărm. Ofițerul a dat asigurări că situația este, deocamdată, sub control: „Avem nave pe apă și avem, de asemenea, și un avion pentru monitorizare, care face căutări la fiecare două ore pentru a vedea unde sunt.”.

Anul trecut alte, aproximativ, 90 de mamifere marine au murit în condiții similare

Potrivit Aljazeera, autoritățile se tem că fenomenul s-ar putea repeta, în scurt timp. Eșuarea în masă a balenelor nu este, totuși, neobișnuită în Australia și Noua Zeelandă. După decenii de cercetare, oamenii de știință nu înțeleg, însă, pe deplin ce anume le aduce pe balene înspre țărm. Unii biologi marini cred că acestea rămân blocate, pentru că s-ar hrăni prea aproape de un nivel scăzut al apei. Alte explicații fac trimitere la poluarea fonică subacvatică. Generat de oameni, zgomotul puternic le-ar putea afecta auzul sensibil și le-ar putea, astfel, dezorienta. Experții mai sunt de părere că acest tip de comportament ar putea indica, totodată, stres sau boală.

Australia de Vest a fost pusă pe jar de un fenomen similar, produs recent, în iulie, 2023. Pe Cheynes Beach din Albany, cel puțin 90 de mamifere marine au fost găsite moarte. Autoritățile le cer oamenilor să nu încerce să salveze balenele fără îndrumarea persoanelor avizate, deoarece ar putea exista pericolul de a le răni sau de a fi răniți.

video
play-sharp-fill



Ultima oră

Comentariul meu

Publică