Un sibian, soț și tată a trei copii, așteaptă de patru ani să primească o locuință într-un bloc ANL din municipiul Sibiu. A primit, într-un final, o garsonieră, însă este pus în situația să refuze acest spațiu, din cauză că este mult prea mic pentru o familie formată din cinci membri. Bărbatul s-a adresat și consilierilor locali, în fața cărora a întrebat când vor fi recepționate noile blocuri ANL de pe strada Viitorului, unde se preconizează că vor exista și câteva apartamente, nu doar garsoniere.
Sibianul și-a depus dosarul pentru a primi o locuință ANL în urmă cu patru ani. Într-un final, a primit o garsonieră. Spațiu este însă mult prea mic pentru familia lui. „Eu cu soția și cei trei copii, nu știu dacă să accept o garsonieră sau să refuz și să rămân pe dinafară”, a spus acesta în fața consilierilor locali.
Garsonieră pentru o familie cu 3 copii
Garsonierele ANL nu au mai mult de 50 metri pătrați, prin urmare, spațiul este mult prea mic pentru familie formată din cinci membri. În situația de a fi repartizat într-o garsonieră, cu soția și cei trei copii, se află și un tânăr sibian, care și-a prezentat cazul în fața consilierilor locali, cerând totodată lămuriri cu privire la recepționarea noilor blocuri ANL de pe strada Viitorului din oraș.
„Doresc să vă relatez pe scurt experiența mea în ceea ce privește locuințele pentru tineret ANL. În ianuarie 2021 o doamnă consilier local a spus: <<mi se pare un pic trist>> atrăgând atenția asupra faptului că se repartizează garsoniere din fondul ANL unor familii cu patru, cinci membri. La trei ani de la declarația dânsei eu mă regăsesc exact în situația aceasta. După un dosar ANL deschis în urmă cu patru ani, mi s-a oferit recent repartizarea unei garsoniere. După ce am adresat mai multe întrebări primăriei am observat o lipsă de transparență și un mod de lucru lipsit de credibilitate în ceea ce privește repartizarea locuințelor. Spre exemplu am întrebat clar dacă sunt alte locuințe disponibile care urmează a fi date în folosință și mi s-a spus într-un limbaj de lemn exact ce știam deja: <<sunt 18 garsoniere disponibile și asta repartizăm acum>>. Eu cu soția și cei trei copii nu știu dacă să accept o garsonieră sau să refuz și să rămân pe dinafară. Asta în contextul în care pe strada Viitorului sunt două blocuri noi și am aflat că acolo sunt 44 de locuințe dintre care 16 apartamente. Nimeni nu știe sau nu a vrut să îmi spună clar care e treaba cu acele apartamente. Am înțeles că au fost finalizate de anul trecut dar că nu sunt preluate de municipalitate de la ANL. Așadar, de vreme ce comisia de la nivelul primăriei pentru analizarea solicitărilor de locuințe nu a putut da un răspuns, doresc să vă întreb pe dumneavoastră doamna primar. Care este planul pentru cele două blocuri de locuințe de pe strada Viitorului și când vor fi repartizate?”, a spus sibianul.
Blocurile ANL de pe Viitorului, recepționate în mai
Noile blocuri ANL de pe strada Viitorului ar urma să fie recepționate în data de 20 mai. Administrația locală nu poate spune însă când se vor repartiza locuințele, de vreme ce nu au fost predate încă Primăriei. „Despre repartizare și când ar putea avea loc efectiv nu pot să vă spun exact. Conducerea ANL ne-a informat doar telefonic că va avea loc recepția finală în 20 mai, nu avem nicio confirmare scrisă, nu a fost convocată recepția. Am trimis o nouă adresă conducerii ANL să ne răspundă clar, să ne spună o dată la care se face recepția. După recepție acestea se predau primăriei Sibiu. Deci numai după ce le avem noi suntem cei care vom repartiza aceste locuințe. Și acolo nu sunt multe apartamente de trei camere. Din păcate cea mai mare parte sunt garsoniere. Asta este situația. Deja din toamna anului trecut se tot amână această recepție. Nu depinde de noi să facem recepția. Mai mult nu vă pot răspunde. O nouă adresă s-a trimis să ne confirme și în scris data de 20. Nu am nicio confirmare scrisă. După recepție mai sunt niște proceduri de făcut”, a explicat Astrid Fodor.
Fodor a mai explicat că, în momentul în care se vor da aceste locuințe noi spre repartizare, se va face din nou apel pentru depunere de dosare. „Va trebui din nou să depuneți dosar. Într-un fel pare normal că dumneavoastră aveți deja vechime, nu cred că apare cineva cu vechime mai mare, dar poate apare altcineva care are punctaj mai mare pe alte criterii”, a spus Fodor. Dacă bărbatul nu va accepta garsoniera care i s-a repartizat acum, va risca să nu primească un apartament pe strada Viitorului. „Situația dumneavoastră cu trei copii, este decizia dumneavoastră dacă acceptați sau nu acceptați. Nimeni nu poate promite că veți prinde pe punctajul de la momentul respectiv unul dintre cele 16 apartamente”, a spus și Claudia Trîmbițaș, director economic al primăriei.