Dosarul Mineriadei revine în atenția autorităților. Ion Iliescu ar putea fi audiat la domiciliu

Dosarul Mineriadei a revenit în atenția autorităților, la mai bine de trei decenii de la desfășurarea tragicelor evenimente din iunie, 1990. Potrivit Agerpres, Ion Iliescu ar putea fi audiat la domiciliu. Printre liderii politici care au fost citați de Parchetul General, pentru punerea sub acuzare, se numără Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu.

Dosarul Mineriadei revine în atenția autorităților. Ion Iliescu ar putea fi audiat la domiciliu

La cei 94 de ani, Ion Iliescu ar putea fi audiat la domiciliu, în dosarul Mineriadei. În același dosar, Parchetul General i-a citat și pe foștii lideri politici Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, dar și pe fostul director SRI, Virgil Măgureanu. Acestora li s-a adus la cunoștință faptul că au fost puși, din nou, sub acuzare. Pentru punerea sub acuzare a lui Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, președintele țării, Klaus Iohannis, și-a dat avizul pe 16 aprilie. Totodată, la Parchet au mai fost citați Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Fostul președinte Ion Iliescu a mai fost trimis în judecată, pentru infracțiuni împotriva umanității, în iunie, 2017. Atunci, i s-au alăturat atât fostul premier Petre Roman, cât și fostul direct SRI Virgil Măgureanu. După această punere sub acuzare, a fost necesară refacerea anchetei din dosar, pentru că probele au fost anulate în instanță, în decembrie, 2020.

La acel moment, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei. Judecătorii au decis anularea probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.


Ce s-a întâmplat la momentul Mineriadei

Potrivit procurorilor militari, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statale au comandat un atac violent împotriva manifestanţilor care se aflau în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Oamenii militau pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, manifestând în mod pașnic.

În mod abuziv și ilegal, atacul ar fi fost desfășurat cu implicarea forţelor Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi cu sprijinul a peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori, mobilizați, din mai multe regiuni ale țării, pentru sângeroasa acțiune.

Conform Parchetului Militar, violențele au fost declanțate în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, cauzând moartea prin împuşcare a patru persoane și vătămarea a peste 1.300 de oameni. Totodată, peste 1.200 de cetățeni au fost privați de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic.



Ultima oră

Comentariul meu

Publică