Defrișări aproape finalizate pe lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Pitești. Proiectul autorizației de construire va fi predat în câteva zile (video)
foto Adevarul.ro

O nouă vizită în teren a reprezentanților Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a arătat progresele semnificative pe cea mai costisitoare secțiune de autostradă din România, cuprinsă între județele Vâlcea și Argeș. Lotul montan al Autostrăzii Sibiu-Pitești, între Racovița (Cornetu) și Tigveni, se apropie de finalizarea fazei de proiectare, iar la sfârșitul acestei luni se așteaptă depunerea documentelor pentru începerea execuției, scrie ziarul Adevărul.

Defrișări aproape finalizate pe lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Pitești. Proiectul autorizației de construire va fi predat în câteva zile (video)

Între timp, pe Lotul 3 al autostrăzii A1 a început forarea piloților de probă, o etapă crucială pentru testarea lor. Piloții forați sunt esențiali pentru susținerea structurii autostrăzii cu eforturi minime de tasare, fiind practic fundația adâncă a acesteia, având în vedere numărul mare de poduri și viaducte planificate în secțiunea montană dintre Vâlcea și Argeș. Se speră că antreprenorul WeBuild va replica mobilizarea de pe Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești, unde lucrările sunt în avans față de graficul stabilit.

„La sfârșitul săptămânii va începe testarea piloților de probă”, a declarat Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI), într-o postare pe pagina sa de Facebook, după vizita în teren.


Dezvoltarea celorlalte etape din faza de proiectare a Lotului 3 Cornetu-Tigveni de pe Autostrada Sibiu-Pitești include activitatea de cercetare a siturilor arheologice, care este în desfășurare. Lucrările de defrișare în afara Fondului Forestier au fost finalizate, iar cele din Fondul Forestier sunt în curs de finalizare.

Siturile arheologice în curs de cercetare includ cele de la Bârseștii de Sus – Tigveni (Situl nr. 1) și de la Rudeni – Șuici (Situl nr. 3). Aici s-au făcut descoperiri de o importanță extraordinară, incluzând vestigii din Epoca Fierului până în cea contemporană, legate de Cultura Ferigile, necropole și așezări getice și medievale, precum și de „Bătălia de la Sălătrucu” din Primul Război Mondial.

Lucrările sunt în plină desfășurare și la șantierele autostrăzii de la Racovița și Cepari. În comuna Cepari – Argeș, pe un teren de șapte hectare, se amenajează birouri administrative și stații proprii de asfalt și beton. Totodată, în Racovița – Vâlcea, pe un teren de patru hectare, în afară de birouri, se va amenaja un laborator, două stații de betoane și un poligon de prefabricate.

„Proiectul pentru Autorizația de Construire este în curs de finalizare și va fi predat luna aceasta. Organizarea inițială a șantierului este una solidă, iar suntem încrezători că antreprenorul va menține ritmul bun de pe Secțiunea 5, unde lucrările sunt în avans față de programul stabilit”, a mai adăugat oficialul MT.

Lotul montan Cornetu – Tigveni va cuprinde 37,4 km de autostradă (cu costuri estimate la 5,3 miliarde de lei, fără TVA), incluzând cele mai multe poduri și viaducte – 96 în total, cel mai lung tunel de autostradă din România cu o lungime de 1,7 km, un ecoduct în zona localității Călinești care va traversa râul Olt, calea ferată și DN7, precum și două noduri rutiere – la Cornetu și Rudeni, două spații de servicii și un Centru de Întreținere și Coordonare.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică