Bani de la Guvern pentru pentru restaurarea caselor memoriale din județul Sibiu. Muzeul Badea Cârțan de la Cârțișoara are prioritate
Sursa foto: Radio Vacanța

Casele memoriale vor putea fi restaurate și valorificate cu ajutorul fondurilor nerambursabile. Directorul Complexului Muzeal „Astra”, Ciprian Ștefan, spune că lansarea apelului pentru restaurarea și conservarea caselor memoriale reprezintă „o gură de oxigen pentru patrimoniu”.

Ministerul Culturii urmărește să sprijine patrimoniul prin acordarea de bani pentru restaurarea caselor memoriale. Ciprian Ștefan consideră că este absolut vital ca toate casele memoriale să aibă o a doua șansă, prin intermediul acestor finanțări.

„Sunt atâtea case memoriale în România care nu beneficiază în momentul de față de un instrument de finanțare fie el anual sau multianual. Este o gură de oxigen pentru patrimoniu absolut vital pentru dezvoltarea viitoare a produsului cultural. Mai mult decât atât, o casă memorială reprezintă ceea ce a însemnat personalitatea respectivă pentru istoria noastră și pentru dezvoltarea țării noastre. Noi trebuie să cinstim trecutul dacă vrem să ne bucurăm de un viitor frumos”, a declarat Ciprian Ștefan.

Ciprian Ștefan explică de ce casele memoriale nu erau vizate către finanțare și cât de important este să fie restaurate prin finanțări nerambursabile. „În momentul de față multe instrumente de finanțare nerambursabilă se focalizează pe categoria A sau UNESCO, prea puțin pe cele de categorie B. O mare parte din casele memoriale, nu sunt obligatoriu monumente istorice, nefiind monumente istorice automat nu puteau beneficia de o finanțare. Având această finanțare, salvezi trecutul României. Ce facem cu Casa lui Badea Cârțan care a rămas în istoria europeană pentru emanciparea comunităților rurale din zona etnografică? Cu ajutorul instrumentului de finanțare o poți reabilita, să o valorizezi și să o dai înapoi comunității”, a mai spus directorul Complexului Muzeal „Astra” .

Mai multe case memoriale din județul Sibiu trebuie restaurante

În județul Sibiu sunt mai multe case memoriale care așteaptă să fie renovate și puse în valoare pentru ca turiștii să le treacă pragul în număr cât mai mare. Muzeul „Badea Cârțan” este unul dintre muzeele din județul Sibiu care are nevoie urgentă de restaurare. Pe lângă el, mai sunt și alte muzee care vor putea fi valorificate cu ajutorul finanţării nerambursabile.

„Trebuie văzută situația la Rășinari și cea de la Casa Memorială ,,Stephan Ludwig Roth”. Avem casa memorială a lui Octavian Goga din Rășinari, avem în Săliște casele academicienilor. În nordul județului, casele memoriale din Biertan, în Valea Viilor… avem și Cabana Noica de la Păltiniș. Mai departe trebuie făcută o inventariere la nivelul județului Sibiu să vedem care este situația concretă, cine se ocupă să facă proiectele pentru a putea obține finanțare. La Mediaș avem Casa Memorială ,,Stephan Ludwig Roth”, la Noul Român avem Casa memorială a lui Dr. Gheorghe Telea Bologa care este proprietatea noastră și acolo  putem să intervenim, dar acolo lucrurile stau destul de bine în momentul de față, atunci prefer să aplice alte entități și noi să îi ajutăm cu ce putem ca expertiză, acolo unde nu se știe ce este de făcut când e vorba de o casă memorială”, a spus directorul Complexului Muzeal „Astra”, Ciprian Ștefan.

Mai departe, Muzeul Astra va putea crea programe conectate între muzee, instituții și case memoriale pentru promovarea patrimoniului din județul Sibiu. „Eu mă bucur, ca director de muzeu cu profil etnografic, că se întâmplă acest instrument de finanțare la nivel național pentru că și noi apoi ne putem conecta cu aceste case memoriale din județ, să construim proiecte de valorizare comună. Acum, cu acest cadru de finanțare, îi putem ajuta pe viitor și putem să facem programe conectate între muzee, instituții și case memoriale în așa fel încât produsul cultural să fie unul foarte bun și atractiv pentru public”, a declarat Ciprian Ștefan.

 

 

Ultima oră