ministerul culturii: noi achiziţii de artă contemporană pentru muzeul național brukenthal din sibiu

Ministerul Culturii și-a propus să completeze colecțiile de artă administrate de Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, alocând pentru noi achiziții un buget de 500 de mii de lei.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a explicat într-o postare pe pagina sa de Facebook, că inițiativa urmărește, pe lângă dezvoltarea colecțiilor de artă, și îmbogățirea patrimoniului cultural al României. Acest demers ar susține, totodată, fluxul de creații al tinerelor generații de artiști, a mai subliniat ministrul.

Potrivit Ralucăi Turcan, sesiunea de achiziții din acest an se adresează atât artiștilor originari din România, în viață, activi în țară sau în diaspora, cât și moștenitorilor de drept ai unor artiști contemporani originari din România, care au activat în țară sau în străinătate. Mai mult, în sesiunea de achiziții se pot înscrie lucrări din toate mediile, care îndeplinesc criteriile formulate de specialiștii muzeului și care trec de analiza membrii juriului. Lucrările trebuie să fie, însă, într-o stare de conservare bună, să prezinte rezistență în timp și să permită depozitarea, expunerea, recontextualizarea și transportarea.

Sistemul de participare și selecție este similar anilor anteriori: „Sistemul de participare şi selecţie este acelaşi ca în sesiunile precedente ale MNAC, care s-au dovedit a fi un succes incontestabil din toate punctele de vedere: claritate a criteriilor şi a modului de întocmire a dosarului, probitate şi transparenţă, negocierile ducând la intrarea în colecţiile MNAC a unui număr total de 359 de lucrări. Ele au fost şi sunt în continuare accesibile publicului printr-o serie de expoziţii realizate la sediul muzeului şi în ţară, prin parteneriate cu alte instituţii. Un catalog este în curs de apariţie la Editura MNAC. Îi încurajez pe membrii comunităţii artistice din România şi din diaspora să participe la sesiunea de achiziţii opere de artă 2024”, a transmis Raluca Turcan.

Pe lângă Muzeul Brukenthal, alte două muzee din țară se regăsesc pe lista Ministerului Culturii. Este vorba despre Muzeul Național de Artă Contemporană din București și Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași. Pentru noile achiziții, în total, Ministerul alocă un buget de 1,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă 500 de mii de lei pentru fiecare muzeu în parte.

Sesiunea de achiziții 2024 se va desfășura simultan în cele trei muzee.

Ultima oră

Comentariul meu