caz grav de bullying la școala „regina maria” din sibiu. tatăl elevei: „i-au spus că o bagă în sicriu și după aceea fac petrecere”

Un tată a ajuns la capătul puterilor după ce fetița sa, elevă în clasa a V-a la Școala Gimnazială „Regina Maria”, este victima bullying-ului din clasa întâi și până în prezent. Șicanările, amenințările și jignirile zilnice i-a dus la epuizare pe părinții Liviei, care nu știu ce măsuri să mai ia pentru a le pune punct.

caz grav de bullying la școala „regina maria” din sibiu. tatăl elevei: „i-au spus că o bagă în sicriu și după aceea fac petrecere”

Livia este elevă la Școala Gimnazială „Regina Maria” încă din clasa întâi. Încă din primele zile de școală ea a devenit victima bullying-ului. Agresiunile verbale și șicanările nu s-au oprit nici în clasa a doua, a treia sau a patra. În clasa a cincea, lucrurile s-au înrăutățit, Livia ajungând să fie amenințată de unul dintre agresori, chiar în curtea școlii. Tatăl Liviei a povestit pe larg agresiunile și jignirile pe care eleva le suportă aproape zilnic la școală.

„Totul a pornit din clasa întâi. Fiica mea este în clasa a cincea la Școala Gimnazială „Regina Maria”. Bullying-ul a apărut din clasa întâi. La început au fost cinci agresori, iar acum, pentru că ea a intrat la clasa de engleză intensiv, au rămas doar doi. Am depus atunci sesizări, s-au făcut anchete. Atunci, ca și acum, au fost mai mulți copii în aceeași situație. Atunci a venit Poliția și ISU la o ședință cu părinții, după care lucrurile s-au mai liniștit”, povestește tatăl despre începutul perioadei în care Livia a devenit victimă a bullying-ului.

Amenințări cu moartea

De-a lungul anilor evenimentele au degenerat, Livia a fost inclusiv amenințată cu moartea de unul dintre agresori. „A fost amenințată că o taie cu cuțitul, că o bagă în mormânt. I-au spus „balenă”. I-au adus tot felul de injurii și de șicanări. Îi luau geaca din cuier și i-o călcau în picioare. Fiica mea e mai interiorizată, nu ne prea spunea totul. Eu am aflat lucrurile acestea de la învățători. Am îndemnat-o să nu îi bage în seamă, să se concentreze pe ce are ea de făcut, pe colegele ei, pe prietenele ei. Am lăsat lucrurile așa până în clasa a patra. O mai  întrebam eu din când în când care mai este situația și ea îmi zicea că nu îi mai bagă în seamă”, povestește tatăl Liviei.

„O jignesc, îi spun  «tomberon»”

La începutul clasei a cincea bullying-ul a atins cote maxime, tatăl fiind nevoit ca într-una din zile să o învoiască de la școală din cauza amenințărilor primite. Livia a fost marți, 9 aprilie, urmărită de trei băieți de la școală până la Hotel Continental, timp în care a fost udată cu apă, ajungând acasă „udă leoarcă”. De asemenea, agresorii au jignit-o spunându-i „balenă” și „tomberon” și au aruncat cu ambalaje de mâncare spre ea, în timpul unei ore de curs.

„Acum în clasa a cincea a început iar să o jignească și să o șicaneze. La ședința cu părinții din toamnă a fost soția mea. Doamna dirigintă i-a spus că aceste lucruri sunt manifestări ca și cum ar fi semne de apreciere din partea băieților. Livia i-a spus dirigintei și în particular că ea nu mai poate suporta să fie jignită și nu a luat nici o măsură. Am tot lăsat lucrurile așa pentru că știam de ce ne lovim până când miercuri, 10 aprilie, a venit udă leoarcă de la școală și foarte supărată. Mi-a zis că la o zi înainte a început o joacă cu un băiat și s-au udat cu apă, dar nu cu cei care practica bullying-ul. A doua zi s-au aliat și cei doi și au udat-o la școală, doamna dirigintă i-a spus că le scade nota la purtare. După școală, cei trei elevi au urmărit-o până la Hotel Continental. A ajuns acasă udă leoarcă. I-au spus de nenumărate ori că ea este un tomberon”, mai povestește tatăl fetei, Claudiu Oprișor.

În lupta cu bullying-ul, Claudiu se simte singur și spune că diriginta nu a luat o poziție fermă. Astfel, a decis să rezolve situația de unul singur. Prin urmare i-a contactat pe părinții celor trei agresori, unii dintre ei au răspuns, alții nu.

„Am luat decizia să scriu pe grupul clasei, în care era diriginta. Eu am vrut să vorbesc cu părinții copiilor care fac bullying. Părinții primului băiat care a început joaca cu apa și-au cerut scuze că lucrurile au degenerat. Am mai vorbit și cu părintele unuia dintre agresorii vechi și ei au spus că o să facă tot posibilul să îi atragă atenția. Cel de-al treilea are o situație mai specială. Nu a vrut nimeni să ne contacteze din partea lui. După câteva ore s-a autosesizat diriginta să mă întrebe de ce nu am așteptat ora de dirigenție, de ce vorbim pe la colțurile străzii. Eu o știam pasivă și nu voiam să o mai implic. Voiam să vorbesc cu părinții copiilor ca să se rezolve situația”, spune tatăl Liviei.

Amenințările cu moartea continuă și în clasa a cincea

Joi, 11 aprilie, Livia a fost învoită de la școală după ce în curtea școlii a fost lovită cu ghiozdanul și a fost amenințată de unul dintre agresori. „Am dus-o la școală la ora 12.00. În timpul în care îl așteptam pe copilul cel mic, care face școală de dimineață, ea a intrat în curte și imediat m-a sunat să îmi spună că a venit G., copilul cu probleme, și a lovit-o cu ghiozdanul și i-a zis să își țină tatăl în lesă că altfel vede de el cu cuțitul. În condițiile acestea am luat-o acasă. Am scris iar pe grupul clasei și n-am primit niciun răspuns, dimpotrivă a resetat grupul să poată scrie doar adminii pe el. Vineri, Livia s-a dus la școală. S-a întors foarte supărată. A spus că diriginta a scos-o tot pe ea vinovată. Diriginta i-a spus că este mincinoasă. Când i-a spus că a fost făcută tomberon, diriginta a schimbat subiectul și l-a întrebat ce făcea cu ambalajele în timpul orei, dacă a mâncat în timpul orei”, mai spune Claudiu, tatăl elevei.

Mai departe, Claudiu i-a trimis un mesaj în privat dirigintei în care îi spune că fata lui este terorizată de ceea ce i se întâmplă. Răspunsul dirigintei l-a uimit. „La momentul acela i-am trimis un mesaj dirigintei în privat. I-am spus că fata e terorizată și ce să facem, iar ea răspunde că e traumatizată și supărată că nu este real ceea ce spune ea, că va trebui să demonstreze ceea ce susține”, susține Claudiu.

Pentru a demonstra că ceea ce spune Livia este adevărat, tatăl fetei l-a contactat pe unul dintre agresori. Elevul a recunoscut prin mesaje toate acuzațiile aduse de Livia asupra lui și a spus că o agresează pe Livia pentru a fi „șmecher”.

„Am fost umiliți în Comisia anti-bullying”

Vineri a avut loc Comisia anti-bullying, unde Claudiu spune că s-a simțit extrem de umilit de cum a fost abordată problema, vina fiind dată pe ei și pe fiica sa, Livia.

„Nu vă pot explica ce umilit m-am simțit. Faptul că nu gestionăm bine situația fetei, că nu ne implicăm și de asta s-a ajuns aici, faptul că nu am lăsat-o pe doamna dirigintă să facă propria ancheta. Ne-au întrebat de ce am depus vineri dimineața sesizare la direcțiune când ora de dirigenție se desfășura vineri după-masa. Ni s-a spus că victimele bullying-ului sunt copii care au încrederea în ei foarte scăzută și că ne recomandă să apelăm la un psiholog. Cum poți să nu ai încrederea scăzută când tot tu ești acuzat când ți se întâmplă niște chestii și cineva care ar trebui să te apere în incinta școlii, te acuză în loc să te apere. Când puteam să intervin și eu, mă sfidau, se uitau în alte părți, vorbeau între ei. A fost ceva umilitor, ceea ce mă duce cu gândul că nu se va lua nici o decizie. Noi vrem să se oprească bullying-ul asupra Liviei, nu am cerut altceva”, a spus tatăl fetei.

Răspunsul conducerii școlii. „Trebuie ascultate toate părțile”

Directorul Școlii Gimnaziale „Regina Maria”, Alexandra Savu, a vorbit cu deschidere despre cazul de bullying și susține că au fost luate măsuri imediat după sesizarea primită de la tatăl Liviei. Urmează să se demareze o anchetă internă, completă pentru ca mai apoi să fie dispuse măsuri.

„Din punctul meu de vedere, ca și conducător al instituției, vă pot spune că există  o procedură împotriva violenței școlare și a bullying-ului, procedura 6235/2023 pe care noi o urmăm. Vineri a avut loc ședința a grupului anti-bullying. Sesizările au fost în 12 aprilie și în 16 aprilie. Comisia s-a întrunit în data de 19 aprilie. S-au făcut o serie de recomandări și urmează să discutăm cu doamna dirigintă și să pune în aplicare ceea ce s-a recomandat în comisie. Trebuie ascultate toate părțile, luat contact cu  toți cei implicați în povestea respectivă. La clasă s-au făcut ore de consiliere la grup pe comunicare, pe limite. Doamna dirigintă a propus măsuri pentru copiii respectivi, ai căror părinți urmau să vină la școală și din data de 16 aprilie am stopat transmiterea sancțiunilor pentru a lua și această sesizare în discuție. Situația este încă în analiză. Discutăm și cu părinții implicați și cu doamna dirigintă. O să vedem ce măsuri luăm. Sunt lucruri pe care nu poți să le faci acum pentru că trebuie să discuți cu toți copiii implicați și să analizezi, mai ales că dânsul susține că bullying-ul a fost și în anii anteriori”, directorul Școlii Gimnaziale „Regina Maria”, Alexandra Savu.

Diriginta clasei a cincea în care este elevă Livia, nu a dorit să comenteze situația redată mai sus.

 

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

10 Commentarii

Publică

  1. Sunt curioasă dacă acești indivizi numiți „copii” ar avea aceeași atitudine cu un cadru didactic. Oare la fel ar lua masuri „conducere”? Ar sta sa asculte toate părțile implicate?
    Din clasa 0 începe bullyingul, și creste pe măsură ce profesorii împreună cu părinții cauta doar scuze acestor copii fără a lua vreo măsură care sa elimine aceste situații.

  2. O publicatie de prestigiu prezinta punctul de vedere extrem de subiectiv al tatalui, chiar in timp ce Inspectoratul si scoala desfasoara o ancheta interna. Autorii articolului nu s-au deranjat sa ia punctul de vedere al celorlalti parinti desi codul deontoligic ii obliga. Totul suna dramatic dar intreg articolul se bazeaza pe afirmatiile unui copil. In 5 ani, un singur elev este terorizat de un singur alt elev… pare o chestiune ce se poate rezolva prin consiliere pentru ambele parti

    1. Extrem de subiectiv? Ești sigur că ai citit articolul? De ce nu s-a rezolvat dacă se putea rezolva? Conducerea școlii a fost preocupată să se rezolve sau să încurajeze. Citește mai cu atenție și exersează – ți mintea

  3. ,,Cea mai bună școală din Sibiu”… este o glumă, priviți prin ce trece o familie pentru că personalul de acolo este foarte slab pregătit în astfel de momente. Știu doar să ascundă tot. Conducerea să își de demisia!

  4. Trebuie scoase la lumina si rezolvate cat mai urgent asemenea situatii, deoarece elevi vatamati pot ajunge sa dezvolte traume care ii pot urmari toata viata.
    Vina este a profesorilor, deoarece este de datoria lor sa il protejeze pe elev, sa observe si sa ia atitudine atunci cand observa ca starea elevului s-a schimbat. Urmata de a parintilor agresorilor care n-au fost in stare sa isi educe copiii.

  5. Un purice fără picioare nu sare , deci ptr a evita astfel de cazuri răul trebuie stârpit , un individ care agresează nu poate agresa fără mâini și picioare . Dacă era fiica mea golani respectivi erau bătuți zilnic preventiv și doar dacă se uitau spre ea din greșeală…iar dacă altcineva o supără tot ei o luau primi preventiv să știe ce consecințe au ptr ca respira … răul trebuie stârpit .

    1. Sa inteleg ca dumneavoastra starpiti raul cu rau, dar daca erati in postura parintelui copilului care agreseaza ? Ati fi stat linistit sa vedeti cum copilul dumneavoastra e batut zilnic preventiv ? Banuiesc ca raspunsul dumneavoastra e ca copilul dumneavoastra nu ar fi violent ca il bateti preventiv acasa sa nu fie violent la scoala. Sotia tot asa o bateti preventiv ? Ca nu va face mancarea cum va place ? Redaciat acestui ziar nu vede apelul la violenta din comentariu ?

    2. desi nu sunt de acord cu asemenea masuri, din pacate cred ca e singura solutie ce va functiona in cazul agresorului. nu poti lupta cu teroristii decat cu armele lor. dupa o umilire publica agresorul se va potoli sau se va muta la alta scoala. cineva trebuie sa ii dea o lectie daca parintii nu sunt in stare.