STUDIU: Exercițiile fizice ajută la eliminarea grăsimii care grăbește îmbătrânirea

Cercetătorii au reușit să demonstreze cum contribuie sportul la reîntinerirea organanismului. Descoperirile recente arată că pe măsură ce înaintăm în vârstă, în corpul nostru, se acumulează un anumit tip de grăsime care grăbește îmbătrânirea. Vestea bună este că această grăsime poate fi redusă prin exerciții fizice.

Geneticienii care au analizat procesul de îmbătrânire, au fost fascinați să observe caracteristicile grăsimii de tip bis (monoacilglicerofosfat). Această grăsime este des întâlnită la nivelul musculaturii persoanelor înaintate în vârstă, arată un studiu recent publicat în Nature Aging.

Veștile bune pe care le aduc rezultatele studiului fac referire la faptul că grăsimea bis poate fi eliminată printr-o activitate fizică susținută. Experimentele efectuate au demonstrat că exercițiile fizice au fost asociate cu o sporire a longevității, iar explicația ar putea fi legată de modificarea felului în care organismul metabolizează lipidele.

Experiment: 12 persoane sedentare au intrat în programe diferite de slăbire

Adiv Johnson, director de cercetare și inovație la o companie specializată în promovarea longevității, a subliniat că perspectiva studiului este captivantă, deoarece această grăsime se acumulează odată cu înaintarea în vârstă, atât în cazul șoarecilor, cât și al oamenilor.

Potrivit hotnews.ro, oamenii de știință au observat creșterea constantă a nivelului de grăsime în rândul șoarecilor în vârstă, continuând să analizeze, în paralel, probe de țesut muscular de la voluntari umani de diferite vârste; cei mai tineri aveau între 20 și 30 de ani, în timp ce participanții mai în vârstă aveau între 65 și 80 de ani. În cazul subiecților umani, au constatat acumularea de grăsime de tip bis în țesuturile în curs de îmbătrânire.

Experimentul a inclus 12 femei supraponderale, în postmenopauză, cu vârste cuprinse între 45 și 70 de ani. Aceste femei făceau mai puțin de trei ore de exerciții fizice în fiecare săptămână. În cazul lor, s-au implementat trei regimuri de activitate diferite: un regim de ședere, care presupunea statul așezat timp de paisprezece ore pe zi, un regim de exerciții fizice, care implica practicarea exercițiilor timp de o oră în fiecare zi și un regim de stat în picioare, care implica statul în picioare timp de trei ore pe zi și mersul pe jos timp de două ore pe zi. Participantele au urmat fiecare regim timp de patru zile. În a cincea zi, li s-a efectuat o biopsie musculară.

Oamenii de știință au fost surprinși să descopere că nivelul tipului de grăsime care favorizează îmbătrânirea a scăzut semnificativ în cazul persoanelor care au făcut sport, chiar și într-un interval de timp atât de scurt, prin comparație cu cele care au făcut mai puțină mișcare.

Efectele pozitive ale sportului ar putea fi obținute pe cale medicamentoasă

Cercetătorii au ca obiectiv studii suplimentare pentru a afla de ce se acumulează grăsimea respectivă în organism și dacă există și alte metode, pe lângă exercițiile fizice, care ar putea să o elimine. Însă până la noi descoperiri, cercetarea oferă o direcție cu privire la motivul prin care plimbările prin parc sau alergatul ar putea contribui la prelungirea vieții.

Persoanele care nu pot face exerciții fizice, din motive medicale, s-ar putea să aibă opțiuni pe viitor, pentru că unii oameni de știință explorează, deja, posibilitatea de a dezvolta medicamente care să reproducă, la nivelul organismului, efectele benefice ale activității fizice.

Ultima oră