România, la coada clasamentului european la transplanturi de organe. Peste 4.000 de pacienți așteaptă un rinichi sau un ficat

4.100 de pacienţi sunt pe listele de aşteptare din România pentru un transplant de rinichi sau ficat. Anul trecut s-au făcut doar 306 transplanturi în România. În Spania, lider pe transplanturi în Europa, s-au făcut 5.800 de transplanturi de organe anul trecut, anunță Ziarul Financiar, citează Mediafax.

România este la coada clasamentului în Europa la rata de transplanturi la un milion de locuitori dar şi la donare. Anul trecut s-au efectuat 318 transplanturi pe rinichi, ficat, cord şi plămâni, faţă de 314 transplanturi în anul anterior. În Ungaria, cu o populaţie la jumătate faţă de cea a României, s-au realizat 369 de transplanturi.

4.100 de pacienţi aş­teap­tă în pre­zent pe liste pentru un transplant de rinichi sau ficat, în timp ce în centrele din ţară s-au realizat anul trecut doar 306 transplanturi pe aceste organe în România, arată datele Agenţiei Naţionale De Transplant (ANT), instituţie publică, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, ce se ocupă de coordonarea activităţii de transplant.

„Transplantul de organe, una din cele mai complexe proceduri medicale, reprezintă medicina de vârf şi un indicator al eficienţei unui sistem de sănătate: al pregătirii profesionale a personalului medical, infrastructurii de sănătate şi a organizării per ansamblu. Cea mai ieftină procedură, transplantul de rinichi, ajunge la 20.000 de euro”, a spus pentru ZF Tache Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

Ultima oră