mistreții distrug culturile de porumb ale fermierului gheorghe holom din boian: "noaptea stăm de pază în câmp și alungăm mistreții, ziua muncim în fermă"
foto AgroIntel

Fermierul Gheorghe Holom se străduiește să își reînsămânțeze terenurile cu porumb pentru a doua oară în această primăvară, după ce o parte din culturile sale au fost distruse de mistreți. El are nevoie de producția de porumb pentru a hrăni animalele sale, așa că face un efort financiar considerabil pentru a repune în cultură hectarele afectate.

Gheorghe Holom este un fermier din localitatea Boian, județul Sibiu, care se ocupă de cultivarea a 100 de hectare de teren. Pentru acest an, a decis să dedice 15 hectare cultivării porumbului, deoarece deține și o cireadă de vaci și una de bivolițe, iar porumbul este o componentă esențială în hrana animalelor. Din cele 15 hectare, patru au fost resemănate cu porumb, fiind distruse de mistreți.

”Eu lucrez împreună cu familia 100 de hectare, am și animale, vaci de lapte și bivolițe. Am 60 de capete de bivoli, la SCZ numai 44. Producem lapte de bivoliță și brânză. Vaci de lapte am vreo 67 adulte și am și tineret. Eu pun porumb să am cu ce să le hrănesc. Practic agricultura de mic copil și iată că am 58 de ani, nu am renunțat, dar este foarte greu, mai ales când îți vezi culturile distruse. Acum avem probleme cu mistreții, mi-au distrus 4 hectare de porumb semănat, din 15 hectare cât am pus cu porumb. Am întors cele 4 hectare, am semănat tot porumb, dar mistreții vin în continuare. Merg în fiecare noapte în câmp să îi alung”, a povestit fermierul Gheorghe Holom, citează AgroIntel.

mistreții distrug culturile de porumb ale fermierului gheorghe holom din boian: "noaptea stăm de pază în câmp și alungăm mistreții, ziua muncim în fermă"
foto Agrointel

Holom povestește cum noapte de noapte este nevoit să păzească culturile încă neîncolțite în câmp, deoarece mistreții vin în grupuri mari și smulg boabele de porumb din pământ.

Fermierul, în vârstă de 58 de ani, lucrează împreună cu familia sa cele 100 de hectare și se ocupă și de creșterea animalelor, precum vaci de lapte și bivolițe. El explică că punerea porumbului este esențială pentru hrana animalelor și este hotărât să nu renunțe, chiar dacă se confruntă cu dificultăți în gestionarea pagubelor provocate de mistreți.

Problema porcilor mistreți nu este nouă în zonă, fiind prezentă de peste 35 de ani la confluența județelor Alba, Sibiu și Mureș. Cu toate acestea, autoritățile nu par să ofere soluții eficiente pentru protejarea fermierilor împotriva acestor daune.

Costurile pentru replantarea și întoarcerea culturii de porumb sunt considerabile, iar Holom subliniază că situația este similară pentru toți fermierii din zonă. El menționează că, deși au fost luate măsuri precum aducerea câinilor de pază sau instalarea de garduri electrice, acestea nu sunt suficiente pentru a proteja culturile în fața atacurilor mistreților.

”Nu este vorba doar de mine, este vorba despre toți fermierii de aici, toți avem aceeași problemă: mistreții. Fie că vin primăvara și distrug semănăturile, fie că vin toamna și distrug culturile înainte de cules, mereu avem probleme. Aș fi pus garduri electrice, dar vă dați seama cât teren este de împrejmuit și parcele sunt multe. Am mers cu câinii, dar porcii mistreți sunt mari, au și 100 de kilograme, abia fac față câinii. Nu mai vorbesc de bani, că am resemănat și am dat 980 de lei pe sămânță la 1 ha de teren, am întors cultura și numai motorina cât a costat, am facturi de 10.000 de lei la fiecare două săptămâni, mâna de lucru nu o mai pun, că avem noi tractoarele noastre, altfel era foarte greu. Autoritățile nu zic nimic, noi tot spunem cu ce ne confruntăm, dar nimic. Anul acesta nu am chemat Comisie, dar acum trei ani am făcut toate demersurile și nu am primit un leu, nu știu care a fost cauza”, a mai spus fermierul Gheorghe Holom.

În ciuda eforturilor și cheltuielilor, Holom și ceilalți fermieri din zonă se simt neajutorați de autorități în fața acestei probleme persistente.

mistreții distrug culturile de porumb ale fermierului gheorghe holom din boian: "noaptea stăm de pază în câmp și alungăm mistreții, ziua muncim în fermă"
foto Agrointel

Ultima oră

Comentariul meu