automatele comerciale vor trebui să emită bonuri fiscale. amenzi de până la 10.000 de lei pentru cei care nu respectă legea
foto Playtech

Printr-un ordin emis de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală, se atrage atenția că automatele care vând sucuri, sandvișuri sau cafea sunt obligate să fie echipate cu Aparate de Marcat Electronice Fiscale (AMEF). De asemenea, se impune ca aceste automate comerciale să elibereze bon fiscal pentru fiecare produs vândut. Începând cu data de 1 octombrie 2024, când intră în vigoare această prevedere legală, nerespectarea acestor reguli se va sancționa cu amenzi cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei, scrie Economica.net

Operatorii economici care oferă bunuri sau servicii prin intermediul automatelor comerciale ce acceptă plăți cu cardul, precum și prin acceptatoare de bancnote sau monede, sunt obligați să le echipreze cu Aparate de Marcat Electronice Fiscale conform reglementărilor legale. Această obligație este stipulată în articolul IV al Ordonanței Guvernului nr. 11/2022, care modifică și completează diverse acte normative.

Prin urmare, operatorii economici care nu respectă cerința de dotare a automatelor comerciale cu AMEF, pentru a transmite datele fiscale către sistemul informatic al ANAF, vor fi sancționați cu:

  • amendă între 8.000 și 10.000 de lei;
  • confiscarea sumelor nejustificate;
  • suspendarea activității operatorului economic la punctul de vânzare sau prestare a serviciilor până la dotarea cu AMEF și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, conform prevederilor legale.

Ultima oră

Comentariul meu