Prima conferință de presă înaintea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a avut loc joi, 18 aprilie, începând cu ora 11:00. În cadrul acesteia, directorul Teatrului Național „Radu Stanca”, Constantin Chiriac a prezentat programul festivalului și a dezvăluit detalii esențiale pentru public.
Ediția a 31-a a FITS se va desfășura în perioada 21-30 iunie și va oferi cu o treime mai multe spectacole decât anul precedent, cu o medie de 5 sepectacole pe zi. De asemenea anul acesta vor exista mai multe spații de spectacol în aer liber și numeroase surprize, alături de invitați de mare valoare culturală, atât naționali, cât și internaționali. Tema ediției de anul acesta este prietenia, și subliniază importanța legăturilor umane care au fundamentat evoluția Festivalului pe parcursul a 31 de ani. Fiecare participant sau spectator prezent la Sibiu din 1993 până în prezent a stabilit o legătură profundă cu evenimentul, construind o prietenie durabilă.
Prețurile biletelor nu se scumpesc. Spectatorii vor plăti între 30 și 150 lei
Constantin Chiriac a declarat că prețurile biletelor rămân neschimbate și în acest an, la nivelul edițiilor anterioare, deși toate costurile au crescut semnificativ, în special logistica. În plus față de sutele de evenimente cu intrare liberă, prețurile biletelor vor fi între 30 și 150 de lei, același nivel ca în 2022, cu reduceri disponibile pentru mai multe categorii.
„Suntem în perioadă de război, de turbulențe, de lovituri neașteptate. Faptul că am putut grație viziunii și mai ales a implicării pe termen lung, să putem dezvolta un program coerent și care să crească an de an, cred eu că este cea mai mare realizare. Aș vrea să menționez de la început un cadou pe care îl facem de un număr de ani și pe care am ținut și anul acesta să îl facem, în pofida costurilor care au crescut enorm, a inflației și a tot ce înseamnă viața de zi cu zi a fiecărui cetățean, ca biletele să aibă același preț. Nu există bilet mai scump de 150 de lei”, a spus Constantin Chiriac.
Doritorii vor avea o zi întreagă pentru a-și planifica cele 10 zile ale festivalului înainte ca biletele să fie puse în vânzare. Începând cu ora 12:00 de vineri, 19 aprilie, biletele pentru spectacolele indoor și cele online vor fi disponibile pentru achiziționare.
Lista celor mai importante spectacole FITS31
- În singurătatea câmpurilor de bumbac, spectacol în regia lui Timofey Kulyabin, cu John Malkovich şi Ingeborga Dapkūnaitė pe 26, 27 şi 28 iunie la Fabrica de Cultură.
- Freamătul sufletului, un spectacol cu starul cinematografiei franceze, Isabelle Adjani, într-un rol de excepţie la Filarmonica de Stat pe 26 iunie.
- ANGELA (o buclă în timp), un spectacol îndrăzneţ realizat de una dintre cele mai apreciate personalităţi din teatrul german, Susanne Kennedy, la Fabrica de Cultură pe 28 şi 29 iunie.
- Not once, o instalaţie video realizată de doi artişti uriaşi ai lumii: Mikhail Baryshnikov și Jan Fabre. 5 performance-uri video programate în fiecare zi, pe toată durata festivalului.
- Afrodita şi eliberarea lumii (un vodevil muzical grecesc) un spectacol în premieră mondială realizat de The Actor’s Gang, compania condusă de Tim Robbins. 3 reprezentaţii la Filarmonica de Stat pe 21 şi 22 iunie.
- Trezirea, un alt spectacol prezentat în premieră mondială la Sibiu, realizat de Pippo Delbono împreună cu Emilia Romagna Teatro, pe 21 şi 22 iunie.
- Alice, un spectacol de dans contemporan adus de compania B.Dance din Taipei, pe 24 şi 25 iunie la Centrul Cultural Ion Besoiu.
- Sol invictus, un spectacol de dans contemporan al companiei franceze Herve Koubi pe 26 şi 27 iunie la Centrul Cultural Ion Besoiu.
- Circ în stil african, de la compania Cirque Kalabanté, o coproducţie Canada – Guinea, pe 28 şi 29 iunie la Centrul Cultural Ion Besoiu.
- Carpaţii ca nişte pete pe pielea mea, un spectacol de la Burgtheater în regia Mirei Stadler pe un text pentru care autorul Thomas Perle a primit în 2019 Premiul Retzhof Drama, pe 27 şi 28 iunie la Teatrul Gong.
Spectacole în aer liber cu intrare gratuită
În perioada 21 iunie – 27 iunie, publicului FITS îi va fi oferită o selecție inedită de parade stradale. Acestea vor include momente artistice de teatru, muzică, dans și circ contemporan, susținute de grupuri internaționale de teatru de stradă, batucada, cimpoieri și diverse fanfare. Participanții vor purta costume și măști speciale, creând o ambianță plină de ritm, bucurie și culoare, specifică spectacolelor outdoor.
Spațiile exterioare anul acesta s-au extins, astfel încât participanții vor putea fi martori ai manifestărilor artistice în Piața Huet, Piața Mică, Piața Mare, Gura Râului, Piața Habermann, Parcul Astra, Parcul Sub Arini, Parcul Tineretului.
Cele mai interesante spectacole outdoor sunt:
- People Power Partnership (PPP) este un proiect de teatru-dans participativ pentru spațiul public, care facilitează întâlniri reale și durabile, într-un context artistic și va fi prezentat în 21 iunie, în Piața Mare.
- Pe urmele lui Moby Dick prezintă o adevărată odisee urbană a căpitanului Ahab în urmărirea faimosului cetaceu în 22 iunie, în Piața Mare.
- Invitație la bal al companiei Remue Ménage ne poartă înapoi în La Belle Époque, unde timpul este trecător și oamenii își dau întâlnire, unde dansul și circul aduc voie bună, unde frumusețea ne-nconjoară, în Piața Mare.
Cele 7 figuri culturale care vor primi câte o stea pe Aleea Celebrităților
În timpul conferinței, Constantin Chiriac a dezvăluit și cei șapte aleși care vor fi onorați cu stele pe Aleea Celebrităților. Actorii, regizorii, coregrafii și autorii vor fi sărbătoriți la Sibiu, alăturându-se celorlalte 63 de nume deja înscrise pe aleea de onoare a festivalului.
- Actorul american John Malkovich. În 1984, a debutat într-un lungmetraj cu „Places in the Heart” regizat de Robert Benton, care i-a adus o nominalizare la Premiile Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar. Un an mai târziu, a câștigat un Premiu Emmy pentru rolul lui Biff în „Moartea unui comis voiajor” pe Broadway, alături de Dustin Hoffman. De atunci, a colaborat cu regizori precum Spielberg, Bertolucci, Allen și Besson și a jucat alături de actori precum Glenn Close, Uma Thurman, Michelle Pfeiffer, Daniel Day-Lewis, Alain Delon și Johnny Depp.
- Regizoarea germană Susanne Kennedy, se numără printre cei mai importanți regizori europeni ai momentului. Ea și-a început studiile de teatru în Germania și Franța, obținând în 2005 o diplomă în regie la Amsterdam. Împreună cu artistul vizual Markus Selg, creează spații scenice care combină atmosfera jocurilor video cu halucinațiile psihedelice. Spectacolele sale sunt o provocare radicală la adresa problemelor contemporane, estompând granița dintre actor și mașinărie. În producțiile ei, actorii poartă măști și interacționează cu voci preînregistrate, iar prin utilizarea imaginilor hipnotice, Susanne Kennedy subminează reprezentarea unică a realității.
- Coregrafa belgiană Anne Teresa De Keersmaeker. Practica ei coregrafică atrage, de asemenea, principii formale din geometrie, modele numerice, lumea naturală și structuri sociale pentru a oferi o perspectivă unică asupra articulației corpului în spațiu și timp. În 1995, Anne Teresa De Keersmaeker a înființat școala P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios / Studiouri de cercetare și formare în artele spectacolului) din Bruxelles în asociere cu De Munt/La Monnaie.
- Regizorul de teatru de origine greacă şi preşedintele Comitetului Internaţional al Jocurilor Olimpice de Teatru Theodoros Terzopoulos. A fost, de asemenea, director artistic al Întâlnirilor Internaționale de Dramă Antică din Delphi, director al Școlii de Teatru a Teatrului de Stat al Greciei de Nord, membru fondator al Institutului Internațional de Teatru Mediteraneean și al Teatrului de Stat al Greciei de Nord. În aproape 40 de ani, a prezentat 2200 de spectacole, bazate pe tragedii antice și alte piese de teatru contemporane majore, în cele mai mari teatre și festivaluri din întreaga lume.
- Actriţa de film de renume mondial Isabelle Adjani este singura actriță care a primit vreodată două Premii Cannes în cadrul aceleiași ediții a prestigiosului festival (pentru rolurile din Posedata și Quartet, în 1981). La aceste performanțe se adaugă două nominalizări la Premiile Oscar. În 2010, este numită Cavaler al Legiunii de onoare.
- Regizorul de origine română David Esrig, a fost numit profesor emerit în mai multe academii și universități celebre, primind o serie de premii și distincții, printre care Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D (2021) și Premiul Național al Culturii Române (2003).
- Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului, distins în 2023 cu premiul Nobel pentru literatură. Textele sale au fost traduse în mai bine de 50 de limbi, ceea ce face ca Jon Fosse să fie considerat unul dintre cei mai jucați dramaturgi contemporani. În ciuda interesului său tot mai mare pentru teatru, a continuat să scrie proză și poezie. Printre romanele sale cele mai notabile se numără Trilogia și Septologia (ale cărei prime două părți au fost publicate și în română, sub titlul de Numele celuilalt).
Revin artificiile la FITS într-un spectacol cu drone și lumini inteligente
De asemenea, ediția 31 FITS aduce publicului sibian și nu numai o serie de concerte. Printre artiști se numără: Holograf, Compact, Viorica și Ioniță de la Clejani și Connect-R.
Atât la deschiderea, cât și la închiderea festivalului, publicul va avea privilegiul să asiste la două spectacole de excepție prezentate de Corul Madrigal. Pe 21 iunie, FITS31 va debuta cu un concert Madrigal în curtea Muzeului de Istorie. Încheierea festivalului va fi marcata de un alt spectacol de această dată pe scena de pe Lacul Astra, la intersecția dintre zi și noapte, în amurg, evidențiind legătura ritualică dintre loc, natură, tradiție și obiceiuri. În plus, atât deschiderea, cât și închiderea ediției 31 FITS vor fi încununate de spectacole de drone și artificii eco, acompaniate de o surprize sub forma unor forme de spectacol neașteptate.