cum se prepară adevărata telemea de sibiu. afacerea familiei dragomir din vurpăr, transmisă în familie de la o generație la alta (foto)
foto agrointel.ro

Telemeaua de Sibiu a devenit una dintre cele mai cunoscute brânzeturi românești, în special după ce a primit în octombrie 2019 indicația geografică protejată (IGP) la nivel european. Există cel puțin 10 producători la nivel național care au dreptul să producă acest produs apreciat, atât în țară, cât și în străinătate, scrie agrointel.ro

Florin Dragomir din Vurpăr, județul Sibiu, este președintele Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu și unul dintre cei nouă fermieri autorizați să producă această brânză conform legislației europene. Familia Dragomir, în special, s-a dedicat creșterii a 1.500 de oi din rasa Țigaie, de la care obțin și laptele pentru producția de telemea de Sibiu. Producția lor respectă o rețetă străveche, păstrată și transmisă din generație în generație.

cum se prepară adevărata telemea de sibiu. afacerea familiei dragomir din vurpăr, transmisă în familie de la o generație la alta (foto)
foto agrointel.ro

Familia Dragomir reușește să producă aproximativ 1.000 de litri de lapte pe zi în sezon, din care obțin cam 200 de kilograme de telemea maturată. Producția se concentrează pe rasele locale de oi, precum Țurcana și Țigaia, care sunt adaptate la condițiile climatice și geografice din zona de deal a Sibiului.

Telemeaua de Sibiu este un produs obținut exclusiv manual, folosind ingrediente naturale și respectând tradițiile locale. Procesul de maturare durează cel puțin trei luni, timp în care brânza își dezvoltă gustul distinctiv și caracteristic. Deși procesul de producție este laborios și necesită multă muncă manuală, producătorii își păstrează tradițiile și se străduiesc să ofere un produs de calitate superioară.

Cu toate acestea, deși telemeaua de Sibiu este apreciată pentru calitatea sa, producătorii se confruntă cu dificultăți în comercializarea produsului lor, din cauza competiției din import și a altor provocări legate de distribuție. Astfel, asociațiile locale și eforturile de promovare sunt esențiale pentru protejarea și promovarea acestui produs tradițional românesc.

”Aici în zona Sibiului avem două rase, rasă Țurcană și rasa Țigaie. Cam în zona de munte mai mult Țurcana, pentru că e mai rezistentă, dar aici la noi, cum e zonă de deal, nu-i așa frig ca la munte, în comuna noastră, suntem axați mai mult pe oaia Țigaie. Țurcana merge în vârful muntului, este o oaie foarte bună, robustă, rezistentă, cu producție medie de lapte dar, un lapte foarte bun, cam în jur de 600 – 700 de grame la început, de oaie. Oaia Țigaie are puțin mai gras laptele, e ca diferența între bivol și vacă. Mieii sunt mai grei la Țigâi și la zona noastră se adaptează pentru că e un pic mai cald ca la munte; Țurcanei îi place unei e apa rece, unde e mai frig. Țigaia trebuie iarna s-o bagi la saivan, s-o protejezi un pic. Și Țigăile tot cam așa dau lapte, cam ca și țurcana, 600 – 700 g, depinde acum, cum le furajezi, câte ai, cine le mulge, depinde, toate depind”, explică fermierul.

cum se prepară adevărata telemea de sibiu. afacerea familiei dragomir din vurpăr, transmisă în familie de la o generație la alta (foto)
foto agrointel.ro

Ultima oră

Comentariul meu