Prețul aurului a înregistrat o creștere semnificativă în perioada cuprinsă între 13 februarie și 12 aprilie, ajungând aproape de 2.400 de dolari pe uncie, marcând una dintre cele mai pronunțate creșteri ale prețului metalului galben. Potrivit experților de la grupul Tavex, cu activitate în segmentul aurului de investiții, există încă potențial de creștere pentru aur, datorită contextului economic actual, relatează Observatornews.
Managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România, Victor Dima, a subliniat că, deși prețul aurului a atins niveluri ridicate, ajustate la inflație, acesta nu a depășit valorile anterioare. Tendința prețului aurului este de a se situa în intervalul 2.400 – 2.600 de dolari, conform comunicatului transmis de Tavex, dar există posibilitatea de creștere dincolo de acest interval.
Datele arată că băncile centrale ale țărilor BRICS achiziționează aur într-un ritm susținut, ca parte a strategiilor lor de protejare a bogăției financiare. În acest context, aurul rămâne un activ foarte atractiv, atât pentru investitorii privați, cât și pentru băncile centrale.
Analiza realizată de Tavex evidențiază că prețul aurului este corelat cu puterea de cumpărare a banilor, dobânzile reale și politica monetară, cu referire specială la politica Rezervei Federale a SUA. În urma valului inflaționist din 2021-2022, Fed a început să majoreze dobânzile, iar situația economică globală și geopolitică menține un context favorabil pentru investiții în aur.
În concluzie, aurul rămâne un activ atrăgător pentru investitori, în contextul unei politici monetare strânse și a incertitudinilor economice și geopolitice.