directorul piețelor din sibiu critică ”conceptul” pieței volante de la sala transilvania. teodor birț: „este o piață electorală din punctul meu de vedere” (video)

Directorul Piețelor din Sibiu, Teodor Birț, a declarat în cadrul emisiunii „Ora Locală” că Piața Volantă Transilvania a fost creată în scop electoral. A povestit despre momentul când Daniela Cîmpean din cadrul PNL a candidat pentru prima dată și a promis să închidă Piața Transilvania înființată de PSD. În realitate, piața s-a extins.

YouTube video

Teodor Birț consideră aceasta situație o manevră politică și speră ca partidele care vor intra în Consiliul Județean să nu dezvolte același obicei. Directorul menționează că, în timpul mandatului său, politica a fost ținută la distanță de Piața din Sibiu, și își exprimă speranța că acest mod de funcționare va continua și în viitor.

„Îmi aduc foarte bine aminte când a candidat doamna Cîmpeanu prima dată. Dacă îmi aduc bine aminte, pe tapet era un punct foarte clar: să desființăm Piața Transilvania și rezultatul care este? Au dezvoltat-o. Este o piață electorală, din punctul meu de vedere. Așa a fost gândită de către PSD și a fost dezvoltată de către PNL. Și atunci mai putem vorbi de doctrină? Vorbeam cu cineva la prima oră despre ceea ce înseamna comunismul pentru noi aici, în Sibiu, zona Făgăraș și așa mai departe. Despre ce vorbim? Până la urmă, interesele se pare că sunt aceleași. Ce mă bucură e că politicul la piață în Sibiu nu a existat de când sunt eu, din 2005. Politicul nu a avut niciun cuvânt de spus. La Sala Transilvania a fost o piață creată politic, pentru că cei de la PSD din acea vreme simțeau nevoia să intre în piață, n-au reușit și au făcut-o ei singuri. Spre dezamăgirea mea, PNL-ul a dezvoltat-o. Sper să nu vină USR la Consiliul Județean să mai facă vreun etaj fără nicio schimbare. Sau să vină cei de la AUR să facă una subterană? Habar n-am. Nu vreau să fiu răutăcios, dar nu-mi doresc asta”, a spus managerul.

directorul piețelor din sibiu critică ”conceptul” pieței volante de la sala transilvania. teodor birț: „este o piață electorală din punctul meu de vedere” (video)

Piața Tradițională ar trebui să aibă doar producători locali

De asemenea, Teodor Birț subliniază necesitatea funcționării pieței tradiționale, dar în condițiile potrivite, argumentând că unele piețe, precum cea de la Sala Transilvania, ar trebui gestionate diferit, oferind produse mai puțin obișnuite și accesibile.
„Ce înseamnă piață tradițională? Pentru că păcăleala asta cu piața bio, cu piața tradițională, cu toate chestiile astea, sunt niște chestii foarte frumoase, dar care încântă un anumit segment de populație și nu este bine(…)Putem discuta foarte mult despre ceea ce înseamnă o piață tradițională. Din punctul meu de vedere, o piață ca cea de la Sala Transilvania trebuia gestionată altfel. Acolo nu trebuie să se vândă ceapă verde și ridichi”, a continuat directorul.

În aceeași idee, managerul se întreabă dacă ar trebui să existe o selecție mai riguroasă a acestora și dacă produsele din alte regiuni ar trebui sau nu să fie acceptate pe tarabele pieței, mai ales într-o piață tradițională precum se vrea a fi cea de la Transilvania.

„Dacă vrem să o facem, haideți să o facem cu niște produse pe care omul nu le găsește zi de zi și de asta își dorește. Poate un lucru făcut în casă, poate știu eu, o specialitate pe care nu ai toată ziua. Este o teorie foarte complexă. Ce înseamnă producător adevărat? Mai există, nu mai există? Care este soluția pentru produsul românesc? Ce facem cu el? Noi, care lucrăm în piață, știm care sunt producătorii, care cumpără, care nu cumpără. Ce este important pentru tine ca și administrator de piață, să fie doar producătorul acela adevărat în piață sau să existe produsul românesc pe tarabă? Într-o piață cum e cea de la Transilvania, cred că dacă chiar vrei s-o numești piață țărănească tradițională, atunci asigură-te că cei de acolo sunt doar din Sibiu și doar genul acesta de producători”, a mai explicat administratorul.

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

  1. Birt, Birț – Pirț… oricum ai da-o numele i se potrivește. Uite cine vorbește…

  2. Cine s-a trezit sa vorbeasca despre comunism : unul care a luat pe persoana fizica adminsitrarea pietelor din oras, unul care pare mai batut in cuie decat Kim in Coreea de Nord. care este oftica lui in fond? Ca nu mulge asa cum face dincolo , de pe vremea neoliticului de cand este el mare sef? Alta capusa vesnica , infipta bine de tot in in sistem.