Câștigătorul Concursului Enescu, Valentin Șerban, susține un concert la Filarmonica din Sibiu

Despre câștigătorul Marelui Premiu la secțiunea vioară a Concursului Internațional „George Enescu” 2020-2021, în presa de specialitate se afirma că „siguranța stăpânirii discursului i-a asigurat, în bună măsură, succesul; o siguranță evidentă atât în asumarea unei concepții clare asupra partiturii, cât și în fiecare atac de arcuș” (Ștefan Costache – Radio România Muzical). 

Din 2018, este membru al orchestrei „Les Dissonances” din Paris, singura orchestră de mari dimensiuni care cântă fără dirijor. Un ansamblu creat de violonistul David Grimal, care reunește soliști internaționali, muzicieni din orchestre de renume, precum și tinere talente.

După o finală în care a ridicat publicul de la Ateneul Român în picioare cu interpretarea Concertului op. 47 de Sibelius, cariera violonistului Valentin Șerban a cunoscut o ascensiune strălucitoare pe scenele de concert din România și nu numai. A fost invitat să facă parte din proiectul „Moștenitorii României Muzicale”, organizat de Radio România Muzical în parteneriat cu Rotary Club Pipera și Artexim, iar prezențele sale internaționale au inclus, în 2023, concerte la Osaka, în compania Hamonious Chamber Orchestra și a violoncelistului Răzvan Suma, și în Austria, alături de Orchestra de Cameră din Hartberg. În 2024, are programate apariții solistice alături de Orchestra Națională Radio, Filarmonicile din Brașov, Iași, Sibiu, Bacău și Târgu Mureș, în programe ce cuprind Concertul pentru vioară și orchestră de Johannes Brahms, Simfonia spaniolă de Édouard Lalo sau „Anotimpurile” de Vivaldi. De asemenea, va susține turnee de recitaluri alături de pianistul Mihai Diaconescu, dar și în formulă de trio – cu Dragoș Dimitriu la pian și Ștefan Cazacu la violoncel.

Seara de 18 aprilie debutează cu un program plin de lumină, de exuberanţă, de tinereţe. Şi aceasta se datorează „Divertismentului“ în Re major KV 136 de W.A. Mozart. O lucrare compusă în jurul vârstei de 16 ani, ce ne poartă către următoarea propunere muzicală a serii: „Mica serenadă” a aceluiaşi Mozart. 

Serenada nr. 13 pentru coarde în Sol major, KV 525 este denumirea completă, însă noi o recunoaştem şi după titlul „Eine Kleine Nachtmusik”, iar această bijuterie muzicală a fost scrisă în perioada în care W.A. Mozart lucra la opera “Don Giovanni” – operă pe care publicul nostru a avut prilejul să o vadă în cadrul Sibiu Opera Festival 2022, în Sala Thalia, sub conducerea dirjorului principal Tiberiu Soare. Cu toţii cunoaştem aplecarea fidelă a dirijorului Tiberiu Soare asupra partiturii mozartiene, care, de fiecare dată când abordează lucrări ale acestui compozitor, găsește o infinită inspiraţie pentru a evidenția cât mai multe culori şi intenţii din acest „tablou muzical” unic.

Valentin Şerban, unul dintre cei mai importanți muzicieni români ai momentului, face parte din linia întâi a muzicienilor cu mintea larg deschisă şi caută surse de valorificare a marii muzici. Joi, 18 aprilie, îl vom putea asculta în „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi și ne va bucura atât cu rafinamentul interpretării sale, cât şi cu sinceritatea pe care o are pe scenă.

Așadar, urmează o seară în care spectactorii vor fi încântaţi de acest triumvirat: Tiberiu Soare, Valentin Şerban şi Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu – „care face parte din buchetul de orchestre de mare valoare din România”, în opinia maestrului Cristian Mandeal.
Concertul simfonic va avea loc joi, 18 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Thalia. Accesul se face pe baza biletelor puse în vânzare la casieria Filarmonicii și pe www.iabilet.ro, la prețul de 60 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

Ultima oră