radish and carrots
Photo by Wendy Wei on Pexels.com

În urma controalelor demarate atât în rândul agricultorilor, cât și în piețele și supermarketurile din țară, Agenția Națională Fitosanitară a descoperit că verdețurile de sezon prezintă un nivel crescut de pesticide.

În laboratoarele specialiștilor au ajuns, astfel, potrivit unui material Pro TV, peste 300 de probe recoltate din rândul plantelor de consum precum ceapa verde, pătrunjelul, mărarul și spanacul. Loturile neconforme au fost retrase de pe piață, în vreme ce producătorii și comercianții au rămas în vizorul autorităților, pentru verificări amănunțite.

Specialiștii afirmă că, în acest moment, verdețurile pot fi consumate în siguranță, ele neprezentând vreun grad de toxicitate. Oamenii sunt sfătuiți, însă, să le spele foarte bine, înainte de a le mânca. Recomandările sunt ferme cu atât mai mult cu cât salatele de crudități sunt vedetele acestui anotimp.

Problema excesului de pesticide se extinde la nivel național și este pusă pe seama faptului că fermierii nu au cunoștințe aprofundate despre întrebuințarea substanțelor menite să preîntâmpine apariția dăunătorilor.

Controalele rămân în vigoare din cauza faptului că, în ultimii ani, s-au tot descoperit valori depășite de pesticide în fructele și legumele destinate cumpărătorilor.
Medicii susțin că, în urma unui consum pe termen lung, aceste substanțe ajunse în corpul uman pot declanșa probleme de sănătate.

Ultima oră

Comentariul meu