La Centrul de restaurare „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” al Arhiepiscopiei Sibiului este deschisă, în aceste zile, pentru public, expoziția „Crux Christiana. Tipuri de cruci”, al cărei curator este dr. Maria Modi, coordonatoarea centrului.Sculpturile sunt realizate de către preotului Vasile Davidoiu, de la Parohia Poienița, din județul Sibiu, iar debutul vernisajului nu a fost aleas întâmplător, ci exact la mijlocul postului Paştelui, în miercurea cunoscută şi ca Miezul Păresimilor (mijlocul postului de 40 de zile).
Semnificaţiile acestui obiect de cult au fost abordate atât din perspectivă artistică, cât şi din perspectivă religioasă, acesta din urmă fiind transmisă, cu ocazia deschiderii vernisajului, de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, după cum este menţionat pe site-ul Mitropoliei Ardealului.
„În mijlocul postului, Crucea este asemănată acum şi cu un copac umbros sub care noi ne putem adăposti de arşiţa ispitelor şi odihni de greutatea ostenelilor, la jumătatea drumului nevoinţelor duhovniceşti, pentru a‑l continua şi a‑l finaliza, până la bucuria Învierii „, a transmis ierarhul.
Taina Crucii, împlinită de Mântuitorul, cuprinde în sine trei elemente: căderea primilor oameni, Adam şi Eva, prin păcatul neascultării, întruparea din iubire a Fiului lui Dumnezeu pentru mântuirea noastră şi răscumpărarea noastră din blestemul legii, prin Jertfă, moarte şi Înviere, după cum s-a menţionat cu prilejul vernisajului.
100 de tipuri şi forme de cruci, de la cea ortodoxă până la Crucea Sfântului Andrei
Autorul sculpturilor în lemn, părintele Davidoiu din Poeniţa, ne-a mărturisit, cu prilejul vernisajului, că, pentru exponatele prezentate la expoziţie, a lucrat mai bine de un an, aici fiind prezentate 100 de cruci din cele peste 400 de tipuri existente la nivel mondial.
Se cunosc circa 400 de forme de cruci, dintre care următoarele 3 sunt cele mai răspândite: Crucea Tau, în forma de T (litera greaca Tau), forma cea mai veche, cu origini în Orientul păgân; Crucea latină/catolică (crux immissa); Crucea greacă/ortodoxă ( simbolul actual al Crucii Roşii).
“Aş vrea să se înţeleagă că exponatele reprezintă TIPURI de cruci, nu modele. Tipurile pot fi: crucea greacă sau ortodoxă cu 4 brațe egale; crucea Crucea latină sau catolica cu 4 brațe inegale inegale şi stâlpul vertical mai lunng; crucea patriarhală; Crucea Sfântului Andrei (în forma de X); Crucea slavă sau rusească; crucea papală cu 6 barete; Crucifixul, pe care Iisus apare răstignit ş.a.m.d. In schimb, modele se referă la modul în care dorim să ornamentăm un anumit tip de cruce, să înfrumuseţăm”, a ţinut să ne precizeze autorul.
Unul dintre scopurile expoziţiei îl constituite tocmai acest demers pedagogic, prin care vizitatorii să înţeleagă diferenţele, semnificaţiile, provenienţa din perspectivă religioasă, dar şi unul artistic, pentru iubitorii de frumos, după cum ne-a declarat preotul Davidioiu.
Preotul a sculptat cele 100 de cruci în lemn de cireş, ca şi iconostasul bisericii din Poeniţa
Povestea creaţiilor în formă de cruce a început odată cu sculptarea iconostasului, a sfeşnicelor şi a altor obiecte de cult din biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Poeniţa, unde slujeşte preotul Davidioiu. Aşa s-a îndrăgostit de lemnul de cireş, care, după cum ne spune acesta, “răspunde într-un fel minunat la sculptură”. După ce a terminat sculpturile din biserică nu s-a putut opri şi aşa a început să facă crucile, să studieze, să înveţe.
Pentru a realiza o cruce, preotul sculptor are nevoie de 1-2 zile, însă, uneori, poate dura mai mult, în funcţie de tipul de cruce pe care alege să îl confecţioneze, după cum ne mărturiseşte.
Mai bine de 1 an i-a luat să sculpteze cele 100 de tipuri de cruci cu care a reuşit să facă această colecţie impresionantă, din pasiune şi cu multă răbdare, colecţie pe care o va păstra, după vernisaj, la biserica din Poeniţa.
Indiferent de forme şi compoziţia din care este realizată, Crucea este un simbol al iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, fiind în același timp simbolul prin care Isus Hristos s-a jertfit pentru a salva omenirea.
Expoziția este deschisă publicului sibian în perioada următoare, în intervalul orar 8:00‑16:00, până la data de 12 mai.