Secția de Radiologie-Imagistică Medicală de la Spitalul Județean din Sibiu se mândrește cu un colectiv foarte fain de 30 de medici rezidenți, implicați activ în diverse proiecte și activități din sfera științifică și medicală.
16 medici primari, specialiști și rezidenți din cadrul Laboratorului Clinic de Radiologie-Imagistică Medicală al SCJU Sibiu au fost prezenți, în perioada 28 februarie – 3 martie, la Congresul European de Radiologie de la Viena, care a reunit aproximativ 20.000 de participanți din 127 de țări.
Tema evenimentului a fost „Next Generation Radiology” și a adus în prim plan impactul semnificativ al Inteligenței Artificiale asupra medicinei. Spitalul din Sibiu s-a prezentat cu 6 articole atât educaționale cât și științifice, cu cazuri selecționate din pacienții investigați și tratați în SCJUS, articole care au fost afișate în cadrul congresului și care urmează să fie publicate.
În sala principală din cadrul Congresului, oganizatorii au pregătit quiz-uri digitale cu tematică de radiologie generală, oferind participanților oportunitatea de a-și testa cunoștințele și abilitățile. Doi dintre medicii noștri rezidenți din Sibiu, Andrei Epure și Darian Blănaru, s-au clasat în top 10 din 400, în urma rezultatelor.
Andrei Epure este în anul patru la Radiologie-Imagistică Medicală și s-a prezentat în cadrul Congresului cu articolul The continuous saga of myocardial infarction: CMR perspectives on acute and chronic complications, o temă deosebit de relevantă în ziua de azi. În mai puțin de doi ani, acesta urmează să-și termine rezidențiatul și dorește să rămână să lucreze în Sibiu, chiar dacă există o competiție foarte mare în acest domeniu.
„Pentru o formare cât mai bună, ideal ar fi să lucrezi la spitalul public, unde nu te plafonezi și ai șanse să te dezvolți în continuare, apar mereu cazuri variate, urgențe, înveți foarte multe”, ne-a povestit acesta. Când a venit vorba despre posibilitatea de a se angaja în străinătate sau de a rămâne în țară, el a declarat că preferă Sibiul: „Am fost si cu Erasmus de vreo trei ori, în alte țări, mi-a plăcut, dar acasa-i acasă. Colegii noștri, medicii rezidenți își doresc să rămână să lucreze în țară ”
Darian Blănaru, aflat abia în al doilea lea an de rezidențiat, a ales radiologia ca un mod ideal de a îmbina pasiunea pentru matematică și tehnologie cu medicina. După doi ani petrecuți pe secția de radiologie, el afirmă că a făcut alegerea corectă.
Sub îndrumarea atentă a medicilor primari, Dr. Florin Grosu și Dr. Racheriu Mihaela, dar și a celorlalți medici primari și specialiști, rezidenții sunt încurajați să participe activ la activitatea secției, dar și la diverse congrese și evenimente din sfera radiologiei și beneficiază de un suport deplin din partea întregului colectiv.
„Adevărul este că avem niște rezidenți foarte buni. Unii sunt mai implicați, unii sunt mai puțin implicați, fiecare dintre ei având puncte forte de care trebuie să beneficiem. Deja unii dintre ei fac biopsii mamare, sunt la un nivel superior. Lui Andrei îi place mai mult patologia cardiacă și atunci l-am ajutat pe partea aceasta”, a declarat Dr. Florin Grosu, medic primar și Șef Secție Laborator Clinic de Radiologie-Imagistică Medicală.
În ultimii 5 ani, departamentul de radiologie a spitalului a suferit o transformare semnificativă, trecând de la echipamentele analogice la cele digitale de ultimă generație, cu ajutorul proiectelor inițiate de spital, cu ajutorul Consiliului Județean Sibiu. Acest lucru a propulsat secția în topul celor mai bune din țară, având la dispoziție tehnologie similară celei din occident. Un alt proiect aflat în desfășurare este ce de digitalizare, prin care se vor achiziționa 10 stații PACS pentru interpretarea cazurilor și redactarea rezultatelor, ce vor fi destinate medicilor rezidenți.
„Spitalul nostru a fost al 3-lea din țară, după Spitalul de boli pulmonare din Timișoara și cel din București, care a adoptat sistemulde inteligență artificială XVision, un algoritm prin care se făcea depistarea radiologică a cazurilor COVID-19, ulterior acest soft s-a diversificat și în momentul de față este aplicat pentru radiografii și examinări CT ”, a mai adăugat Dr. Florin Grosu.