consilierii usr, despre centrul pentru colectarea deșeurilor voluminoase de pe șoseaua alba iulia. „ar fi fost o soluție mai bună localizarea pe calea poplăcii” (video)

Proiectul Centrului pentru colectarea deșeurilor voluminoase (CAV) din Viile Sibiului, mutat pe Șoseaua Alba Iulia, a fost aprobat în unanimitate de consilierii locali din Sibiu la ședința extraordinară de vineri. Chiar și așa, au fost două interpelări venite din partea a doi consilieri. Ionuț Ghișe, consilierul USR Sibiu și Adrian Bibu, reprezentat PNL și-au exprimat opinia despre acest proiect de hotărâre.

Consilierii locali USR Sibiu consideră că centrele de colectare prin aport voluntar al deșeurilor sunt o necesitate pentru Sibiu, dar și o obligație legală pe care administrația locală o are de îndeplinit. „Obținerea finanțării pentru cele două CAV-uri din municipiul Sibiu, prin fonduri PNRR, acolo unde alții nu au reușit este de asemenea un lucru foarte bun. În ședința Comisiei de buget de luna trecută, am avut discuția acestui proiect și am votat „împotrivă” în forma respectivă întrucât, din viziunea noastră a consilierilor USR, acel teren ar fi putut fi mult mai bine folosit pentru viitoare funcționalități intermodale de transport public și pentru creșterea atractivității zonei de funcționare a aeroportului”, a spus consilierul local USR Sibiu, Ionuț Ghișe.

În cadrul ultimei ședințe ordinare a Consiliului Local proiectul de hotărâre cu privire la Centrul pentru colectarea deșeurilor voluminoase (CAV) a fost retras de pe ordinea de zi pentru a fi clarificate mai multe aspecte. Astfel, consilierii USR au venit cu mai multe propuneri pentru ca spațiul de pe strada Șoseaua Alba Iulia să fie utilizat cât mai eficient.

„După cum bine știți acest proiect a fost retras de pe ordinea de zi pentru clarificări și discuții ulterioare și aici îi mulțumesc doamnei primar și aparatului primăriei pentru că am colaborat și am încercat să găsim o soluție de compromis acceptabilă pentru acest proiect. Am propus și am fi vrut ca acest Centru de aport voluntar, având în vedere schimbările legate de poziționarea din Viile Sibiului, noi credeam că ar fi fost o soluție mai bună localizarea pe Calea Poplăcii, având în vedere cele 50 de hectare obținute în urma schimbului de terenuri cu MAPN-ul, dar înțelegem constrângerile temporale și complexitatea procedurilor birocratice de la nivel de Minister și faptul că există riscul de pierdere a finanțării pe acest proiect și nu ne dorim acest lucru. Tocmai de aceea, împreună cu aparatul primăriei și am găsit o soluție de compromis și am propus varianta prin care acest teren de 7.500 de metri pătrați, aflat pe Șoseaua Alba Iulia, vizavi de aeroport, să poată fi construit, totuși, acest centru în partea din spate, în apropierea liniei de cale ferată, să nu fie la front stradal, să fie doar cu cale de acces și această amplasarea strategică din spate să respecte și cei 20 de metri liniari, obligați prin legislație și, de asemenea, să fie acest centru mascat vizual de o perdea de vegetație fără să fie accesul la frontul stradal”, a adăugat consilierul local Ionuț Ghișe.

Citește și: Centrul pentru colectarea deșeurilor voluminoase din Viile Sibiului, mutat pe Șoseaua Alba Iulia. Investiția mai scumpă cu aproximativ 135.000 lei

consilierii usr, despre centrul pentru colectarea deșeurilor voluminoase de pe șoseaua alba iulia. „ar fi fost o soluție mai bună localizarea pe calea poplăcii” (video)

Principala propunere a constat în construirea CAV-ului în partea din spate a terenului pentru ca spațiul rămas să fie folosit fie pentru o stație de autobuz sau  pentru o eventuală stație pentru trenul periurban. „Am făcut propunerea aceasta pentru că altfel dacă era poziționată în partea din față la aliniamentul cu celelalte clădiri, nu am mai fi putut folosi acest teren pentru viitoare dezvoltări. Noi ne-am dori, și înțeleg ă se poate, ca acest centru să se construiască, dar, totuși, pe diferența de teren undeva la 3.500 – 4.000 de metri pătrați, diferența ar putea fi utilizată pentru a integra funcționalități legate de transport, o stație de autobuz, eventual o stație de tren periurban, eventual și o parcare supraetajată deci să fie atractivă zona din punct de vedere al proximității legate de aeroport. Mulțumim pentru colaborare. În varianta aceasta pe care am discuta-o noi vom vota pentru acest proiect și vom susține întotdeauna aceste inițiative constructive, pentru a promova viziunea unui Sibiu modern”, a spus Ghișe.

Adrian Bibu, consilierul local al PNL, nu consideră terenul de pe Șoseaua Alba Iulia oportun pentru construirea CAV-ului, însă dat fiind riscul pierderii finanțării, a susținut proiectul. „Grupul PNL consideră această locație nu tocmai potrivită pentru un Centru de aport voluntar, dar și noi ținem cont de faptul că atragem fonduri europene nerambursabile, vom susține acest proiect”, a spus consilierul local, Adrian Bibu.

Primarul Municipiului Sibiu a răspuns la interpelările consilierilor locali. „Mulțumesc grupurilor de consilieri locali pentru înțelegere. Poate considerați că soluția care a fost propusă acum este într-adevăr mai bună”, a spus primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor.

Ultima oră

Comentariul meu