Teodor Birț, directorul Piețelor din Sibiu, consideră inecesară construirea unei piețe angro pentru sibieni. Managerul a detaliat în cadrul emisiunii „Ora Locală” modalitățile de realizare ale acestui proiect și beneficiile pe care le-ar aduce comunității locale.
„Ce cred că s-ar impune la Sibiu și o spun și din punct de vedere al activității de președinte al Asociației Investitorilor pe Piața din România, cred că s-ar impune o piață angro, dar nu doar o suprafață mare de teren unde să vină lumea să vândă, ci o piață angro care să cuprindă o zonă de comercializare directă, platforme de colectare, spații de depozitare în condiții specifice de unitate și temperatură pentru produsul românesc, de ce nu, o secție de procesare, astfel încât această piață, pe care o numesc eu piața angro, să devină un pol economic pentru Sibiu”, a explicat Teodor Birț.
Directorul a subliniat că poziționarea geografică a Sibiului poate contribui la realizarea obiectivului, având în vedere resursele disponibile în zonă. De asemenea, acesta susține că locația ideală pentru piața angro ar fi în apropierea autostrăzii.
„Se poate face, ne ajută foarte mult poziția pe care o avem, ne ajută foarte mult vecinătatea cu bazinele legumicole din zona Olteniei și nu în ultimul rând, produsele pe care le avem noi în județul Sibiu. Aici se poate lua în calcul inclusiv specificul nostru și mă refer la brânza de Sibiu. Se poate discuta despre Țara Făgărașului, care e foarte aproape, unde sunt cartofi și de multe alte aspecte. De exemplu, zona în care se produce varza la noi, în zona Apold și, de ce nu, partea cealaltă, înspre Șelimbăr, unde se produc castraveți și așa mai departe”, a mai spus managerul piețelor. Cred că ideal ar fi să fie aproape de autostradă, să fie o suprafață mare, astfel încât să permită o dezvoltare așa cum am văzut o în alte părți. Vreau să spun că acest concept de Piață Angro este un concept pe care l-am văzut în alte, în alte țări. Nu trebuie să ne gândim că ar fi o invenție de-a mea, este un lucru care funcționează și care ar putea să funcționeze și la noi dacă funcționează în altă parte” a mai spus Teodor Birț.
Târgul Obor ar putea deveni un centru cu pavilion expozițional
Târgul Obor ar putea fi reprofilat într-un centru cu pavilion expozițional. Directorul Piețelor consideră că acest proiect ar putea îmbunătăți situația economică a zonei. Discuțiile pe acest subiect au început când Klaus Iohannis era primar al municipiului Sibiului.
”Exact din această cauză nu am spus că aș crede că această Piața Angro ar trebui gândită la Târgul Obor tocmai pentru că Târgul Obor, din punctul meu de vedere, trebuie să se transforme. Eu l-aș vedea ușor ușor transformat într-un pavilion expozițional, având în vedere că avem o suprafață foarte mare de teren deschisă, care ar putea fi propice expozițiilor de la utilaje agricole până la diverse alte variante. Nu putem în continuare să ne desfășurăm aceste activități într-o sală de sport, este impropriu, iar Târgul Obor ar fi o zonă ideală din acest punct de vedere, mai ales că, așa cum am spus, este aproape de autostradă, iar în al doilea rând Târgul Obor ar putea fi o zonă foarte bună pentru ceea ce înseamnă evenimente culturale care se întâmplă în Sibiu, s-a dovedit de-a lungul ultimilor ani că este o zonă în care se pot organiza evenimente frumoase. Se poate ajunge ușor în Târgul Obor și, de ce nu, trebuie să ținem cont și de faptul că nu sunt atâția vecini pe care să-i deranjeze aceste activități și nu se pune problema locurilor de parcare, este parcare suficientă, este spațiu pentru oricine dorește să amenajeze sau să organizeze acolo, astfel încât Târgul Obor cred că ar trebui să beneficieze de o gândire în acest sens. Nu vă ascund că discuția despre un pavilion expozițional am avut-o pe vremea primarului Iohannis. A fost primită bine de Excelența Sa, iar acum nu am discutat în detaliu această situație, dar sunt convins că Primăria Sibiu și cine va fi să conducă orașul începând din vară încolo va arăta deschidere și se vor găsi soluții pentru că această investiție”, a mai spus directorul.