de la oier la primar, director general ศ™i inginer celebru. povestea sibianului stan vidrighin (foto)

๐‘ต๐’‚ฬ†๐’”๐’„๐’–๐’• ๐’Šฬ‚๐’๐’•๐’“-๐’ ๐’‡๐’‚๐’Ž๐’Š๐’๐’Š๐’† ๐’…๐’† ๐’๐’Š๐’†๐’“๐’Š, ๐’–๐’ ๐’“๐’‚ฬ†๐’”ฬฆ๐’Š๐’๐’‚ฬ†๐’“๐’†๐’‚๐’ ๐’‚ ๐’‚๐’‹๐’–๐’๐’” ๐’‘๐’“๐’Š๐’Ž๐’‚๐’“ ๐’‚๐’ ๐‘ป๐’Š๐’Ž๐’Š๐’”ฬฆ๐’๐’‚๐’“๐’†๐’Š, ๐’“๐’†๐’„๐’•๐’๐’“ ๐’…๐’†๐’‘๐’๐’๐’Š๐’•๐’†๐’‰๐’๐’Š๐’„๐’‚ฬ†, ๐’…๐’Š๐’“๐’†๐’„๐’•๐’๐’“ ๐’ˆ๐’†๐’๐’†๐’“๐’‚๐’ ๐’‚๐’ ๐‘ท๐’๐’”ฬฆ๐’•๐’†๐’Š ๐‘น๐’๐’Ž๐’‚ฬ‚๐’๐’†, ๐’‚๐’ ๐‘ช๐‘ญ๐‘น-๐’–๐’๐’–๐’Š ๐’”ฬฆ๐’Š al ๐‘ผ๐’›๐’Š๐’๐’†๐’๐’๐’“ โ€ž๐‘ด๐’‚๐’๐’‚๐’™๐’‚โ€. ๐‘จ ๐’‡๐’๐’”๐’• ๐’Ž๐’†๐’๐’•ฬฆ๐’Š๐’๐’๐’‚๐’• ๐’Šฬ‚๐’โ€ž๐‘ด๐’๐’“๐’๐’Ž๐’†๐’•ฬฆ๐’Š๐’Šโ€ ๐’”ฬฆ๐’Š ๐’•๐’“๐’Š๐’Ž๐’Š๐’” ๐’…๐’† ๐’„๐’๐’Ž๐’–๐’๐’Š๐’”ฬฆ๐’•๐’Š ๐’๐’‚ ๐‘ช๐’‚๐’๐’‚๐’๐’–๐’ ๐‘ซ๐’–๐’๐’‚ฬ†๐’“๐’†-๐‘ด๐’‚๐’“๐’†๐’‚ ๐‘ต๐’†๐’‚๐’ˆ๐’“๐’‚ฬ†

Aflat la doar cรขศ›iva kilometri de Sibiu, la poalele Cindrelului, satul Rฤƒศ™inari nu a dat Romรขniei doar oameni รฎnzestraศ›i cu harul scrierii, pe Octavian Goga ศ™i Emil Cioran, ci ศ™i un inginer de excepศ›ie. El a fost cel care a modernizat alimentarea cu apฤƒ ศ™i canalizarea din Timiศ™oara, a devenit รฎntรขiul primar romรขn al acestui oraศ™, pentru ca, odatฤƒ ajuns รฎn Bucureศ™ti, sฤƒ ocupe, pe rรขnd, postul de director general al Poศ™tei Romรขne, al companiei Cฤƒilor Ferate Romรขne ศ™i al Fabricii โ€žMalaxaโ€.

Povestea demnฤƒ de scenariul unui film hollywoodian a fost consemnatฤƒ de un jurist din Sibiu, pasionat de istorie, fost absolvent al Colegiului โ€žGheorghe Lazฤƒrโ€, care l-a descoperit pe Stan Vidrighin din greศ™ealฤƒ: โ€žLucram la o monografie legatฤƒ de colegiul โ€žLazฤƒrโ€ ศ™i am observat cฤƒ รฎn cataloage figura un anume Stan Vidrighin cu o situaศ›ie excepศ›ionalฤƒ la รฎnvฤƒศ›ฤƒturฤƒ. Am decis sฤƒ cercetez ศ™i am aflat o poveste extraordinarฤƒโ€, spune Cosmin Crฤƒciun – Cruciat, cel care, recent, a publicat lucrarea โ€žPe urmele inginerului rฤƒลŸinฤƒrean Stan Vidrighinโ€, informeazฤƒ CJ Sibiu.

Nฤƒscut la 1876 รฎntr-o modestฤƒ familie de oieri, Stan Vidrighin a locuit pe strada Giurculeศ› din Rฤƒศ™inari ศ™i a deprins tainele cititului ศ™i scrisului la ศ™coala din sat. ศ˜i-a continuat la Gimnaziul Superior de Stat (actual Colegiul Naศ›ional โ€žGheorghe Lazฤƒrโ€ Sibiu) ศ™i la Politehnica din Budapesta. Devenit inginer, s-a angajat prin concurs la Serviciul Tehnic al Primฤƒriei Timiศ™oara.

de la oier la primar, director general ศ™i inginer celebru. povestea sibianului stan vidrighin (foto)

Avรขnd o fire ambiศ›ioasฤƒ, dar ศ™i practicฤƒ, Stan Vidrighin a fฤƒcut o vizitฤƒ de documentare รฎn Dresda, Berlin, Hamburg, Kรถln, Strasbourg, Karlsruhe ศ™i Londra, unde a studiat sistemele de alimentare cu apฤƒ ศ™i de canalizare din aceste oraศ™e, considerate etalon รฎn Europa.

Cunoศ™tinศ›ele acumulate sunt puse รฎn practicฤƒ la realizarea primelor reศ›ele moderne de distribuศ›ie a apei ศ™i de canalizare din Timiศ™oara, oraศ™ cฤƒruia รฎi va deveni รฎntรขiul primar romรขn, la 1 septembrie 1919.

Chiar dacฤƒ provenea dintr-un sat al fostului Imperiu Austro-Ungar, Stan Vidrighin a fost un bun romรขn, promovรขnd dorinศ›a de unire a Transilvaniei cu ศ›ara-mamฤƒ, drept pentru care timiศ™orenii l-au desemnat deputat รฎn Marea Adunare Naศ›ionalฤƒ de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918.

Alฤƒturi de matematicianul Traian Lalescu, a fondat ศ˜coala Politehnicฤƒ din Timiศ™oara, iar รฎn 1921 a fost ales rector al acesteia.

Bunul renume al rฤƒศ™inฤƒreanului face ca, รฎn 1923, sฤƒ fie chemat la Bucureศ™ti, unde i se oferฤƒ postul de director general al Societฤƒศ›ii de Apฤƒ Canal Bucureศ™ti.

Bun manager, Stan Virdighin va conduce รฎn urmฤƒtorii ani Poศ™ta Romรขnฤƒ, Regia Autonomฤƒ a Cฤƒilor Ferate Romรขne ศ™i Fabrica โ€Malaxaโ€. Momentul din fruntea CFR-ului este menศ›ionat de Marin Preda รฎn romanul โ€žMoromeศ›iiโ€, รฎn contextul dezbaterilor pe care Ilie Moromete le avea รฎn Poiana lui Iocan.

de la oier la primar, director general ศ™i inginer celebru. povestea sibianului stan vidrighin (foto)

รŽntre 1937 ศ™i 1940 devine expert รฎn โ€žPescฤƒriile Statuluiโ€ din zona Deltei Dunฤƒrii, iar รฎn 1940 pune รฎn funcศ›iune fabricile de armament de la Cugir, Orฤƒศ™tie ศ™i Braศ™ov.

Parcursul profesional de excepศ›ie al lui Vidrighin intrฤƒ รฎn declin odatฤƒ cu instaurarea regimului comunist, care, รฎn 1949, รฎi confiscฤƒ รฎntreaga avere ศ™i รฎl trimite ca inginer specialist la ศ™antierul Canalului Dunฤƒre – Marea Neagrฤƒ.

Stan Vidrighin s-a stins รฎn 1956, la vรขrsta de 80 de ani, lฤƒsรขnd รฎn urmฤƒ douฤƒ cฤƒsnicii ศ™i trei copii adoptaศ›i.

โ€žTimp de doi ani am traversat ศ›ara, din Timiศ™oara la Constanศ›a, din Braศ™ov la Bucureศ™ti sau Cugir. Munca de documentare este grea ศ™i am fฤƒcut-o pe cheltuiala proprie. Mi-ar plฤƒcea ca la Rฤƒศ™inari, unde รฎncฤƒ mai existฤƒ casa รฎn care s-a nฤƒscut Vidrighin ศ™i รฎn care locuieศ™te soศ›ia unui strฤƒnepot de-al acestuia, sฤƒ fie amenajat un mic muzeuโ€, mai spune Cosmin Crฤƒciun-Cruciat.

Timiศ™orenii nu l-au uitat: o stradฤƒ รฎi poartฤƒ numele, un bust al rฤƒศ™inฤƒreanului este expus รฎn Parcul Central, iar prima Staศ›ie de epurare a oraศ™ului de pe malul Begฤƒi a fost denumitฤƒ โ€Stan Vidrighinโ€, รฎn cinstea celui care a contribuit din plin la dezvoltarea ศ™i modernizarea โ€capitalei Banatului.

Pe strฤƒzile din Rฤƒศ™inari, ghiziiย Anii Drumeศ›iei povestesc turiศ™tilor despre perioada รฎn care aici au locuit Goga ศ™i Cioran, dar ศ™i despre Stan Vidrighin, care, alฤƒturi de cei doi iluศ™tri scriitori, demonstreazฤƒ รฎncฤƒ o datฤƒ cฤƒ judeศ›ul Sibiu a avut dintotdeauna oameni ศ™i locuri de poveste.

de la oier la primar, director general ศ™i inginer celebru. povestea sibianului stan vidrighin (foto)

Ultima orฤƒ

Comentariul meu