cele mai importante obiective turistice din roma

În antichitate se spunea că toate drumurile duc la Roma, pentru că era centrul comerțului de pe continentul European.

Dacă și tu ai de gând să faci o vizită în „Orașul Etern”, îți propun în acest ghid un top al celor mai importante obiective turistice pe care trebuie să le vezi în Roma.

Evident că nu îți va ajunge doar un weekend pentru a bifa toate obiectivele de interes, însă cred că acest top te-ar putea ajuta în alegerile pe care le faci.

Colloseumul

Cunoscut ca și „Amfiteatrul Flavian”, Colloseumul din Roma este atracția principală pentru turiștii străini deoarece este un loc încărcat de istorie.

El datează din secolul I după Hristos și este o arenă impozantă în care se țineau spectacole pentru cetățenii romani

Este un loc fascinant deoarece aici există un mixt al claselor sociale: la jocurile din Colloseum aveau acces spectatori atât din rândurile claselor superioare, cât și cetățenii din categoriile sociale inferioare, inclusiv sclavi.

Spectacolele ținute în Colloseum erau în principal lupte de gladiatori, sclavi capturați de Imperiul Roman pregățiți special în artele luptelor corp la corp.

Aproape 100.000 de oameni au muncit la construcția Colloseumului, acesta fiind început la ordinul împăratului Vespasian, însă a fost finalizat după moartea acestuia. Întins pe o suprafață de 6 hectare, Colloseumul putea găzdui 65.000 de spectatori.

Colloseumul a fost și este în continuare o sursă de inspirație pentru diverse domenii, inclusiv cel al distracției.

De exemplu, producătorii de sloturi au lansat jocuri care fac referire la acest edificiu, precum este Legendary Rome, în cadrul căruia te poți distra chiar și gratuit uneori, încasând un bonus casino fără depunere.

Fontana di Trevi

cele mai importante obiective turistice din roma

Fontana di Trevi este probabil cea mai cunoscută fântână din întreaga lume. A fost construită în anul 19 î.Hr., concomitent cu apeductul Aqua Virgo. A fost una dintre cele mai vechi surse de apă din Roma.

Numele „Di Trevi” vine de „Tre Vie”, adică trei străzi în traducere, asta deoarece a fost construită în capătul a trei străzi.

Însă Fontana di Trevi nu arăta nicidecum în felul superb în care ni se înfățișează astăzi. Clemens al XIII-lea a fost cel care a edificat proiectul, el finalizând și inaugurând lucrarea astfel cum o vedem azi în anul 1762.

Un obicei foarte popular este acela de a arunca o monedă în Fontana di Trevi. Tradiția spune că dacă arunci un ban peste umărul stâng în fântână, te vei întoarce la Roma. Doi bănuți aruncați înseamnă că vei găsi dragostea curând în Roma, iar trei bănuți te vor ajuta să te și căsătorești repede.

Panteonul

Panteonul este una dintre clădirile din epoca romană care se păstrează cel mai bine în prezent. În anul 608 după Hristos a fost dăruit Papei de către Hadrian, un împărat celebru al Romei. În traducere, Panteon înseamnă „templu pentru toți zeii”.

Nu avem multe relatări istorice despre Panteon, însă se crede că scopul edificării lui ar fi închinarea împăraților romani care nu au fost zeificați.

Farmecul Panteonului este dat însă de cupola sa, una dintre cele mai mari construite în întreaga lume, având un diametru de 43 de metri. Nu a fost deloc ușor să fie construit un asemenea proiect ambițios, însă ingineria romană era la un nivel foarte ridicat.

Bazilica Sfântului Petru

Sfântul Petru a fost unul dintre cei 12 ucenici ai lui Iisus, iar Bazilica îi poartă numele. Este cel mai important templu al bisericii catolice, un loc vizitat de milioane de turiști.

Cu o lungie de aproximativ 190 de metri, Bazilica poate adăposti 20.000 de persoane simultan. Cea mai importantă parte a bazilicii este Domul, cu o înălțime de 136 de metri. Designul Domului a fost opera lui Michelangelo, însă cel care a dus proiectul la bun sfârșit a fost Carlo Moderno, în anul 1614.

Programul de vizitare de la Bazilica Sfântului Petru este zilnic între 07:00 – 18:30, însă din luna aprilie până în septembrie este deschis până la orele 19:00.

Accesul în Bazilica este gratuit, iar dacă vrei să ajungi până în vârful Domului va trebui să achiți 8 euro. Ajungi până la terasă cu un lift, iar de acolo urci 320 de trepte.

Dacă însă ai de gând să urci toate cele 551 de trepte pe jos, atunci va trebui să achiți doar 6 euro tariful de acces.

Forumul Roman

Forumul Român era cel mai important loc de adunare a maselor din Roma Antică. El este amplasat pe un platou între dealurile Capitoline și Palatin. De aici poți să vezi priveliștea de pe dealul Palatin, una dintre cele 7 coline ale Romei.

Legenda spune că aici a fost fondată Roma de către cei doi părinți fondatori, Romulus și Remus, copiii alăptați de lupoaică.

Unul dintre punctele de atracție din Forum este Septimius Severus, construit pentru a onora victoriile militare ale Romei împotriva părților.

Tot aici mai există o veche clădire romană, Curia Julia, clădirea care găzduia ședințele Senatului Romei, dar și templul lui Saturn, închinat zeului cu același nume și care era locul unde era depozitată vistieria romană.

Dealul Palatin

Dacă vrei să îți un bilet pentru Colloseum vei primi acces și pe dealul Palatin, un loc încărcat de tradiție, unde, conform legendei, a fost fondat acest oraș de către Romulus și Remus, întemeietorii Romei.

Chiar în vârful dealului Palatin vei avea acces la intrarea în peștera și la ruinele locului unde a locuit pentru o perioadă Augustus, primul Împărat Roman din istorie (Roma a fost deopotrivă și Republică dar și Imperiu în diferite perioade de timp).

Vaticanul

cele mai importante obiective turistice din roma

Vaticanul este cel mai mic stat din lume, însă o locație destul de importantă mai ales în lumea creștină. Chiar dacă nu ești creștin, odată ce ajungi în Roma, ar trebui să îți rezervi câteva ore pentru a vizita și Vaticanul.

Cu toate că este cel mai mic stat din întreaga lume, este unul dintre cele mai vizitate locuri de către turiștii care vin în Italia. În ceea ce privește rezidenții, aceștia sunt doar preoți, măicuțe, demnitari și gărzile, precum și alte categorii de personal administrativ.

Îndeosebi ar trebui să vezi Capela Sixtină, o opera de artă în adevăratul sens al cuvântului. Ai nevoie de multă răbdare însă deoarece s-ar putea să stai ore întregi la coadă, locația fiind extrem de populară.

Ultima oră

Comentariul meu