Odată cu primăvara și Sibiul înflorește prin evenimente de tot soiul care aduc împreună artiști de departe și de aproape, care leagă comunități, care semnează manifeste și dau voce cetățenilor. În ultimele săptămâni pare că Sibiu și-a (re)descoperit pasiunea pentru versuri stând sub semnul evenimentelor poetice. Iar atunci când este vorba de a da voce cetățenilor, de a dezvolta o comunitate de tineri moderni și cu viziune creativă și de sesiuni de open mic, cu siguranță sibiencele de la Corpul Poetic dau tonul și setează trendul.
Corpul Poetic este un proiect inițiat de Sandy Stancu și Diana Duțu, două prietene, femei a căror voce se face auzită independent de amplificare, care cred în ideea că în spațiul pe care îl creează împreună în timpul sesiunilor de poezie, împreună formează un singur corp. Același lucru îl resimt și față de publicul prezent la spectacolele lor – că împreună, toți, formează o unitate. Iar mantra ce le ghidează în acest demers este:
Primele evenimente Corpul Poetic au avut loc în 2019, în Sibiu, atunci când Sandy și Diana au încercat să facă primele sesiuni de open mic și ateliere de poezie colaborativă, însă fără prea mult succes. „Nu se înscria nimeni, cu excepția prietenilor care veneau să ne susțină”, își amintesc ele. În 2023 însă, lucrurile au început să se schimbe, să fie tot mai mulți oameni curioși de poezie și de spoken work, și să fie implicit și dornici să se înscrie la open mic-uri. „Pentru noi a fost o reală surpriză și ne-a motivat să continuăm și să ne organizăm mai bine pentru a închega & crește comunitatea de aici”, povestește cu entuziasm Sandy.
În prezent, prin intermediul evenimentelor pe care le organizează, Corpul Poetic se dezvoltă în mai multe direcții: prezintă performance-urile proprii, invită artiști și organizații de spoken word din țară și din afara ei, și oferă o voce tuturor celor care scriu și sunt atrași de zona aceasta. La Sibiu publicul este alcătuit astăzi mai ales de liceeni a căror voce este poate prea puțin auzită în alte contexte. „Până în prezent avem 3 tipuri de evenimente: Spoken Word Sessions (cu Open Mic și invitați), Atelierul de Poezie Colaborativă (prin intermediul căruia ne exersăm mușchiul scrisului) și, cel mai tânăr eveniment, Poetic Nights – o experiență a culturii spoken-word, lansat chiar la finalul lunii martie și dedicat comunității noastre apropiate – celor care scriu și doresc să primească feedback, într-o atmosferă cozy & safe”, explică Sandy și Diana.
Cele două prietene se știu de când lumea și scriu de când se știu. În 2017 cele două și-au făcut curaj să arate și lumii versurile lor. Imboldul a venit după ce au participat la primul slam, o competiție de spoken word poetry, în Cluj-Napoca unde Sandy a câștigat locul 1. Acela a fost și momentul în care aceasta a luat primul contact cu scena spoken word.
Apoi, lucrurile s-au derulat rapid: cele două prietene au pregătit primul lor performance, care includea și elemente sonore de pe vinil, și pe care l-au prezentat în Cluj, în cadrul unui festival din Parcul Feroviarilor. Cele două își amintesc amuzate că primiseseră chiar finanțare pentru acel proiect. „Momentul a fost deopotrivă frumos și înspăimântător”, rememorează acestea. „Atunci încă nici nu aveam un nume de scenă”, completează ele. Au urmat apoi evenimente și festivaluri prin (aproape) toată țara la Street Delivery Sibiu & Timișoara, Smida Jazz Festival, Art in the Street Iași, Fain Târgu-Murel. Iar în perioada pandemiei, atunci când majoritatea dintre noi eram înclinați intrspecției și grupul celor două prietene de spoken word și-a găsit numele: Corpul Poetic.
Astfel Sandy și Diana au pus sub un nume conexiunea lor, tot ceea ce fac împreună și ceea ce își doresc să facă.
Ce este, de fapt, arta spoken word?
Spoken word-ul este o artă performativă ce înglobează 2 dimensiuni: a scrie și a performa. Este diferită de recitalul clasic al unui text, prin faptul că pune accent pe prezență scenică, ritm, intonație și expresie vocală pentru a exprima mesajul.
Își are rădăcinile la începutul anilor ‘60, în comunitățile minoritare din SUA, când poezia a început să fie redată prin intermediul performance-ului, pentru a transmite mesaje politice și sociale. În România, scena de spoken word a fost deschisă de comunitatea maghiară din Cluj-Napoca (Nest), după care s-a răspândit (destul de încet, totuși) în cele mai mari orașe din țară; astfel că acum există comunități și în Timișoara, București, Iași și Sibiu. Diana și Sandy au ajuns să practice această artă la inițiatia celei din urmă, care a locuit în Cluj-Napoca și a făcut parte din Poethree Collective, unul dintre primele colective de artiști spoken word.
Astăzi, Corpul Poetic organizează și participă la evenimente locale, naționale și internaționale, creând comunități ce-și exprimă zbuciumul interior în versuri și duc rimele din Sibiu pe scene consacrate ale acestei arte.
Atunci când întâlnesc colegi din alte orașe și de peste hotare, celor două prietene le place să observe îndeaproape trăirile și să asculte gândurile oamenilor ce se identifică cu alte culturi. „Am înțeles că nu suntem atât de diferiți, că toți luptăm pentru aceleași drepturi și suntem triggeruiți de aceleași nedreptăți, fie că locuim în vest, nord sau est. Esența este aceeași și prin intermediul întâlnirilor de genul îți conștientizezi privilegiul. Să călătorești și să-ți transmiți mesajul în fața a sute de oameni. Cred că aceasta este revelația supremă pe care o avem de fiecare dată. Poetul spoken word din Ucraina de exemplu, a venit la campionatul din Belgia la care am participat de curând, direct de pe front, în uniformă militară. Iar o voluntară a condus peste 2000 de km pentru a-l aduce la campionat. Pentru o poezie. Destul de puternice, cuvintele”, spun cele două fete.
Spoken word, o nouă comunitate de tineri poeți se dezvoltă (și) în Sibiu
Pe parcursul ultimelor luni am observat că toate sălile ce găzduiau evenimente dedicate poeziei au fost pline, semn că publicul din Sibiu există, și pare să crească de la o lună la alta, de la un eveniment la altul. „Sunt mulți
tineri care scriu și doresc să împărtășească și cu ceilalți, curioși să experimenteze ceva nou; oameni care își doresc să intre în contact cu idei mai noi, sau mai vechi, cu lucruri pe care le-au simțit dar pe care n-au știut cum să le pună în cuvinte. E magic ce a ajuns să se întâmple la evenimentele noastre”, îmi povestește Sandy. „Iar publicul acesta nu este omogen, fapt care ne place la nebunie. E de toate vârstele, de toate genurile și felurile, ceea ce ne arată că poezia și spațiul pe care reușește să îl creeze este pentru toți”, concluzionează cele două reprezentante ale Corpului Poetic.
Pe data de 6 aprilie a avut loc ce-a de-a 3-a ediție Spoken Word Sessions, la Atu Toys, pe str. 9 Mai nr.10. Cei prezenți au putut să experimenteze pentru ultima dată în Sibiu performance-ul semnat de Corpul Poetic Clarobscur. Au fost invitați și doi artiști ai scenei spoken word din Cluj-Napoca: Andi David de la Decopertat și Șerban Mark Pop.