o nouă platformă online pentru sesizări. șoferi amendați pe baza filmărilor de la martori sau camere de supraveghere

Posibilitatea sancționării șoferilor pe baza înregistrărilor audio-video furnizate de alți participanți la trafic sau de administratorii drumurilor publice este inclusă într-un proiect de modificare a Codului Rutier recent reintrodus în dezbaterea publică.

Potrivit proiectului, Poliția Rutieră va dezvolta o platformă informatică pentru încărcarea imaginilor furnizate. Astfel, polițiștii rutieri vor avea posibilitatea de a constata contravențiile legate de comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe baza înregistrărilor audio-video sau video primite de la participanți la trafic care au surprins astfel de comportamente, scrie ziarul Adevarul.

Imaginile vor putea fi folosite pentru sancționarea șoferilor care adoptă comportamente precum întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de ajutor, schimbarea frecventă a benzilor de circulație, accelerarea agresivă, deraparea intenționată, conducerea foarte aproape de vehiculul din față sau utilizarea abuzivă a semnalelor acustice și luminoase.

Proiectul introduce o excepție față de regula actuală, care prevede că polițiștii rutieri trebuie să constate contravențiile direct sau cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau omologate și verificate metrologic.

De asemenea, polițiștii vor avea posibilitatea să utilizeze datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice de interes județean sau local și, în cazul necesar, să aplice sancțiuni șoferilor pe baza acestora.

Ultima oră

Comentariul meu