Asociația Centrul Bucuriei din Sibiu organizează ateliere gratuite de educație digitală pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, menite să îi învețe pe aceștia cum se utilizează tehnologia esențială în societatea de azi, mai exact aplicațiile de mesagerie și rețelele sociale, plățile și cumpărăturile online, aplicații legate de hobby-uri și de petrecere a timpului liber, securitatea datelor personale și navigarea online în siguranță.
Proiectul Conectăm Generații în lumea digitală a început în martie și se va derula până în octombrie, urmând să fie realizat la diferite sedii din Sibiu, precum Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale din Sibiu și Câminul de vârstnici de pe George Coșbuc.
„Interesul este foarte mare, neaștepat de mare. Odată cu avansarea tehnologiei și creșterea utilizării dispozitive digitale, tot mai mulți seniori vor să înțeleagă și să utilizeze tehnologia pentru a rămâne conectați cu cei dragi. Sunt mulți vârstnici care au copii și nepoți plecați lângă ei și le este foarte ușor să folosească telefonul pentru ai vedea și pentru a vorbi cu ei. Sunt foarte interesați de tranzacțiile online, de aplicații video, de a citi cărți. Ne bucurăm că putem să fim alături de ei și să îi ajutăm să descopere toate aceste lucruri”, a declarat Ana Bogdan de la Centrul Bucuriei pentru Ora de Sibiu.
Ce învață participanții?
Atelierul se desfășoară în fiecare miercuri și este format din 8 sesiuni, fiecare abordând câte o temă diferită ce acoperă următoarele noțiuni:
1. Utilizarea telefonului mobil de tip smartphone
2.Comunicare online – Utilizarea aplicației WhatsApp
3.Comunicare online – Distribuirea informațiilor și a fișierelor
4.Divertisment online – Accesarea și partajarea conținutului online de divertisment
5.Rețele de socializare – Utilizarea aplicației Facebook
6.Tranzacții online
7.Aplicații folosite în viața de zi cu zi
8.Ce ne rezervă viitorul – inteligența artificială
Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică în 2023, un procent de 18,6% dintre cetățenii României cu vârste cuprinse între 55 și 74 de ani nu au accesat niciodată internetul. Un alt studiu realizat în 2019 de Wilhelm și echipa sa a evidențiat principalele obstacole în calea utilizării tehnologiilor digitale de către vârstnici: frica de escrocheriile online (47%), lipsa cunoștințelor tehnice (46%), absența suportului în utilizarea tehnologiei (41%) și dificultatea în manevrarea echipamentelor (36%).
În ciuda acestor bariere, există o dorință puternică din partea seniorilor de a se integra în lumea digitală și de a rămâne conectați cu evoluțiile contemporane.
Seniorii interesați să participe la atelierele Conectăm Generații în lumea digitală sunt invitați să se înscrie apelând gratuit la Telefonul Vârstnicului – 0800 460 001.
Conectăm Generații în lumea digitală
Proiectul Conectăm Generații în lumea digitală – educație digitală pentru seniori este inițiat și susținut de Fundația Vodafone, implementate de Fundația Regală Margareta a României și este organizat în peste 10 localități din țară.
„În zilele noastre, să nu ai acces la mediul virtual înseamnă să fii condamnat la izolare și să fii privat de servicii pe care majoritatea le considerăm esențiale. Nu vorbim doar de platforme sociale, e-mail sau cumpărături, ci și de plata taxelor sau gestionarea finanțelor proprii. Noile generații nu își pot imagina o viață fără acces la internet, dar seniorii noștri sunt forțați să o trăiască. Ca societate nu putem să evoluăm neglijând nevoile a aproape 4 milioane de indivizi. Progresul tehnologic nu trebuie încetinit, ci trebuie folosit pentru a face mai mult loc bunicilor în viața noastră”, spune Mugurel Mărgărit, Director executiv al Fundației Regale Margareta a României.