arhiepiscopia sibiului
sursa foto: Mitropolia Ardealului

Arhiepiscopia Sibiului anunța, pe site-ul său, la începutul lunii martie a acestui an, scoaterea la concurs a unui număr de 7 posturi clericale, în 6 parohii din judeţul Sibiu.

Parohiile pentru care se căutau preoţi slujitori parohi erau cele din localităţile Vulcan, Bogatu Român, Iacobeni, Vecerd cu filiala Metiş, Ţichindeal şi Ghijasa de Sus (2 posturi). Printre motivele pentru care nu s-au ocupat posturile după primul anunţ se află faptul că preoţii tineri nu aveau promovat încă examenul de capacitate preoţească.

misiune dificilă. arhiepiscopia sibiului continuă să caute preoţi tineri pentru 6 parohii din judeţ
Arhiepiscopia Sibiu-Biserica din Iacobeni

Un nou concurs, pentru aceleaşi parohii, este publicat în aceste zile, pe site-ul  Mitropoliei Ardealului, întrucât posturile clericale au rămas vacante până în prezent, în ciuda scoaterii lor la concurs începând din luna martie.

Noile termene de depunere a dosarelor cuprind o perioadă generoasă, respectiv între 03 şi 22 aprilie 2024, iar cererile şi dosarele personale ale celor interesaţi se vor depune la protopopiatele de care aparţin parohiile vacante, respectiv Bran-Zărneşti, Sălişte şi Agnita, după cum se menţionează în anunţ.

Solicitanţi eligibili pentru posturile clericale sunt preoţi din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, licenţiaţi  în Teologie Ortodoxă – Secţia pastorală, fii duhovniceşti ai Arhiepiscopiei Sibiului, care au susţinut examenul de Capacitate preoţească, valabil 1 an de la data susţinerii. Începând cu sesiunea septembrie 2013, pentru candidaţii care au obţinut cel puţin media 9,00, valabilitatea certificatului este de 2 ani.

Vor fi declarați admiși candidații care obțin minim nota 6,00 la fiecare probă (scris și oral) și media examenului de capacitate minim 7,00. Mai multe detalii despre cerinţele Arhiepiscopiei, pentru candidaţi, sunt disponibile pe site .

Condiţii aspre privind compatibilitatea profesională şi integritatea morală

Parohiile se află la distanţe pornind de la 40 şi până la 70 de km de Sibiu, iar printre condiţiile cerute pentru ocuparea oricărui dintre posturi este şi aceea care prevede ca  întreaga familie a candidatului să locuiască în parohie, în satele aflat la zeci de kilometri distanţă de Sibiu.

misiune dificilă. arhiepiscopia sibiului continuă să caute preoţi tineri pentru 6 parohii din judeţ
Arhiepiscopia Sibiu-Biserica din Bogatu Român

Deasemenea, candidaţii trebuie să declare şi că nu desfăşoară nici o altă activitate, considerată incompatibilă cu preoţia, cum ar fi cea politică,  de avocat, militar, comerciant, vânător, actor sau cea de artist. Preotul candidat mai trebuie să declare că nu are impedimente la Hirotonie, că nu este divorţat, recăsătorit sau căsătorit cu o divorţată, că nu a rupt logodna cu o altă persoană,  că nu are copii dintr-o relaţie anterioară,declaraţie care  să îi ateste probitatea morală.

Examenul de capacitate preoţească pentru preoţii tineri, unul dintre motivele de reluare a concursului

După prima publicare de către Arhiepiscopia Sibiu, din luna martie, a anunţului de ocupare a posturilor clericale, au existat mulţi candidaţi interesaţi de posturile din parohiile  din localităţile Vulcan, Bogatu Român, Iacobeni, Vecerd, Ţichindeal şi Ghijasa de Sus, potrivit surse din interiorul Arhiepiscopiei.

Printre motivele pentru care aceste posturi nu s-au ocupat în luna martie se află faptul că preoţii tineri nu aveau promovat, la acea dată,  examenul de capacitate preoţească, pe care l-au susţinut între timp.

Examenul de capacitate preoţească, sesiunea de primăvară, pentru tinerii teologi care urmează să fie hirotoniţi în Arhiepiscopia Sibiului, a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, la data de 28 martie 2024, aprobat în  şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial din data de 31 ianuarie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu, după cum este menţionat pe site-ul instituţiei.

La sesiunea de examinare de la sfârşitul lunii martie 2024 s‑au înscris opt candidați, licențiați în teologie, fii duhovnicești ai Arhiepiscopiei Sibiului, care au susţinut un test psihologic, o probă scrisă şi una orală, din cunoştinţele misionar‑pastorale şi cele de administraţie parohială, informează Mitropolia Ardealului. Comisia de evaluare a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Cei 8 candidaţi înscriși și-au dovedit cunoștințele teologice și de administrație parohială în cadrul celor două probe, scrisă și orală, informează postul de televiziune al Patriarhiei Române, Trinitas.

Ultima oră

Comentariul meu