o nouă tentativă pentru mutarea liceului de artă pe strada oituz. primăria începe cu demolarea vechiului cămin

Primăria municipiului Sibiu începea, în anul 2017, procedurile pentru construcția unei clădiri noi și moderne în care să se mute Liceul de Artă. Lucrările ar fi trebuit să se finalizeze în 2020, astfel încât elevii să poată învăța pe strada Oituz din acel an. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, căci municipalitatea a reziliat contractul cu firma responsabilă de lucrare, din cauza nerespectării termenelor. Lucrările s-au oprit, apoi un alt construct a venit în teren, dar nu s-a putut apuca de treabă. Primăria are acum alt plan: să demoleze căminul Liceului Economic și să construiască o nouă clădire în loc. Proiectul tehnic a fost scos la licitație. 

Procesele birocratice pentru construirea unei noi clădiri pentru elevii Liceului de Artă pe strada Oituz au început cu stângul încă din anul 2017, atunci când s-a inițiat procedura pentru contractarea lucrărilor. Din cauza contestațiilor, procedura a fost amânată până la începutul lui 2018. În cele din urmă, contractul de proiectare și execuție a fost semnat în 19.09.2018 cu Asocierea SC. Construcții S.A – SC Arhimus SRL, reprezentantul asocierii fiind SC Construcții SA. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 04.04.2019, după finalizarea proiectării. Lucrările trebuiau finalizate, conform prevederilor contractuale, până în 04.04.2020. 

o nouă tentativă pentru mutarea liceului de artă pe strada oituz. primăria începe cu demolarea vechiului cămin

Dar, în luna octombrie 2019, lucrările erau deja în întârziere cu două luni. Cu toate acestea, pe atunci, constructorul dădea asigurări că lucrările vor fi finalizate conform termenelor asumate prin contract, și anume aprilie 2020. Asigurările constructorului au rămas la nivel de vorbe. Cu câteva zile înainte de termenul de finalizare, Primăria Sibiu a reziliat contractul cu Construcții SA. Clădirea nu avea decât fundația turnată. 

CITEȘTE ȘI: Noua clădire a Liceului de Artă, gata la „SfântuAșteaptă”

Odată cu rezilierea contractului, SC Construcții SA a început o acțiune în instanță prin care a solicitat plata situației finale a lucrărilor, cât și plata unor despăgubiri. Și așa a început seria proceselor, iar lucrările la noua clădire a Liceului de Artă s-au oprit. 

O nouă soluție: demolarea căminului

Proiectul tehnic aferent investiției, realizat în 2019, a presupus atât reabilitarea clădirii internatului, cât și construirea unui corp de extindere și a unui corp de legătură. Soluția municipalității acum, pentru ca elevii de la Arte să poată învăța aici în viitorul apropiat, este ca acest internat să fie demolat și o nouă clădire să fie construită în locul lui.  

o nouă tentativă pentru mutarea liceului de artă pe strada oituz. primăria începe cu demolarea vechiului cămin
Proiectul propus în 2019 pentru Liceul de Artă

Clădirea internatului are un regim de înălțime S+P+3E și a fost realizată după un proiect din 1968, cu structură din panouri prefabricate de beton armat. În anul 2020, a fost întocmită o expertiză tehnică pentru aceasta, fiind încadrată de către expertul tehnic Cosmin Dăescu în Clasa de risc seismic I. În acest context, au fost luate în calcul două variante. Prima ar fi presupus continuarea lucrărilor începute de vechiul constructor, prin consolidarea căminului. Cea de-a doua (recomandată și de expertul tehnic) a presupus demolarea clădirii. „Expertul apreciază că valoarea de înlocuire a imobilului poate fi mai mică decât lucrările de consolidare”, se arată în caietul de sarcini. 

o nouă tentativă pentru mutarea liceului de artă pe strada oituz. primăria începe cu demolarea vechiului cămin

Așadar, având în vedere modificările legislative asupra Codului de Proiectare seismică, prin care căminul a fost încadrat în Clasa de risc seismic I, precum și a modificărilor legislative privind autorizarea de securitate la incendiu, prin introducerea unor măsuri suplimentare – măsuri care nu se regăseau în documentația inițială, s-a stabilit că este nevoie de o nouă documentație de actualizare a celei existente, respectiv o documentație faza DTAC+PT+DDE+AT pentru demolarea și reconstruirea clădirii căminului și actualizarea proiectului pentru extinderea corpului de clădire din curte. 

Municipalitatea va da pentru aceste documentații 260.000 de lei, pentru a putea finaliza etapa de proiectare, iar ulterior să poată licita execuția lucrărilor. Firma câștigătoare va trebui să realizeze documentațiile DTAC, DTOE și să obțină avizele necesare în termen de o lună de la data semnării contractului. De asemenea, are la dispoziție 2 luni de la data semnării contractului să actualizeze proiectul tehnic și devizele și detaliile de execuție pentru demolarea căminului. Recepția proiectului și emiterea ordinului de începere a lucrărilor se va face într-o lună de la data finalizării proiectului tehnic. 

Ultima oră

Comentariul meu