Forfota de sâmbăta, de la Piaţa Volantă Transilvania, din Sibiu, începe încă de la primele ore ale dimineţii, când cumpărătorii se îndreaptă spre tarabe, dornici de ceva proaspăt, natural, tradiţional şi bun. Dar, înaintea cumpărătorilor, care încep să îşi facă apariţia la piaţă, în jurul orei 8 dimineaţa, cei care ajung chiar şi cu 3-5 ore înaintea lor, ca să işi expună marfa, sunt producătorii de legume din afara judeţului.
Mulţi dintre aceştia vin de departe la Piaţa Volantă Transilvania şi pleacă de acasă chiar şi de la ora 1 dimineaţa, în funcţie de distanţă, pentru a ajunge la timp la sibieni. Majoritatea parcurg un traseu care include şi traversarea Văii Oltului, cunoscut ca drum periculos, dar, ne spun ei, „noaptea e mai liber şi putem ajunge la Sibiu în 4-5 ore. Problema este la întoarcere, când traficul este mult aglomerat şi facem chiar şi 7 ore până înapoi acasă”.
„Ne străduim să fim aici la 5 dimineaţa, să ne luăm mesele, să ne aranjăm marfa, să prindem un loc mai bun ca să avem vizibilitate„, ne mărturiseşte un producător, care ţine să ne spună că şi găsirea unui loc bun de parcare implică timp, răbdare şi trezit devreme, pentru a avea un acces mai uşor la piaţă. Pe lângă producătorii din afara judeţului sunt şi cei care vin din satele din împrejurimi, cum ar fi Cristian, Tălmaciu, Şura Mare sau alte localităţi sibiene.
Cei mai matinali cumpărători sunt persoanele vârstnice, care vin în jur de 7.30-8.30 dimineaţa, cu cărucioare de cumpărături, iau puţine lucruri şi pleacă. Mai târziu, apar cumpărătorii activi, de multe ori în grupuri de 2 persoane, care îşi fac aici cumpărăturile săptămânale şi care, în mare parte, îi cunosc deja pe negustori, stabilesc relaţii şi au poveşti comune. Spre final, după ora 12.30, la piaţă vin cei grăbiţi, întârziaţi sau cei cu gândul de a prinde chilipiruri, pentru că mulţi producători reduc preţurile, pentru a nu se întoarce cu marfa acasă.
Negustorii de trufandale verzi trec Valea Oltului pentru a aduce marfa la Sibiu
Primăvara timpurie din acest an, cu temperaturi mai ridicate, a înverzit mult mai devreme tarabele din pieţe. Deşi plantările din sere au fost făcute la fel ca în fiecare an, după cum ne mărturisesc producătorii, vremea caldă a accelerat procesul de maturizare a plantelor şi astfel ne putem bucura de legumele crude şi verzi mult mai repede, în acest an.
„Am început să punem ceapa, în sere, încă din septembrie-octombrie, iar varza în decembrie. Ridichile în ianuarie. Ne-am străduit să le menţinem o temperatură potrivită şi am făcut cald în sere până nu demult”, ne spune Ion Dragu, producător de la ferma din Şimnicu de Sus, judeţul Dolj, unul dintre cei care se încumetă la drum lung spre Sibiu în fiecare sâmbătă dimineaţa. Şi care face asta de aproape 15 ani. Ne spune că soţia lui mai duce marfă şi la Piaţa Cibin, dar el trebuie să se întoarcă acasă, să aibă grijă de sere şi de legume.
La fel ca Ion Dragu, şi Teodora Gologan vine la Piaţa Volantă Transilvania, din judeţul Dolj, de această dată din satul Işalniţa, tot de 15 ani. Pe taraba ei, pe lângă ceapă şi ridichi, găseşti multe alte plante verzi, cum sunt loboda, leurda,mărarul, spanacul şi salata, la preţuri începând de la 2 lei pentru o legătură şi până la 10 lei pentru un kg de spanac proaspăt cules.
Am întrebat-o pe precupeaţă de ce străbate atâta drum, până la noi, pentru că asta presupune drum lung, cheltuieli, efort şi oboseală. Ne-a rărspuns cu sinceritate că în zona de sud a ţării concurenţa este mare şi marfa multă, iar dacă nu ar fi Sibiul, cu pieţele sale şi cumpărătorii generoşi, ar risca să aibă pierderi mari. In plus, ne mărturiseşte ea, „ne-am obişnuit cu preferinţele sibienilor şi le ştim aşteptările, chiar ne place să venim, cumva ne simţim acasă, de atâta vreme”.
Nu se lasă mai prejos nici Ioan Stănoiu, care ia în piept Valea Oltului, venind tocmai din Pleşoiu, judeţul Olt, tot de 15 ani. Faţă de celilalţi doi producători, acesta are pe tarabă şi cartofii noi, semănaţi în decembrie. Iar pe lângă legumele verzi deja amintitite, nea Ioan a adus şi un parfum ardelenesc pe tarabă. El a cumpărat, acum 10 ani, rădăcini de tarhon din Şura Mare, pentru a semăna la el acasă, în sere, planta aromată specifică zonei noastre şi pe care o vine tot sibienilor.
„La noi, în Oltenia, tarhonul nu se prea consumă, nu e tradiţie pentru acest gust care li se pare prea aromat multora”, ne spune produătorul, care ne arată că are la vânzare şi răsaduri. „Dar am cumpărat rădăcină ca să îl cultiv, am plantat vreo 4 arii, mi s-a părut deosebit. Şi tot aici îl şi vând, acum”. La el, preţul este cu mult mai mic decât pe alte tarabe, cu 5 lei o legătură.
Primele roşii româneşti vor apărea pe tarabe în luna mai
Pe lângă toate aceste legume proaspete, culese direct din serele româneşti, aduse cu trudă şi expuse cu atâta mândrie de către producători, pe tarabele din Piaţa Transilvania, alte trufandale, cum ar fi roşiile, mai au de aşteptat.
Toţi cei întrebaţi în legătură cu starea roşiilor din sere şi momentul în care acestea ar putea fi gustate de sibieni, au raspuns la fel. Primele roşii româneşti vor apărea în luna mai, ele se află ocrotite în sere, pentru care producătorii încălzesc încă solariile, de seara până dimineaţa, mai ales în nopţile mai răcoroase. Acest fapt va conduce, în primele săptămâni, la un preţ uşor mai mare decât cel de anul trecut, pentru un kilogram de roşii.
Cu această ocazie, am aflat, de la mai mulţi producători prezenţi sâmbătă la Piaţa Volantă Transilvania că vânzările de legume proaspete, precum şi de alte verdeţuri şi trufandale de sezon, pot atinge o medie de cca 2000 de lei într-o zi, dar sunt şi pierderi cu marfa perisabilă sau datorate condiţiile meteo nefavorabile. Iar la producătorii care trec Valea Oltului, la cheltuielile acestea se mai adaugă şi transportul, între 400 şi 600 de lei. Unii dintre aceştia îşi amortizează din cheltuieli atunci când pot rămâne o zi, două în plus, la Sibiu şi îşi pot vinde marfa şi în alte pieţe.