Cât îi costă pe sibieni ingredientele pentru ciorba şi drobul de miel, de Paște. Pungile cu foi de ceapă, surpriza din pieţe

Orice gospodină ştie că atât ciorba cât şi drobul, fie ele de miel sau cu alte tipuri de carne, pentru a fi gustoase au nevoie de multe frunze şi mirodenii, care, de multe ori, ajung să fie mai scumpe decât ingredientele de bază. Cheltuiala cu aceste fire de verdeaţă poate trece de 25 de lei, pe masa de Paşti.  Pachetul cu organe de miel va depăşi 60 lei. Pungile cu foi de ceapă, surpriza din pieţe, de anul acesta.

O radiografie a preţurilor din pieţele de la Sibiu, de anul acesta, în ceea ce priveşte costul legumelor verzi, frunzelor şi mirodeniilor, cum sunt mărarul, măcrişul, tarhonul, usturoiul, care îmbogăţesc gustul bucatelor de pe mesele noastre, în special la Paşti, ne arată ca va fi nevoie de un efort financiar suplimentar pentru pregătirea sărbătorilor.

Ceapa verde, usturoiul, mărarul şi tarhonul- ingredientele de lux din mâncarea de Paşti

In luna aprilie, o legătură de ceapă verde poate fi găsită, în acest an, pe tarabele din pieţe la un preţ de 2 -2.5 lei, dar sunt producători care vând pachete de 3 legături de ceapă cu 5 lei, pentru a-şi spori vânzările. Usturoiul verde, abia apărut, costă 3 lei legătura, dar la ofertă îl poţi găsi cu 5 lei pentru două legături.

In mai toate reţetele pentru drobul de miel, la ingrediente găsim recomandarea de a fi folosite cîte 1-2 legături, atât de ceapă, cât şi de usturoi verde, pentru un gust aromat, care să înlăture orice urmă de miros specific cărnii de ovină. Asta ar presupune o investiţie de 5-8 lei, doar pentru aceste 2 ingrediente, la un drob de mărime medie, pentru 2-3 persoane.

Mărarul este o plantă aromatică de nelipsit din drobul de miel, iar aici preţurile variază intre 1.5-2.5 lei legătura, în funcţie de mărime şi provenienţă. Iar pentru o ciorbă sau un drob pot fi necesare 2 legături, adică un cost suplimentar de minim 3 lei.

Cât îi costă pe sibieni ingredientele pentru ciorba şi drobul de miel, de Paște. Pungile cu foi de ceapă, surpriza din pieţe
Tarhonul din pieţe costă de la 10 lei legătura

Tarhonul şi pătrunjelul verde sunt alte două ingrediente care dau savoare preparatelor de pe masa de Paşti, cum sunt drobul sau ciorba de miel. Dacă pătrunjelul are un preţ apropiat de cel al mărarului ( 2 lei o legătură), în schimb tarhonul este chiar costisitor, ajungând până la 10 lei un snop destul de mare. De aici poate rezulta încă o cheltuială de alţi 6 lei, în funcţie de numărul de legături folosite, de porţii şi de gusturi.

Dacă facem şi drob şi ciorbă, sumele de mai sus se dublează, astfel efortul financiar doar pentru ceapă, usturoi, mărar, pătrunjel verde sau tarhon totalizează 15-18 lei. Preţurile de mai sus sunt valabile în prezent, la pieţele din Sibiu, dar în preajma Paştelui acestea se mai rotunjesc, de obicei, cu câţiva lei.

Cât îi costă pe sibieni ingredientele pentru ciorba şi drobul de miel, de Paște. Pungile cu foi de ceapă, surpriza din pieţe
Verdeaţa din drobul şi ciorba de miel dublează preţurile preparatelor

Pe lângă acestea, la ciorbă, gospodinele preferă să adauge, pe lângă carnea de miel şi condimentele verzi de mai sus şi alte frunze verzi, cum ar fi cele de lobodă, leurdă sau cele de măcriş pentru a le acri. Ca să aibă gust, nu este de ajuns o legătură, ci minim 2-3, iar preţul lor variază între 2.5-3 lei pentru o legătură, deci o cheltuială suplimentară totală de 6-9 lei sau chiar mai mult. Adăugată la cea pentru firele de verdeaţă de mai sus, de 15-18 lei, cheltuiala va trece de 21-27 lei.

Organele de miel şi mirodeniile cresc preţul drobului la peste 60 de lei

Dacă luăm în calcul estimările potrivit cărora, prețul unui kilogram de carne de miel tranşat să ajungă să crească, în medie, cu 5-10 lei faţă de anul trecut, atunci ne putem aştepta la un preţ pornind de la 50 de lei pe kg, anul acesta, în preajma Paştelui, după cum anunţă comercianţii din Piaţa Cibin. Iar la mieii întregi, carcasă, cu 5-10 lei mai puţin.

Iar în ceea ce priveşte preţul organelor de miel, pentru drob, acestea variază între 20- 60 lei kilogramul, dacă sunt congelate sau proaspete şi sunt vândute la pachet. Anunţurile publicitare din mediul online afişează preţuri din pieţe cuprinse între 61-95 lei pachetul de organe proaspete, pregătite pentru drob, în funcţie de zone şi provenienţă. Iar pentru organele congelate, găsim preţuri pornind e la 15 lei pentru 1 kg. Doar că, în supermarketuri, acolo unde sunt preţuri mici, stocurile sunt deja epuizate.

Dacă la cei 60 de lei cost minim pentru un pachet de organe de miel adăugăm şi cei 21-27 lei pentru verdeaţa din preparatele de pe masa de Paşti, pornim cu o cheltuială de minim 80 de lei pentru un drob, făcut în casă, la care mai trebuie adăugate şi alte ingrediente, cum ar fi ouăle.

O pungă cu foi de ceapă, de câteva grame, a ajuns să coste minim 5 lei

Apropo de ouă, care nu trebuie să lipsească de Paşti, preţul acestora, în acest an, cuprins între 80 de bani şi 1.5 lei pentru 1 ou, nu este încă mare, în magazine, fiind favorizat de vremea caldă care stimulează ouatul, după cum ne spun producătorii. Totuşi, pe masa fiecărui român ouăle vopsite sunt nelipsite, iar metodele folosite pentru a le colora, variate. Cea mai ieftină alegere pare să fie cea de a cumpăra ouăle vopsite direct din magazin, sau a le vopsi cu coloranţi alimentari, al căror cost se ridică la câţiva lei.

Cât îi costă pe sibieni ingredientele pentru ciorba şi drobul de miel, de Paște. Pungile cu foi de ceapă, surpriza din pieţe
Pungi cu foi de ceapă, la vânzare, pe tarabele pieţelor din Sibiu

In schimb, pentru cei care ţin neapărat să respecte tradiţia şi obiceiurile străvechi, alegerea îi va costa mult mai mult. Minim 10 ouă, de la ţară, pentru înroşit pot costa între 14-20 lei, în preajma Paştelui, iar pentru cei care vor să le înroşească fierbându-le în foi de ceapă, costul acestora se suplimentează cu minim 5 lei. In pieţele din Sibiu au început să apară încă de pe acum pungi cu foi de ceapă, cu o greutate de câteva zeci de grame şi un cost de la 5 lei pachetul.

Ultima oră