Cu o lună înainte de sărbătoarea Învierii Domnului, creștinii ortodocși români se pregătesc de cumpărături. Ca în fiecare an, oamenii caută să cumpere carne de miel la cel mai bun preț. În Sibiu, prețul pentru carnea de miel este peste media națională.
La finalul lunii martie, crescătorii de ovine estimau creșteri de preț pentru carnea de miel, conform Bugetul.ro. Potrivit acestor estimări, se aștepta la finalul lunii martie ca prețul unui kilogram de carne de miel să ajungă, în medie, la 45 de lei.
În Piața Cibin din Sibiu, prețul mielului a înregistrat o creștere de aproximativ 5-10 lei față de anul trecut. În primăvara lui 2023 carnea de miel la Sibiu se vindea cu 45 per kilogram. Comercianții afirmă că vor aduce carne de miel în cantități mari începând de săptămâna viitoare sau cu 10 zile înainte de sărbătorile de Paști. Majoritatea menționează că prețurile încă sunt în discuție, însă gura târgului indică faptul că sub 50 de lei nu se va găsi carne de miel în Sibiu.
„Nu am adus încă, doar cu 10 zile înainte de Paști. Prețul nu știu să vă zic cât o să fie, o să vedem atunci”, spune un comerciant.
Deși mieii întregi nu au fost încă aduși la tarabe și expuși la vedere pentru cumpărători, în câteva carmangerii au apărut cantități mai mici care se vând la 55 de lei pe kilogram.
„Am văzut în piața la 55 de lei, 50. Cam așa o să meargă. Lumea zice că se mănâncă miel doar de Paști și de-aia crește prețul”, spune o vânzătoare de la o carmangerie din piață.
Potrivit Bugetul.ro, crescătorii de ovine primesc 24 de lei pe kilogramul de miel în viu, plus cei 8% de la ANAF. Cererea crescută pentru export, dar și prețul actual îi determină pe oieri să analizeze rentabilitatea sacrificării mieilor pentru Paște, dar și să stabilească prețul la care este convenabil să vândă carcasa.
În această perioadă, crescătorii de ovine vor avea o întâlnire la nivel național pentru a se pune de acord în privința prețului minim de vânzare a kilogramului de carne de miel, pentru sărbătorile de Paște din acest an.
„În discuțiile neoficiale de până acum, fermierii au stabilit să nu accepte un preț mai mic de 24 de lei pe kilogramul de miel vândut în viu. Totuși, pentru carcasă, mulți admit că se vor adapta în funcție de cerere, cantitatea pe care o livrează, dar și de greutatea mielului. Estimările actuale sunt influențate de majorarea prețului pentru furaje și costul ridicat cu forța de muncă”, scrie Bugetul.ro