zeci de medici și asistente au făcut grevă în curtea spitalelor din sibiu (foto)

Sindicaliștii afiliați Federației „Solidaritatea Sanitară” din România au făcut grevă în curtea spitalelor din țară. Peste o sută de cadre medicale din Sibiu, medici, asistente și infirmiere, au luat parte la acțiune. Principalele revendicări ale lucrătorilor din sănătate sunt indexarea veniturilor salariale cu inflația și creșterea salariilor de bază ale tututor angajaților din sistem cu 32%.  

Peste 100 de cadre medicale au organizat, miercuri, între orele 12:00 – 13:00, o grevă de avertisment. Medici, asistente și infirmiere au protestat în curtea Spitalului Clinic de Pediatrie, în curtea Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gh. Preda” și în curtea Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu. Greva de avertisment a fost organizată de Federația „Solidaritatea Sanitară” din România și a avut loc în aproximativ 300 de spitale din țară. 

zeci de medici și asistente au făcut grevă în curtea spitalelor din sibiu (foto) zeci de medici și asistente au făcut grevă în curtea spitalelor din sibiu (foto) zeci de medici și asistente au făcut grevă în curtea spitalelor din sibiu (foto)

„Suntem în grevă de avertisment deoarece până acum Guvernul României a refuzat acorde angajaților din sănătate o majorare a veniturilor salariale suficientă pentru a asigura cel puțin indexarea acestora cu inflația. Suntem în grevă de avertisment deoarece indiferența guvernanților sărăcește continuu angajații din sănătate, pe mulți dintre ei conducându-i deja în zona sărăciei salariale. Suntem în grevă de avertisment deoarece Guvernul anunță angajații din sănătate că le vor crește salariile, când de fapt veniturile salariale reale scad pentru cea mai mare parte a angajaților. Am ajuns la greva de avertisment deoarece OUG nr. 19/2024 nu asigură indexarea veniturilor salariale, este inechitabilă și încalcă drepturi salariale fundamentale. Suntem în grevă de avertisment din cauza diminuării continue a recompensei angajaților pentru participarea la asigurarea continuității serviciilor medicale și desfășurarea activității în diferite condiții de muncă. Plata pentru lucrul în ture, în zilele libere/de sărbători legale în gărzi și în diferite condiții de muncă a rămas ca sume la nivelul anului 2018”, au transmis sindicaliștii. 

zeci de medici și asistente au făcut grevă în curtea spitalelor din sibiu (foto)

Revendicările cadrelor medicale 

Angajații din sistemul de sănătate cer ca veniturile salariale să fie indexate cu inflația, printr-un mecanism legal prevăzut în actuala lege a salarizării, despre care sindicaliștii spun că este ignorat de guvernanți. Aceștia cer, de asemenea, ca calculul salariilor de bază să se facă prin raportarea coeficientului de ierarhizare la salariul minim pe economie brut pe țară garantat în plată. Asta ar însemna creșterea salariilor de bază ale tuturor angajaților din sănătate cu 32%.

Sindicaliștii cer, de asemenea, raportarea tuturor sporurilor de bază în plată pentru toate categoriile de angajați și calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim pe economie. 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Nu va este rusine sa pozati putorile spitalelor? Nu va este rusine sa furati si sa iesiti la greva?uitati articolele in care se prezenta cum fura mancarea copiilor? Cizelati-va purtarea in fata pacientului si prezenta ca aratati ca niste travestiti cu pămătufurile alea la gene si apoi iesiti in strada ,cand garantati calitatea actului medical nu cand furati si va comportati ca in ciurda de vite.